Андрей Шлейфер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андрей Шлейфер
Andrei Shleifer
американски икономист
Роден

Религияюдаизъм
Националноструско-американска
Учил вХарвардски университет
Масачузетски технологичен институт
Научна дейност
ОбластФинансова икономика, бихейвиористични финанси
ШколаНова Кейнсианска икономика
Работил вХарвардски университет
Чикагски университет
НаградиДжон Бейтс Кларк медал (1999)
ПовлиянПитър А. Даймънд
Лоурънс Съмърс

Андрей Шлейфер (на руски: Андрей Шлейфер; на английски: Andrei Shleifer, произнасяно /ˈʃlaɪfəʁ/) е американски икономист с еврейски произход от Русия. Към юни 2010 г. заема първо място в класацията на IDEAS/RePEc. [1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва (1982) бакалавърска степен в Харвардския университет, доктор (1986) на Масачузетския технологичен институт. Преподава в Принстън (1986 – 1987), в Университета в Чикаго (1987 – 1991, професор от 1989) и Харвард (1991).

В началото на 90-те години на 20 век Шлейфер е консултант по проблемите на приватизацията на руското „Госкомимущество“ (държавен орган осъществяващ приватизацията), оглавявано по това време от Анатолий Чубайс.

През 1997 г. Шлейфер, жена му Нанси Цимерман и помощникът му Джонатан Хей са обвинени от американските държавни органи в нарушение на законите за корупция, тъй като в допълнение към консултантската си дейност са закупили акции на приватизирани руски предприятия (включително „Ростелеком“; „Газпром“; "Пурнефтегаз; „Черногорнефт“; Иркутския, Саянския и Братския металургичен комбинат).

Независимо от обвиненията за корупция и конфликт на интереси при закупуването на акциите, Шлейфер не е отстранен от заеманата академична длъжност в САЩ, което се дължи в голяма степен на подкрепата на бившия американски министър на финансите, а впоследствие ректор на Харвардския университет Лоурънс Съмърс.

През 2005 г. Шлейфер е осъден да заплати глоба в размер на 2 млн. щатски долара, като първоначалното обвинение срещу Шлейфер, жена му и съдружника му е за увреждане на американската държава със сума в размер на над 100 милиона щатски долара.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шлейфер, Андрей“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]