Бойновци: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
{{Мъниче селища в България}} => {{мъниче|селище в България}}
Редакция без резюме
Ред 9: Ред 9:
}}
}}


'''Бойновци''' е [[село]] в [[Северна България]]. То се намира в [[община Габрово]], [[област Габрово]].
'''Бòйновци''' е [[село]] в [[Северна България]], [[община Габрово]], [[област Габрово]].

== География ==
Село Бойновци се намира на около 8,5 km запад-югозападно от центъра на областния град [[Габрово]]. Разположено е в югоизточната част на [[Черновръшки рид|Черновръшкия рид]], в долината и по долинните склонове на река ''Синкевица'', вливаща се в [[Янтра]] като неин ляв приток в близост до центъра на Габрово. [[Надморска височина|Надморската височина]] в центъра на селото при параклиса е около 530 m, в южния край нараства до около 570 – 580 m, а в най-югозападния – до около 640 – 650 m.

Общинският път до Бойновци е южно отклонение в село [[Трънито]] от третокласния [[републикански път III-4404]], идващ от Габрово и на запад от Трънито през селата [[Дебел дял]] и [[Музга]] достигащ до село [[Гъбене]] и връзка в него с третокласния [[републикански път III-4402]].

Населението на село Бойновци, наброявало 132 души при [[Преброявания на населението в България|преброяването]] към [[1934]] г. и намаляло до 22 към [[1992]] г., наброява към [[2019]] г. по текущата демографска статистика за населението 9 души.<ref>[https://www.nsi.bg/nrnm/show9.php?sid=386&ezik=bul Справка за населението на с. Бойновци, общ. Габрово, обл. Габрово]</ref>

== История ==
През [[1995]] г. дотогавашното населено място ''[[колиби]] Бойновци''<ref>[https://www.nsi.bg/nrnm/show2.php?sid=55595&ezik=bul&e=11064 Справка за с. Бойновци, общ. Габрово, обл. Габрово към 01.09.1987 г.]</ref> придобива статута на село.<ref>[https://www.nsi.bg/nrnm/show2.php?sid=55595&ezik=bul&e=16406 Справка за с. Бойновци, общ. Габрово, обл. Габрово към 18.07.1995 г.; Събитие: промяна при ново АТУ (административно-териториално устройство)]</ref><ref>След влизането в сила през [[1995]] г. на [https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2133622784 Закона за административно-териториалното устройство на Република България], съгласно § 7, алинея 3 от неговите Преходни и Заключителни разпоредби, съществуващите при влизането му в сила населени места от вида на махали, колиби, гари, минни и промишлени селища придобиват статут на села.</ref>.


== Културни и природни забележителности ==
== Културни и природни забележителности ==
На площада на село Бойновци се намира паметника на Никола Войновски. Малко по-нагоре от площада е минавал пътя на четата на Цанко Дюстабанов, която е показана с табела.
На площада на село Бойновци има паметник на [[Никола Войновски]]. Малко по-нагоре от площада е пътят на минаването на четата на [[Цанко Дюстабанов]], който е посочен с табела.


== Редовни събития ==
== Редовни събития ==
В селото всяка година на 7 юли се провежда курбан(сбор) с който се отбелязва построяването на параклиса Св. Неделя, но от няколко години се празнува в съботата на седмицата в която се пада 07.07.
В селото всяка година – първоначално на 7 юли, а впоследствие в съботата на седмицата, в която се пада 7 юли се провежда курбан ([[събор]]), с който се отбелязва построяването на [[параклис]]а „[[Неделя (светица)|Света Неделя]]“<ref>Към юни 2020 г. параклисът не фигурира в [http://www.hramove.bg/hramove/?keyword=Бойновци&Submit= Национален регистър на храмовете в Република България]</ref>.


== Личности ==
== Личности ==
Никола Дончов Войновски – участник в националноосвободителното движение, военен ръководител на Ботевата чета.
Никола Дончов Войновски – участник в националноосвободителното движение, военен ръководител на Ботевата чета.


== Източници и бележки ==
== Бележки ==
<references/>
<references/>


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
{{мъниче|селище в България}}
{{мъниче|селище в България}}
{{Община Габрово}}

[[Категория:Села в област Габрово]]
[[Категория:Села в област Габрово]]

Версия от 19:05, 10 юни 2020

Бойновци
България
42.8552° с. ш. 25.2187° и. д.
Бойновци
Област Габрово
42.8552° с. ш. 25.2187° и. д.
Бойновци
Общи данни
Население19 души[1] (15 март 2024 г.)
Землище[2]
Надм. височина532 m
Пощ. код5307
Тел. код066
МПС кодЕВ
ЕКАТТЕ05219
Администрация
ДържаваБългария
ОбластГаброво
Община
   кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ; 2011)

Бòйновци е село в Северна България, община Габрово, област Габрово.

География

Село Бойновци се намира на около 8,5 km запад-югозападно от центъра на областния град Габрово. Разположено е в югоизточната част на Черновръшкия рид, в долината и по долинните склонове на река Синкевица, вливаща се в Янтра като неин ляв приток в близост до центъра на Габрово. Надморската височина в центъра на селото при параклиса е около 530 m, в южния край нараства до около 570 – 580 m, а в най-югозападния – до около 640 – 650 m.

Общинският път до Бойновци е южно отклонение в село Трънито от третокласния републикански път III-4404, идващ от Габрово и на запад от Трънито през селата Дебел дял и Музга достигащ до село Гъбене и връзка в него с третокласния републикански път III-4402.

Населението на село Бойновци, наброявало 132 души при преброяването към 1934 г. и намаляло до 22 към 1992 г., наброява към 2019 г. по текущата демографска статистика за населението 9 души.[3]

История

През 1995 г. дотогавашното населено място колиби Бойновци[4] придобива статута на село.[5][6].

Културни и природни забележителности

На площада на село Бойновци има паметник на Никола Войновски. Малко по-нагоре от площада е пътят на минаването на четата на Цанко Дюстабанов, който е посочен с табела.

Редовни събития

В селото всяка година – първоначално на 7 юли, а впоследствие в съботата на седмицата, в която се пада 7 юли – се провежда курбан (събор), с който се отбелязва построяването на параклисаСвета Неделя[7].

Личности

Никола Дончов Войновски – участник в националноосвободителното движение, военен ръководител на Ботевата чета.

Източници и бележки

  1. www.grao.bg
  2. Бойновци е разположено в землището на град Габрово
  3. Справка за населението на с. Бойновци, общ. Габрово, обл. Габрово
  4. Справка за с. Бойновци, общ. Габрово, обл. Габрово към 01.09.1987 г.
  5. Справка за с. Бойновци, общ. Габрово, обл. Габрово към 18.07.1995 г.; Събитие: промяна при ново АТУ (административно-териториално устройство)
  6. След влизането в сила през 1995 г. на Закона за административно-териториалното устройство на Република България, съгласно § 7, алинея 3 от неговите Преходни и Заключителни разпоредби, съществуващите при влизането му в сила населени места от вида на махали, колиби, гари, минни и промишлени селища придобиват статут на села.
  7. Към юни 2020 г. параклисът не фигурира в Национален регистър на храмовете в Република България

Външни препратки