Фърговци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фърговци
Изглед към снежните върхове на Мазалатите
Изглед към снежните върхове на Мазалатите
Общи данни
Население 28 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище [1] km²
Надм. височина 399 m
Пощ. код 5301
Тел. код 066
МПС код ЕВ
ЕКАТТЕ 76217
Администрация
Държава България
Област Габрово
Община
   - кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ)
Фърговци в Общомедия

Фърговци е село в Северна България. То се намира в община Габрово, област Габрово.

Изглед към Габрово от възвишението над Фърговци

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Фърговци се намира в планински район. Разположено е на 9 км югоизточно от Габрово. До него се достига по тесен четвъртокласен асфалтов път с много завои. Той тръгва от моста в квартал "Бичкиня", Габрово, вдясно на изхода за град Трявна. Минава се през квартал "Кряковци" и село Богданчовци, след което пътят се разклонява. Надясно е за Балани, а наляво - за Фърговци и Генчевци. До Фърговци няма редовен транспорт.

История[редактиране | редактиране на кода]

Фърговци е от типа селища, които по-скоро се отнасят към махалите, вместо към селата. Създадено е в края на 19 век. Името му произхожда от странно звучащото и анахронично име Фърго. Най-вероятно човек с това име пръв се е заселил там и така е положил началото на това малко Балканско селце. На практика Фърговци има само 4-5 стари къщи, останали от началото на миналото столетие. През 70-те и 80-те години на 20 век около тях се появяват постепенно нови постройки тип "вила", като понастоящем те вече са над 30. Прекрасният изглед към централния дял на Балкана, чистия въздух и тишината са причина постепенно мястото да заприлича на вилно селище.

Поминък[редактиране | редактиране на кода]

Сравнително бедната, жълто-песъчлива почва не позволява развитие на традиционните градински зеленчуци, които предпочитат по-силна почва. Районът не разполага с достатъчно вода за поливно земеделие, а характерният планински релеф пречи за формиране на лесни за обработка градини или басчи. Прокараният през 1980-те години водопровод снабдява живеещите с питейна вода, но през летния сезон, когато хората започнат да поливат градинките или да пълнят малките басейнчета край къщите си, често се случва дебитът да не покрие нуждите и чешмите пресъхват.

Отглеждат се малини, картофи, корнишони, чушлета, домати, подправки. Преди няколко десетилетия по баирите край селцето е имало много овощни дървета - основно сини сливи и планински сортове ябълки.

След разтурянето на местното АПК през `90-те години, традиционното за региона овцевъдство замира. Към момента малкото на брой местни хора (повечето на преклонна възраст) отглеждат кози и кокошки.

Реституцията на част от горския фонд направи някои от жителите притежатели на гори. Състоящи се предимно от широколистни и малко иглолистни дървета, те са обект на регулирана сеч и продан на материал за огрев, което се превърна напоследък в източник на допълнителни доходи за населението.


Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

През `70-те години няколко старозагорски семейства, привлечени от красотата на Балкана изградиха свои вили на Фърговци. Странно е, че разстоянието и неудобния за преминаване шипченски проход не ги спира и те десетилетия минават Стара планина, за да ги навестяват.

Благодарение на тях напоследък в традиционно събитие за Фърговци се превърна честването на Еньовден. Всяка година, в края на месец юни те пристигат и внасят весело настроение в селцето, огласяйки го със своите песни.

На самия Еньовден – рано призори – всички се отправят към околните баири, където берат кантарион, мащерка, равнец, листа и плодове на горски ягоди... Според традицията набраните на този ден билки са много ценни, тъй като церяли всички болести. Човек трябвало да се върне с пълни торби с всевъзможни ароматни треви и да се "окъпе в тях". Тъй като в околността няма действаща църква, молитвата за здраве се отправя под открито небе от свещеника, когото билкарите водят със себе си. Интерес буди смесицата от християнски и езически обичаи, свързани с почитането на Еньовден.


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Фърговци е разположено в землището на село Баланите