Черневци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Черневци
Общи данни
Население15 души[1] (15 декември 2023 г.)
Землище[2] km²
Надм. височина480 m
Пощ. код5349
Тел. код067193
МПС кодЕВ
ЕКАТТЕ80889
Администрация
ДържаваБългария
ОбластГаброво
Община
   кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ; 2011)

Чèрневци е село в Северна България, община Габрово, област Габрово.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Черневци се намира на около 8 km източно от центъра на град Габрово и 2 km север-северозападно от село Боженците. Разположено е в южните разклонения на Габровските възвишения, по западния склон на нисък рид[3] между долините на два малки притока на река Андъка, която тече западно от селото. Около 3 km източно от Черневци, на съседния от юг рид, се намира местният Черни връх (779,4 m)[4].

Минаващият през Черневци третокласен републикански път III-5524, достигащ на юг през село Трапесковци до Боженците, води на северозапад покрай село Редешковци и през село Болтата до село Донино, където чрез малък участък на третокласния републикански път III-5522 се свързва с първокласния републикански път I-5 (РусеВелико Търново – Дряново – Габрово – Казанлък – ГКПП Маказа - Нимфея), частично съвпадащ с Европейски път Е85.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 г. дотогавашното населено място колиби Черневци[5] придобива статута на село.[6][7]

Легендата казва, че селището е създадено от болярски син на име Черньо, който избягал при превземането на Търново от Османската империя.

При отстъплението на турската армия през 1878 г. селото е напълно опожарено, границите му са изместени и новите къщи са построени в близост до пътя, който води към Боженци. Има поверие, че в пещера до Черневци е заровено злато от трезора на отстъпващата турска армия. В опит да го открият иманяри взривяват динамит и по този начин погребват входа на пещерата под тонове пръст.

Във фондовете на Държавния архив Габрово,[8] фондове от масив „С“, фонд 886 се съхраняват документи на/за Народно читалищеГеорги Димитров“ – с. Черневци, Габровско от периода 1946 – 1970 г.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на село Черневци наброява 181 души при преброяването към 1934 г. и намалява до 17 към 1985 г., наброява 8 души (по текущата демографска статистика за населението) към 2019 г.[9] Коренното население на селото е от православни християни и потомствени балканджии.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Въздухът в Черневци и околностите е чист. Когато е трябвало да бъде построен белодробният санаториум за деца в град Трявна, Черневци е било алтернатива.

Архитектурно-историческият резерват – село Боженците е на около 2 km юг-югоизточно от Черневци.

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Черневци е разположено в землището на село Кметовци
  3. География, речник; Рид Ли­ней­но прос­ти­ра­ща се част от пла­ни­на, раз­по­ло­же­на меж­ду две реч­ни до­ли­ни.
  4. Топографска карта, мащаб 1:100000 Картен лист: K-35-039
  5. Справка за с. Черневци, общ. Габрово, обл. Габрово към 01.09.1987 г.
  6. Справка за с. Черневци, общ. Габрово, обл. Габрово към 18.07.1995 г.; Събитие: промяна при ново АТУ (административно-териториално устройство)
  7. След влизането в сила през 1995 г. на Закона за административно-териториалното устройство на Република България, съгласно § 7, алинея 3 от неговите Преходни и Заключителни разпоредби, съществуващите при влизането му в сила населени места от вида на махали, колиби, гари, минни и промишлени селища придобиват статут на села.
  8. Държавна агенция „Архиви“, Държавен архив Габрово, Списък на фондове
  9. Справка за населението на с. Черневци, общ. Габрово, обл. Габрово

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]