Черневци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Черневци
Общи данни
Население17 души[1] (15 септември 2022 г.)
Землище[2] km²
Надм. височина480 m
Пощ. код5349
Тел. код067193
МПС кодЕВ
ЕКАТТЕ80889
Администрация
ДържаваБългария
ОбластГаброво
Община
   кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ)

Чèрневци е село в Северна България, община Габрово, област Габрово.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Черневци се намира на около 8 km източно от центъра на град Габрово и 2 km север-северозападно от село Боженците. Разположено е в южните разклонения на Габровските възвишения, по западния склон на нисък рид[3] между долините на два малки притока на река Андъка, която тече западно от селото. Около 3 km източно от Черневци, на съседния от юг рид, се намира местният Черни връх (779,4 m)[4].

Минаващият през Черневци третокласен републикански път III-5524, достигащ на юг през село Трапесковци до Боженците, води на северозапад покрай село Редешковци и през село Болтата до село Донино, където чрез малък участък на третокласния републикански път III-5522 се свързва с първокласния републикански път I-5 (РусеВелико Търново – Дряново – Габрово – Казанлък – ГКПП Маказа - Нимфея), частично съвпадащ с Европейски път Е85.

Населението на село Черневци, наброявало 181 души при преброяването към 1934 г. и намаляло до 17 към 1985 г., наброява 8 души (по текущата демографска статистика за населението) към 2019 г.[5] Коренното население на селото е от православни християни и потомствени балканджии.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 г. дотогавашното населено място колиби Черневци[6] придобива статута на село.[7][8].

Легендата казва, че селището е създадено от болярски син на име Черньо, който избягал при превземането на Търново от Османската империя.

При отстъплението на турската армия през 1878 г. селото е напълно опожарено, границите му са изместени и новите къщи са построени в близост до пътя, който води към Боженци. Има поверие, че в пещера до Черневци е заровено злато от трезора на отстъпващата турска армия. В опит да го открият иманяри взривяват динамит и по този начин погребват входа на пещерата под тонове пръст.

Във фондовете на Държавния архив Габрово[9], фондове от масив „С“, фонд 886 се съхраняват документи на/за Народно читалищеГеорги Димитров“ – с. Черневци, Габровско от периода 1946 – 1970 г.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Въздухът в Черневци и околностите е чист. Когато е трябвало да бъде построен белодробният санаториум за деца в град Трявна, Черневци е било алтернатива.

Архитектурно-историческият резерват – село Боженците е на около 2 km юг-югоизточно от Черневци.

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Черневци е разположено в землището на село Кметовци
  3. География, речник; Рид Ли­ней­но прос­ти­ра­ща се част от пла­ни­на, раз­по­ло­же­на меж­ду две реч­ни до­ли­ни.
  4. Топографска карта, мащаб 1:100000 Картен лист: K-35-039
  5. Справка за населението на с. Черневци, общ. Габрово, обл. Габрово
  6. Справка за с. Черневци, общ. Габрово, обл. Габрово към 01.09.1987 г.
  7. Справка за с. Черневци, общ. Габрово, обл. Габрово към 18.07.1995 г.; Събитие: промяна при ново АТУ (административно-териториално устройство)
  8. След влизането в сила през 1995 г. на Закона за административно-териториалното устройство на Република България, съгласно § 7, алинея 3 от неговите Преходни и Заключителни разпоредби, съществуващите при влизането му в сила населени места от вида на махали, колиби, гари, минни и промишлени селища придобиват статут на села.
  9. Държавна агенция „Архиви“, Държавен архив Габрово, Списък на фондове

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]