Неделя Петкова: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Peccafly (беседа | приноси)
Ред 28: Ред 28:
[[Категория:Български просветни дейци]]
[[Категория:Български просветни дейци]]
[[Категория:Български революционери]]
[[Категория:Български революционери]]
[[en:Nedelya Petkova]]

Версия от 21:34, 6 януари 2010

Неделя Петкова
българска просветителка

Родена
Неделя Петкова Караиванова
Починала
ПогребанаЦентрални софийски гробища, София, Република България
Семейство
ДецаСтанислава Караиванова
Петко Караиванов
Подпис
Неделя Петкова в Общомедия

Неделя Петкова-Караиванова, известна като Баба Неделя, е българска учителка и революционерка.

Биография

Родена през 1826 година в Сопот, Неделя Петкова получава елементарна грамотност по взаимоучителната метода в Сопотския девически манастир. По препоръка на Найден Геров става учител в новооткритото девическо училище в София (1858 - 1861), където работи със Сава Филаретов. По-късно е учителка в Самоков (1862 - 1864), Кюстендил (1864 - 1865), Прилеп (1865 - 1866), Охрид (1868 - 1869), Велес (1870 - 1871).

В Прилеп Неделя Петково организира за първи път честване на празника на Светите братя Кирил и Методий, а във Велес се включва в местния революционен комитет. След разкриване на участието ѝ в комитета, тя е изгонена от града и основава училище в Солун. Участва в борбата на местното население срещу гъркоманите, създава женски и благотворителни дружества, съдейства за изпращането на български девойки на учение в Русия.

След Освобождението живее в Кюстендил (1878), а през 1879 година се заселва в София. През 1883 се заселва в Ракитово и работи за просветата на чепинските българи. Умира в София на 1 януари 1894 г.

Неделя Петкова е майка на Станислава Караиванова-Балканова, а също и най-младата вуйна на Васил Левски, с когото е поддържала най-тесни връзки, и който ѝ поръчва да ушие знаме, което после е използувано за обявяване на Разловското въстание. Тя е била жена на най-малкия вуйчо на Васил Левски(брат на майка му Гина) Петко Караиванов. Моминското име на Неделя е Неделя Делюва Гульова.

Литература