Никола Саркози: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SassoBot (беседа | приноси)
м Робот Изтриване: hi:निकोला साऱ्कोजी
Ред 90: Ред 90:
[[gv:Nicolas Sarkozy]]
[[gv:Nicolas Sarkozy]]
[[he:ניקולא סרקוזי]]
[[he:ניקולא סרקוזי]]
[[hi:निकोला सार्कोज़ी]]
[[hr:Nicolas Sarkozy]]
[[hr:Nicolas Sarkozy]]
[[hsb:Nicolas Sarkozy]]
[[hsb:Nicolas Sarkozy]]

Версия от 11:03, 28 септември 2010

Никола Саркози
Мандат
16 май 2007 – настоящ
ПремиерФрансоа Фийон
Предшестван отЖак Ширак

Роден
СъпругаСесилия Сиганер-Албениз 1996 - 2007
Карла Бруни (от 2008)
ПартияОбединение за Републиката (1976 - 2002)
Съюз за народно движение (от 2002)
РелигияКатолик
Подпис
Никола Саркози в Общомедия

Никола̀ Пол Стефа̀н Саркозѝ дьо Нагѝ-Боча̀ (Шаблон:Lang-fr, Nicolas Sarkozy) е френски политик от унгарско-еврейски произход [1]. На 6 май 2007 г. е избран за 7-ми президент на петата френска република. Официално встъпва в длъжност на 16 май.

Преди избирането му за президент, Саркози е председател на партията Съюз за народно движение (Union de mouvement populaire), бил е министър на икономиката и финансите в правителството на Жан-Пиер Рафарен и министър на вътрешните работи в правителството на Доминик дьо Вилпен.

Никола Саркози е десен политик, признат от политическите си противници за силен оратор, и най-често смятан за про-американски настроен.

За първи път е избран за депутат през 1988 г. Придобива известност през 2003 г., след като лично води преговорите за освобождаване на заложници, държани в училище в заможното парижко предградие Ньой сюр Сен, на което той е кмет. През 2003 г. е назначен за първи мандат като министър на вътрешните работи. През септември 2004 г. е назначен за министър на търговията, индустрията и финансите, при което прилага силно либерален подход в икономическите реформи, включващ приватизация на големи държавни компании (Франс Телеком, Алстом, … ), намаляване на данъците, както и обща икономическа политика известна като „лесе-фер“ (laissez-faire) която се състои в даване на свобода в действията на икономическите субекти.

Кандидатурата му за президент е издигната на 14 януари 2007 г., с гласовете на 98% от изразените вотове на управляваната от него партия (участвали в интернет-гласуването са около 69% от членовете на партията Съюз за народно движение). Кандидатурата му е известна на обществеността, неофициално, най-малко от края на 2004 г.

В края на 2009 г. рейтинга на Никола Саркози се срива заради непопулярните му сред френското гражданско общество политически мерки в областта на икономическата и социална политика.

През лятото на 2010 г. Никола Саркози е замесен в аферата Вьорт-Бетанакур, която заплашва да го свали от президентския пост.

Други

  • На 18 септември 2007 г. е награден с орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги за разрешаване на казуса с българските медици във Великата социалистическа народна Либийска арабска Джамахирия и за завръщането им в Република България.“

Външни препратки

Жак Ширак президент на Франция (16 май 2007 – …)
Жак Ширак Френски съпринц на Княжество Андора (16 май 2007 – …)

Шаблон:Лидери на Г8

Шаблон:Link FA