Свети Александър (орден): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Добавяне: it:Ordine di Sant'Alessandro
Back0ut (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 25: Ред 25:
}}
}}


'''Орденът „Св. Александръ''' е учреден в чест на небесния покровител на [[Александър I Батенберг|Княз Александър І]] и е втори по старшинство в наградната система в [[Царство България]].
'''Орденът „Св. Александръ"''' е учреден в чест на небесния покровител на [[Александър I Батенберг|Княз Александър І]] и е втори по старшинство в наградната система в [[Царство България]].


== История ==
== История ==

Версия от 08:59, 1 април 2012

Шаблон:Инфокутия Военно Отличие

Орденът „Св. Александръ" е учреден в чест на небесния покровител на Княз Александър І и е втори по старшинство в наградната система в Царство България.

История

Учреден с Княжески рескрипт на 25 декември 1881 г. в чест на небесния покровител на Княз Александър І. В основата му заляга домашният орден на Хесенското херцогство "Филип Великодушни", от който владетелски дом произхожда първият Български Владетел. Първоначално е замислен в пет степени и Огърлие, но впоследствие се оформят шест степени, Малко и Голямо огърлие, а през 1908 г. и степента Велик кръст. Постепенно се оформят и военновременните степени с мечове по средата и над кръста. С ордена се награждават български и чужди поданици по личното благоволение на Монарха, който е Великият магистър.

Описание

Орденът представлява емайлиран в бяло артилерийски кръст със златни или сребърни кантове, в зависимост от степента. Във вимпела на аверса е поставен стилизиран надпис на името на ордена, а в пръстена наоколо девизът: / СЪ НАМИ БОГЪ /, под него лаврови клончета. На реверса е поставено бяло поле с надпис / 19 ФЕВРАЛЪ 1878 / - датата на подписването на Санстефанския прелиминарен мирен договор. Над него Царска (Княжеска) корона с пуснати кисти. Първата степен се носи на пурпурночервена моарена лента през дясното рамо с розетка в края. Тя има и своята звезда, която представлява осемлъчева сребърна звезда, в чийто център е поставен аверсът на ордена.

Голямото огърлие представлява тридесет последователно свързани от короновани лъвове медальона, редуващи вензела на учредителя, Княз Александър І, и осмоконечен православен кръст. Известна е специална емисия на голямото огърлие с пресечени два фелдмаршалски жезъла, принадлежаща на Цар Фердинанд І.

Малкото огърлие повтаря изображенията на голямото, но с намалени размери.

Великият кръст, учреден през 1908 г., повтаря първоначалната емисия, но вместо в бял е изработен в зелен емайл, а в средата на вимпела е поставен коронован български лъв. Подобно оформление има и звездата, като пръстенът около златния лъв на червено поле е отново в зелен емайл.

Останалите степени повтарят изображението на първата емисия, но с намалени размери. Шеста степен е изработена от сребърен метал без емайл върху раменете на кръста.

Изключителни образци на Голямото и Малко огърлие на орде,на „Свети Александър“ с брилянти, принадлежали на Османските султани Абдул Хамид II и Мехмед V, се пазят в колекцията на двореца „Топ Капъ“ (Високата порта) в Истанбул.

Степени

  • Велик Кръст на ордена „Св. Александръ“, голямо и малко огърлие
  • I степен, Велик кръст. Награждават се висши държавни служители и военни. Носи се на шарф през рамо.
  • II степен, Голям офицерски кръст. Кръстът е с бял емайл, носи се на червена лента за шия - има звезда.
  • III степен, Командирски кръст. Кръстът е с зелен или бял емайл (зависи от емисията), носи се на червена лента за шия - няма звезда.
  • IV степен, Офицерски кръст. Кръстът е в бял емайл, носи се на гърдите на червена триъгълна лента с розетка, няма звезда.
  • V степен, Кавалерски кръст. Кръстът е в бял емайл, носи се на гърдите на червена триъгълна лента, няма звезда.
  • VI степен, Сребърен кръст. Кръстът е изработен от сребрист метал без емайл, носи се на гърдите на червена триъгълна лента, няма звезда.

Галерия на степените на орден „Св. Александръ“

Носители на ордена „Св. Александър“

Литература

  • „Каталог Български ордени и медали“. Веселин Денков
  • „Българските ордени и медали 1878 - 2002“. Тодор Петров
  • „Ордени и медали в България“. 1998 Тодор Петров
  • „Българска Енциклопедия от А-Я“. 2005 Авторски колектив към БАН

Източници

  • „Българските ордени и медали 1878 - 2002“. Тодор Петров
  • „Ордени и медали в България“. 1998 Тодор Петров

Шаблон:Наградна система на Третата българска държава