Страни от Оста: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Antemister (беседа | приноси)
Antemister (беседа | приноси)
Ред 88: Ред 88:




* [[Картинка:AzadHindFlag.png|25px]] [[Азад Хинд]] ([[Индия]]) - задграничното прояпонско и антибританско правителство за ''Свободна Индия'' е създадено на [[21 октомври]] [[1943]] г. и е оглавено от националиста [[Субхас Чандра Босе]]; формирана е ''Индийска национална армия'' от индийски военнопленници, която участва по време на войната на страната на Япония.
* [[Картинка:Flag of Azad Hind.svg|25px]] [[Азад Хинд]] ([[Индия]]) - задграничното прояпонско и антибританско правителство за ''Свободна Индия'' е създадено на [[21 октомври]] [[1943]] г. и е оглавено от националиста [[Субхас Чандра Босе]]; формирана е ''Индийска национална армия'' от индийски военнопленници, която участва по време на войната на страната на Япония.





Версия от 16:50, 29 юни 2014


Страните от оста (по наименованието на Оста Рим - Берлин - Токио) или страните от Тристранния пакт е военен блок между Хитлеристка Германия, Италия, Япония и други държави, участвали във Втората световна война и противостоящи на Антифашистката коалиция.

Членове и съюзници на пакта

Европа

  • Кралство Унгария - влиза в блока на 20 ноември 1940 г., реално се включва във Втората световна война на 27 юни 1941 г., като обявява война на СССРнапуска блока подписвайки примирие със съюзниците на 15 октомври 1944г. но германските войски окупират Унгария а унгарския диктатор адмирал Миклош Хорти е арестуван по заповед на Хитлер и начело на марионетно правителство в Будапеща застава подполковник Ференц Салаши лидер на Огнените кръстове (унгарската фашистка партия) и унгарските войски продължават военните действия на германска страна;

Азия



Марионетни държави

На Германия

  • Република Сало (Италия) - формирана от Бенито Мусолини върху италианска територия, окупирана от Германия, на 23 септември 1943 г. След арестуването на Мусолини на 25 юли 1943 г. на 8 септември Италия напуска Оста. Германският подполковник Ото Скорцени успява да освободи Мусолини от ареста и той формира марионетно на Хитлеристка Германия републиканско правителство в град Сало (Северна Италия).




На Италия


  • Етиопия - като анексирана от Италия територия през 1936 г., намираща се под управление на краля на Италия Виктор Емануил III, който се титулува и крал на Етиопия. Държавата е консолидирана колониите на Италия Еритрея и Италианска Сомалия, и общата територия започва да се нарича Италианска източна Африка. Заедно с италиански войски сомалийците участват в овладяването на Британска Сомалия през 1940 г. Италия губи контрол върху тази територия през 1941 г.

На Япония




  • Азад Хинд (Индия) - задграничното прояпонско и антибританско правителство за Свободна Индия е създадено на 21 октомври 1943 г. и е оглавено от националиста Субхас Чандра Босе; формирана е Индийска национална армия от индийски военнопленници, която участва по време на войната на страната на Япония.