Кераца Петрица: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Езикови уточнения
Ред 1: Ред 1:
'''Кераца Петрица''' е българска [[Болярин|болярка]], сестра на цар [[Михаил III Шишман Асен]].
'''Кераца Петрица''' е българска [[Болярин|болярка]], сестра на цар [[Михаил III Шишман Асен]].


Тя е дъщеря на [[видин]]ския [[деспот]] [[Шишман I]] и на съпругата му - една от внучките на цар [[Иван Асен II]] от дъщеря му [[Ана-Теодора Асенина|Ана-Теодора]], което прави Кераца-Петрица директна потомка по майчина линия и на следните династии: [[Комитопули]], [[Асеневци]], [[Комнин Дука]] и [[Неманичи]].
Тя е дъщеря на [[видин]]ския [[деспот]] [[Шишман I]] и на съпругата му - една от внучките на цар [[Иван Асен II]] от дъщеря му [[Ана-Теодора Асенина|Ана-Теодора]], което прави Кераца-Петрица пряка потомка по майчина линия и на следните династии: [[Комитопули]], [[Асеневци]], [[Комнин Дука]] и [[Неманичи]].


== Родословие ==
== Родословие ==
Ред 54: Ред 54:
* [[Теодора Срацимир]].
* [[Теодора Срацимир]].


== Резиденция ==
== Седалище ==
Обикновено се приема, че резиденцията на Кераца Петрица е била в старопланинската [[Крън (крепост)|Крънска крепост]], център на владенията и&#768;. Изповядвала е католицизма, за което свидетелства и запазената и&#768; кореспонденция с [[папа]] [[Бенедикт XII]], който в писмата си до нея я нарича "дукесата на Кърнона". Анализирайки този откъс от писмото на [[Бенедикт XII]] до Кераца Петрица, историкът Йордан Андреев изказва мнението, че владенията на Кераца Петрица са се намирали в областта Карвуна (дн. [[Каварна]]), което може да обясни "латинската вяра" на деспотицата, тъй като черноморският басейн е област на активна дейност на католическите ордени. Тази хипотеза е възприета и доразвита от Пламен Павлов, Георги Атанасов и др. Освен това не могат да бъдат пренебрегнати и тесните връзки на Карвунското (Добруджанското) деспотство с [[Република Генуа]] и [[Венеция]]<ref>'''Павлов''', Пламен. Търновските царици. В.Т.: ДАР-РХ, 2006.</ref>.
Обикновено се приема, че резиденцията на Кераца Петрица е била в старопланинската [[Крън (крепост)|Крънска крепост]], център на владенията и&#768;. Изповядвала е католицизма, за което свидетелства и запазената и&#768; преписка с [[папа]] [[Бенедикт XII]], който в писмата си до нея я нарича "дукесата на Кърнона". Изследвайки този откъс от писмото на [[Бенедикт XII]] до Кераца Петрица, историкът Йордан Андреев изказва виждането, че владенията на Кераца Петрица са се намирали в областта Карвуна (дн. [[Каварна]]), което може да обясни "латинската вяра" на деспотицата, тъй като черноморският басейн е област на усилена дейност на католическите ордени. Тази хипотеза е възприета и доразвита от Пламен Павлов, Георги Атанасов и др. Освен това не могат да бъдат пренебрегнати и тесните връзки на Карвунското (Добруджанското) деспотство с [[Република Генуа]] и [[Венеция]]<ref>'''Павлов''', Пламен. Търновските царици. В.Т.: ДАР-РХ, 2006.</ref>.


Към края на живота си Кераца Петрица вероятно отново се връща в лоното на [[православие]]то, тъй като паметта на ''"...благочестивата деспотица Кераца, майка на великия цар Иван Александър, приела след това ангелски [монашески] образ и наречена Теофана..."<ref>цитат по '''Павлов''', Пламен. Търновските царици. В.Т.: ДАР-РХ, 2006.</ref>'' е почетена в [[Борилов синодик|Бориловия синодик]].
Към края на живота си Кераца Петрица вероятно отново се връща в лоното на [[православие]]то, тъй като паметта на ''"...благочестивата деспотица Кераца, майка на великия цар Иван Александър, приела след това ангелски [монашески] образ и наречена Теофана..."<ref>цитат по '''Павлов''', Пламен. Търновските царици. В.Т.: ДАР-РХ, 2006.</ref>'' е почетена в [[Борилов синодик|Бориловия синодик]].

Версия от 20:30, 8 февруари 2017

Кераца Петрица е българска болярка, сестра на цар Михаил III Шишман Асен.

Тя е дъщеря на видинския деспот Шишман I и на съпругата му - една от внучките на цар Иван Асен II от дъщеря му Ана-Теодора, което прави Кераца-Петрица пряка потомка по майчина линия и на следните династии: Комитопули, Асеневци, Комнин Дука и Неманичи.

Родословие

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Шишман I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Кераца Петрица
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Петър (севастократор)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
неизвестна по име дъщеря на Ана-Теодора Асенина
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Иван Асен I
 
 
 
 
 
 
 
Иван Асен II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Елена (Иван Асен I)
 
 
 
 
 
 
 
Ана-Теодора
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Теодор Комнин
 
 
 
 
 
 
 
Ирина Комнина
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Мария Патралифена
 
 
 
 
 
 

Деца

Кераца-Петрица е омъжена за деспот Срацимир. От него тя има 5 деца, някои от които играят важна роля в политическия живот на Балканите през 14 в.:

Седалище

Обикновено се приема, че резиденцията на Кераца Петрица е била в старопланинската Крънска крепост, център на владенията ѝ. Изповядвала е католицизма, за което свидетелства и запазената ѝ преписка с папа Бенедикт XII, който в писмата си до нея я нарича "дукесата на Кърнона". Изследвайки този откъс от писмото на Бенедикт XII до Кераца Петрица, историкът Йордан Андреев изказва виждането, че владенията на Кераца Петрица са се намирали в областта Карвуна (дн. Каварна), което може да обясни "латинската вяра" на деспотицата, тъй като черноморският басейн е област на усилена дейност на католическите ордени. Тази хипотеза е възприета и доразвита от Пламен Павлов, Георги Атанасов и др. Освен това не могат да бъдат пренебрегнати и тесните връзки на Карвунското (Добруджанското) деспотство с Република Генуа и Венеция[1].

Към края на живота си Кераца Петрица вероятно отново се връща в лоното на православието, тъй като паметта на "...благочестивата деспотица Кераца, майка на великия цар Иван Александър, приела след това ангелски [монашески] образ и наречена Теофана..."[2] е почетена в Бориловия синодик.

Източник

  1. Павлов, Пламен. Търновските царици. В.Т.: ДАР-РХ, 2006.
  2. цитат по Павлов, Пламен. Търновските царици. В.Т.: ДАР-РХ, 2006.