Антон Дончев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Антон Дончев
Anton-Donchev-20100519-2.jpg
Акад. Антон Дончев държи реч на протестен митинг на БАН на 19 май 2010
Роден 14 септември 1930 г. (1930-09-14) (84 г.)
Бургас, Царство България
Националност българин
Жанр Романи, филмови сценарии
Тема Историческа литература
Дебютни работи Пробуждане
Съпруга Евелина Троянска, Райна Василева
Деца Никола Дончев
Сайт antondonchev.com

Антон Николов Дончев е съвременен български писател, роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. От 2003 г. е академик на БАН. Известен е в страната и в чужбина с романа си „Време разделно“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва гимназия в Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г. Отказва се от престижния пост на великотърновски съдия и се заема с писане.

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

Антон Дончев е съучредител на комитет „Съзидание“, състоящ се от приближени до БКП до 10 ноември 1989 г., а понастоящем — до БСП и президента Георги Първанов, писатели, издатели и спортни дейци.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Първата съпруга на Антон Дончев е българската шахматистка Евелина Троянска. Антон Дончев се жени втори път на 79 години за 64-годишната Райна Василева, преди това журналистка от БНР. [1]

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Първият му самостоятелен роман „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, е публикуван през 1961 г. Неговата втора книга „Време разделно“, разглеждаща насилствената ислямизация и турцизация, довели до ислямизиране на значителни маси българско християнско население в Родопите през ХVІІ в., е написана през 1964 г. само за 41 дни (по свидетелства на самия автор), с този роман писателят става известен. Романът е превеждан и издаван в чужбина. Получава номинация в САЩ от фондацията „Джеън и Ървинг Стоуън“ за най-добър исторически роман [необходимо е уточнение]. Романът е екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков.

Скандали[редактиране | редактиране на кода]

Както се сочи в редица съвременни източници [необходимо е уточнение] - „Време разделно“ е поръчан от комунистическия режим, като част от пропагандната кампания в подкрепа на насилствените преименувания на български турци и роми през 60-те години на века, което се повтаря по-късно с филмирането на романа през 80-те години в подкрепа на т.нар. „възродителен процес“.[2]

В края на 2013 г. писателят лично отговаря на нападките и отрича романът да му е бил поръчван от когото и да било, като уточнява и че е писан по документирани исторически събития. [3] [4]

В публикуваните посмъртно „Дневници“ на писателя Йордан Вълчев пък се твърди, че „Време разделно“ е написан от Фани Попова-Мутафова, но заради забраната ѝ да публикува след 9 септември 1944 г. го е дала на Антон Дончев[5].

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Интервюта