Бернардо Бертолучи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бернардо Бертолучи
италиански режисьор
Бернардо Бертолучи 
Роден: 16 март 1941
Парма, Италия

Бернардо Бертолучи (на италиански: Bernardo Bertolucci) е италиански режисьор и сценарист. Роден е на 16 март 1941 г.

Биография[редактиране | edit source]

Роден в Парма, Италия. Той е син на италианския поет Атилио Бертолучи. Бертолучи започва да пише стихове още на 15 години и скоро печели няколко престижни награди. Завършва литература и философия. След това отива в Рим, където е помощник на Пиер Паоло Пазолини във филма "Безделник" през 1961 г. На 21 години заснема първия си филм "Сухата кумица".

"Последно танго в Париж"[редактиране | edit source]

Бумът на италианското кино затихва през 1970-те год., когато филмовата индустрия става жертва на голямата рецесия. Италианските режисьори са все по-често принудени да корпорират филмите си с американски, френски, шведски и други компании, за да могат да ги финансират. Бертолучи не прави изключение. През 1972 г. заснема "Последно танго в Париж" с участието на чуждестранни актьори в главните роли (Марлон Брандо, Мария Шнайдер). Филмът се счита за скандален, с оглед на секс-сцените, които съдържа. След първата му прожекция в Ню Йорк е цензуриран както в САЩ, така и в Италия. От 1976 г. до 1981 г. е спрян от екрана.

Последните филми[редактиране | edit source]

По-нататък Бертолучи се връща към интимната тематика от по-рано. През 1996 г. заснема "Открадната красота", последван и от последният му филм "Мечтатели".

Филмография[редактиране | edit source]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
'.