Пий I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Свети Пий I
римски папа
Понтификат
ок. 140 г. – ок. 154 г.
Рождено имеПий
ПредшественикХигин
НаследникАникет

Роден
към края на 1 век
Починал
ок. 154 г.
Рим, Италия
Други папи, носещи иметоПий
Свети Пий I в Общомедия

Папа свети Пий I е папа вероятно от 140 до 154 г., въпреки че Ватиканския Annuario Pontificio от 2003 посочва 142 или 146 г. до 157 или 161 г.

Предполага се, че е роден в Аквилея, в Северна Италия. Баща му е човек на име „Руфин“, за когото се смята че също е от Аквилея, според „Книга на папите[1] Смята се, че той построява една от най-старите църкви в Рим, Санта Пуденциана. Има предположения, че той е бил мъченик в Рим и е почетен като такъв в Бревиар. Въпреки всичко, има малко други доказателства, които да подкрепят такова заключение.

В Канона на Муратори от 2 век[2] и в Catalogus Liberianus[3] се казва, че той е брат на Хермас, автор на текста Овчарите на Хермас. Авторът на по-късния текст го идентифицира като бивш роб. Това води до спекулацията, че и Хермас, и Пий са освободени роби.

Неговият празник е 11 юли.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ed. Duchesne, I, 132.
  2. Ed. Preuschen, Analecta, 1, Tubingen, 1910.
  3. Ed. Duchesne, Liber Pontificalis, I, 5.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pope Pius I в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Хигин римски папа (140 – 154) Аникет