Целестин V

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Целестин V
Celestinus quintus.jpg
Emblem of the Papacy SE.svg Римски папа Emblem of the Papacy SE.svg
Рождено име Пиетро Анджеларио
Начало понтификат 5 юли 1294 г.
Край понтификат 13 декември 1294 г.
Предшественик Николай IV
Наследник Бонифаций VIII
Роден 1215 г.
близо до Изерния, Сицилианско кралство
Починал 19 май 1296 г.
Ферентино, Папска държава
Герб C o a Celestino V.svg

Свети папа Целестин V (на латински: Santo Papa Caelestinus V), роден Пиетро Анджеларио (на италиански: Piettro Angelario) е отшелник, избран за глава на католическата църква на 5 юли 1294 г. и според някои, първия папа отказал се от Папския престол по своя воля. След смъртта си e канонизиран за светец. Той е последния папа носещ името Целестин.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Целестин V е италианец, роден близо до Изерния, Сицилианско кралство.Той постъпва в лоното на църквата, но вместо да се отдава на разкош и трупане на богатства, като повечето свещеници от онова време той се отдава на пост и става отшелник.

След смъртта на папа Николай IV, 12 кардинали се събират на конклав. В изборите има сблъсък на интереси, тъй като двете най-могъщи фамилии, Колона и Орсини са с почти равни гласове и никой не се доближава до исканите две трети (в този случай 8 гласа) от гласовете. След две години избори, никои от кандидатите за папския трон не се доближава до края. Повечето от кардиналите напускат конклава в Перуджа и се прибират в епархиите си. Така останалите 6 кардинали решават да изберат за папа монахът Пиедро Анджеларио (който не присъства на конклава). След това кардинал Колона отива в манастира на Анджеларио. Новоизбраният папа обаче не желае да приеме избора си, и дори се опитва да избяга. Все пак го склоняват да приеме избора си. Избора на отшелника Целестин V за папа е по-скоро компромис, за да се излезе от двегодишната патова ситуация.

Веднага след избора си, великия понтиф попада под властта на монарси и влиятелни духовници. Неговото управление продължава само 5 месеца - той подава оставка от папския престол.

Умира две години по-късно, във Ферентино, Папска държава. Обявен е за светец.


Николай IV римски папа (1294 – 1294) Бонифаций VIII