Франческо I Медичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Франческо I Медичи
флорентински аристократ
Франческо I Медичи 
Роден: 25 март 1541 г.
Починал: 17 октомври 1587 г. (46 г.)

Франческо I Медичи (на италиански Francesco I de' Medici) е най-големият син на Козимо I Медичи, велик херцог на Тоскана, и на Елеонора ди Толедо. Проявил се като деспотичен владетел и бил ненавиждан от населението на Флоренция. Слабият си интерес към политиката компенсирал с афинитет към научната работа - на практика посветил живота си на научните изследвания, алхимията и архитектурата. Известен е неговият работен кабинет в Палацо Векио във Флоренция, завършен между 1570 и 1572 г., съдържащ забележителна колекция от фрески и картини.

Франческо I като малък; картина от Бронзино

Жени се за херцогиня Йоана Австрийска (1547-1578), от която има 5 деца, едно от които е Мария Медичи, бъдещата кралица на Франция и съпруга на крал Анри IV. След смъртта на Йоана се жени за любовницата си Бианка Капело, с което скандализира поданиците си.

Умира на 19 октомври 1587 г., почти едновременно с Бианка Капело, и дълго време е имало подозрения, че тяхната смърт е причинена от неговия брат и наследник Фердинандо I Медичи. През 2007 г. хипотезата за насилствената им смърт е потвърдена от екип от италиански и американски учени, които установяват, че двамата са починали от отравяне с арсеник. Резултатите от изследването са публикувани в медицинското издание British Medical Journal.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Козимо I велик херцог на Тоскана (1574 – 1587) Фердинандо I