Балканизация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Балканите от 1796 година до 2008

Балканизацията е геополитически термин въведен в обращение след Берлинския конгрес, и придобива особено звучене и употреба през 20 век. Терминът обозначава специфичния политически процес на разкъсване (анклавиране), разделяне и фрагментация на народите и държавите на Балканите вследствие от геополитическите договорки между Великите сили при решаването на т.нар. Източен въпрос. Тъй като Балканите са христоматиен (учебникарски) пример за геополитически експерименти, те и най-типично се сочат като нарицателен (негативен) пример за дезинтеграция.

Според Енциклопедия Британика понятието се налага малко по-късно - след Първата световна война за описване на етническата и политическа фрагментация на Балканите, настъпили след разпада на Османската империя. Съвременната му употреба е свързана с процеси на разпад на мултиетнически държави, често съпровождани с гражданска война, етническо прочистване и установяване на диктатура[1]

Примери[редактиране | редактиране на кода]

На Балканите всеки народ с държава си има народ и държава „близнак“:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Balkanization. // Encyclopedia Britannica. Посетен на 27 август 2019. (на английски)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Balkanization“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.