Итало-турска война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Итало-турска война
Italian battery near Tripoli.jpg
Италианска артилерия близо до Триполи.
Информация
Период 29 септември 1911 г. – 18 октомври 1912 г.
Място Африка, Либия, Червено море, Европа, Егейско море
Резултат

Италианска победа
Либия става италианска колония

Додеканези пада под италианско управление
Воюващи страни
Flag of Italy (1861–1946).svg Италия Ottoman flag.svg Османска империя
Жертви и загуби
3.431 жертви и 4.220 ранени[1] 10,000 жертви и ранени[2]
Итало-турска война в Общомедия

Итало-турската война (на италиански: Guerra italo-turca, на турски: Trablusgarp Savaşı (Триполитанска война)) е военен конфликт между Италия и Османската империя, състоял се през 1911 – 1912 година. В историографията често е наричана Триполитанска война, като на турски а в италианската историография е наричана Guerra di Libia (Либийска война) или Campagna di Libia (Кампания в Либия). Бойните действия започват на 29 септември 1911 г., мирният договор е подписан в Лозана на 18 октомври 1912 г.

В резултат на бойните действия Италия съумява да завладее османските дотогава провинции Триполитания и Киренайка, съставили по-късно днешна Либия. Под италианска власт преминават и Додеканезите с о. Родос в Егейско море.

Войната е предшествана от поставен ултиматум от италианското правителство до Високата порта. Искането на Рим е двете провинции да бъдат предадени под италиански контрол, а като повод се използва уж лошото отношение на местните власти към италианските граждани.

Основна ударна сила на италианците е флотът (виж Реджа Марина), с чиято помощ е завладян Триполи. Италианците лесно овладяват Тобрук, Дерна и Хомс, но срещат съпротива в Бенгази. Благодарение на пълното си морско надмощие Италия успява да наложи пълния си контрол върху крайбрежието и да изтласка остатъците от противниците си във вътрешността на страната.

Италия предприема военни действия и в района на Егейско море, успява да окупира 12 острова от Додеканезите, италиански торпедни катери предприемат и операции срещу Дарданелите.

Итало-турската война ускорява подготовката на балканските страни за война срещу Османската империя. Войната показва и редица технологични нововъведения. Италия за първи път използва самолет във военни действия. На 23 октомври 1911 е извършен първият разузнавателен полет от италиански самолет на турските линии край Бенгази на „Блерио XI“, а на 1 ноември са хвърлени и първите бомби над турските войски в 2 оазиса от самолета на лейтенант Джулио Гавоти. През март 1912 година капитан Пиаца прави и първите въздушни снимки в историята.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. World War I: A Student Encyclopedia, Spencer C. Tucker, Priscilla Mary Roberts, page 946
  2. Boris Zesarewitsch Urlanis: Bilanz der Kriege, Berlin 1965, page 123