Направо към съдържанието

Вилем-Александър Нидерландски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вилем-Александър Орански)
Вилем-Александър
Willem-Alexander
Крал на Нидерландия
2013 г.
Роден
27 април 1967 г. (57 г.)

РелигияНидерландска протестантска църква
Учил вЛайденски университет
Управление
Периодот 30 април 2013 г.
Коронация30 април 2013 г.
ПредшественикБеатрикс Нидерландска
НаследникПринцеса Катерина-Амалия
Герб
Семейство
БащаКлаус фон Амсберг
МайкаБеатрикс Нидерландска
Братя/сестриЙохан-Фрисо Орански
Константейн Орански
СъпругаМаксима Нидерландска (2 февруари 2002)

Подпис
Уебсайтwww.royal-house.nl/members-royal-house/king-willem-alexander
Вилем-Александър в Общомедия

Вилем-Александър Нидерландски (на нидерландски: Willem-Alexander der Nederlanden), пълно име Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд (на нидерландски: Willem-Alexander Claus George Ferdinand) е крал на Нидерландия, най-голям син на кралица Беатрикс Нидерландска и принц Клаус ван Амсберг.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Утрехт на 27 април 1967 г., преди майка му да заеме нидерландския престол. Официално става наследник на нидерландската корона с титла Негово Кралско Височество Принц Орански (Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje) на 30 април 1980 г., когато майка му се възцарява на нидерландския престол.

Принцът завършва протестантско училище в Хага, колеж в Уелс и е дипломант по история на Лайденския университет. Интересува се от управление на водните ресурси – член е на Световната комисия по водата за 21 век и е патрон на Комитета по световно водно сътрудничество към Световната банка, ООН и Шведското външно министерство. На 12 декември 2006 г. е назначен за председател на Секретариата на Главния консултативен съвет по въпросите на водата към ООН.

Задължения като принц[редактиране | редактиране на кода]

Принц Вилем-Александър е член на Държавния съвет на Нидерландия, председателстван от кралица Беатрикс. Той е бригаден генерал в Нидерландските сухопътни сили и старши капитан в Нидерландските военноморски и военновъздушни сили. Председател е на Нидерландския олимпийски комитет и е член на Международния олимпийски комитет.

В телевизионно обръщение към нацията кралицата заявява, че абдикира от престола в полза на своя най-голям син и престолонаследник Вилем-Александър Орански. Официалната церемония е на 30 април 2013 г. – Деня на кралицата (рождения ден на нейната майка и предишна кралица), който се преименува на Ден на краля.[1][2]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

На 2 февруари 2002 г. принц Вилем-Александър се жени за Максима Серути – аржентинка с испано-италиански произход. Двамата имат 3 деца:

  • принцеса Катерина-Амалия (р. 7 декември 2003)
  • принцеса Алексия (р. 26 юни 2005)
  • принцеса Ариана (р. 10 април 2007)

Увлечения[редактиране | редактиране на кода]

Вилем-Александър е запален пилот и редовно пилотира кралския реактивен самолет,[3] а също чартърни пътнически полети на авиокомпанията KLM като втори пилот. Планира да изкара курс по преподготовка за управление на по-голям авиолайнер – Boeing 737.[4]

От 1986 до 1992 г. той непрекъснато участва в Нюйоркския маратон. Участвал е също така в 200-километровия кънки-маратон „Elfstedentocht“ през единадесет града на провинция Фризия.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Беатрикс ще бъде наследена от сина си Вилем-Александър Архив на оригинала от 2013-01-30 в Wayback Machine. – в www.livenews.bg
  2. Холандската кралица Беатрикс официално абдикира в полза на сина си – в www.dnevnik.bg
  3. FAQ – Dutch royalty // Radio Netherlands Worldwide. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 януари 2013.
  4. Dutch King Willem-Alexander reveals secret flights as co-pilot // BBC News. 17 май 2017. Посетен на 17 май 2017. (на английски)
  5. Bas Teunissen. FAQ: eleven facts about the Eleven Cities Race // Radio Netherlands Worldwide, 24 декември 2010. Архивиран от оригинала на 2013-03-17. Посетен на 28 януари 2013. (на английски)
Беатрикс крал на Нидерландия (30 април 2013 – …)