Джаред Лето

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джаред Лето
Jared Leto
американски актьор
Джаред Лето (2009)
Джаред Лето (2009)

Роден
Джаред Джоузеф Лето

Националност САЩ
Работилактьор
Актьорска кариера
Активност1994 -
ОскариНай-добър поддържащ актьор:
2014 – „Клубът на купувачите от Далас
Златен глобусНай-добър поддържащ актьор:
2014 – „Клубът на купувачите от Далас“
Братя/сестриШанън Лето

Уебсайт
Джаред Лето в Общомедия

Джаред Джоузеф Лето (на английски: Jared Joseph Leto) (произношение) е американски актьор [1] и музикант, носител на „Златен глобус“, „Оскар“ и две награди „Сателит“.[2] Известни филми с негово участие са „Боен клуб“, „Клубът на купувачите от Далас“, „Американски психар“, „Александър“, „Реквием за една мечта“, „Отряд самоубийци“ и „Луди години“ и други. Лето е вокалист, китарист и главен текстописец на американската рок група 30 Seconds to Mars. Под псевдонима Бартоламю Къбинс се изявява и като режисьор на музикални видеоклипове.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джаред Лето е роден на 26 декември 1971 г. в Боузър сити, Луизиана[3] в семейство с испански корени. Семейството му се мести изключително често: Луизиана, Уайоминг, Колорадо, Вирджиния, дори Хаити. Средното си образование завършва във Вашингтон през 1989, а след това записва изобразително изкуство в Университета по изкуствата във Филаделфия. След това се прехвърля да учи визуални изкуства в Ню Йорк. По това време развива интерес към актьорското майсторство.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Актьорска кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1992 Лето се мести в Лос Анджелис,[3] в търсене на успехи в музикалното поприще, но за да се издържа се съгласява на спорадични участия като актьор. Две години по-късно получава първата си съществена роля в сериала „Тъй нареченият мой живот“, където играе ролята на Джордан Каталано.[3] След края на сериала Лето участва в поредица от филми: „Градски легенди“, „Луди години“, „Боен клуб“, „Тънка червена линия“ и „Прифонтейн“.

Въпреки участието му в хитови филми, Лето успява да привлече вниманието на критиката и зрителите едва с ролята си на хероино-зависимия Хари Голдфарб във филма на Дарън Аронофски „Реквием за една мечта“ от 2000. Известно време живее на улиците на Ню Йорк, за да се подготви за ролята. След края на снимките се мести в Португалия, в търсене на психическо възстановяване от емоционално обременяващата продукция. В същата година Лето участва в „Американски психар“ на Мери Харън. Следват участия в редица високобюджетни продукции, сред които „Паник стая“ с Джоди Фостър, „Александър“ с Колин Фарел и „Цар на войната“ с Никълъс Кейдж. През 2006 отказва роля във филма на Клинт Истууд „Знамената на нашите бащи“, заради вече поети ангажименти с групата му. В периода 2006 – 2010 Лето участва в едва три филмови продукции поради натоварения си график като музикант. През август 2016 участва във филма „Самоубийствен отряд“ или „Suicide Squad“.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Отделно от актьорската игра Джаред Лето активно развива кариера в сферата на музиката. Той е вокалист, китарист и текстописец на рок групата 30 Seconds to Mars. Той създава групата през 1995, заедно с брат си Шанън Лето, който е неин барабанист. групата има издадени 4 студийни албума: „30 Seconds to Mars“ (2002), „A Beautiful Lie“ (2005), „This Is War“ (2009) и „Love Lust Faith + Dreams“ (2013). Лето е режисирал няколко от клиповете на групата: „The Kill“, „From Yesterday“, „Closer to the Edge“, „Kings and Queens“, „Hurricane“ и „A Beautiful Lie“.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля режисьор
1999 Тънка червена линия The Thin Red Line Уилям Уайт Терънс Малик
1999 Боен клуб Fight Club Ангелско лице Дейвид Финчър
2000 Американски психар American Psycho Пол Алън Мери Харън
2000 Реквием за една мечта Requiem for a Dream Хари Голдфарб Дарън Аронофски
2000 Луди години Girl, Interrupted Тоби Джеймс Манголд
2002 Паник стая Panic Room Джуниър Дейвид Финчър
2004 Александър Alexander Хефестион Оливър Стоун
2005 Цар на войната Lord of war Виталий Орлов
2009 Господин Никой Mr. Nobody Немо Никой Жако Ван Дормал
2013 Клубът на купувачите от Далас Dallas Buyers Club Рейън Жан-Марк Вале
2017 Блейд Рънър 2049 Blade Runner 2049 Ниандър Уолъс Дени Вилньов
2021 Домът на Гучи House of Gucci Паоло Гучи Ридли Скот

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.imdb.com
  2. Jared Leto Awards // IMDb. Посетен на 6 март 2015. (на английски)
  3. а б в Jared Leto – Biography // Biography.com. Посетен на 6 март 2015. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]