Фред Астер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фред Астер
американски актьор
Фред Астер 
Студиен портрет за филма You'll Never Get Rich (1941).
Роден: 10 май 1899 г.
Починал: 22 юни 1987 г. (88 г.)

Фред Астѐр (на английски: Fred Astaire, истинско име Фредерик Аустерлиц, на английски: Frederick Austerlitz[1]) е американски актьор, танцьор, певец, шоумен и един от най-великите майстори в музикалния и танцувален жанр в американското кино. Неговата театрална и кинокариера обхваща период от 76 години, в течение на които се снима в 31 музикални филма. Неговото име най-често се свързва с Джинджър Роджърс, с която се снимат в 10 филма, преобърнали представата за жанра на музикалната комедия.

Балетистите Балачин и Нуриев го наричат най-великият танцьор на ХХ век. Освен това Астер се счита за танцьор, оказал най-голямо влияние на жанра мюзикъл и по-точно, в киното и телевизията. Американският институт за кино го нарежда сред петте най-велики актьори на всички времена. От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фредерик Аустерлиц е роден на 10 май 1899 г. в Омаха, Небраска.

Баща му е австрийски емигрант в САЩ, изповядващ католицизма. Неговата майка е лютеранка, родена в Америка, но също е от имигрантско потекло. Астер е псевдоним, взет от Фред и неговата сестра Адел за техните изпълнения във водевили в 1905 г. Семейната легенда свързва това име с някакъв техен прадядо, когото май наричали Л'Астер. Техните успехи във водевила се движили с променлив успех и прекъсвания, докато не попаднали на сцените на Бродуей с пиесата Over The Top в 1917 г. През 1917 г. Астер се запознава с Джордж Гершуин, което поставя началото на дълготрайната им дружба, оказала влияние на кариерата на двамата артисти.

През 20-те години на миналия век Фред и Адел се появяват на сцените на Бродуей и Лондон в спектакли като: Lady Be Good, Funny Faces, The Band Vagon, като получават признанието на публиката от двете страни на океана. Тяхната творческа двойка се разпада през 1932 г., когато Адел се омъжва за първия си мъж – лорд Чарлс Кавендиш, син на херцога на Девъншър. Фред продължава своята успешна кариера по сцените на Бродуей и Лондон в Gay Divorce (Веселият развод) и започва да отправя поглед към „Меката“ на киното – Холивуд.

Холивудският фолклор разказва за първия отчет от пробите на Астер така: „Не може да пее. Не може да играе. Плешив. Може малко да танцува.“. Продуцентът на Фред Астер и Джинджър Роджърс заявява, че никога не е чувал за такива оценки, и че те са се появили много по късно. В интервю за АВС, проведено през 1980 г. от журналистката Барбара Уолтърс, Астер казва, че всъщност в отчета се говори: „Не може да играе. Малко плешив. Танцува.“ Макар че пробите се оказват неуспешни, в 1933 г. е филмовият му дебют в успешната лента „Танцуващата дама“, където той играе самия себе си заедно с Джоуан Крофорд.

Почива на 22 юни 1987 г.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Billman, Larry. Fred Astaire: A Bio-bibliography. Connecticut, Greenwood Press, 1997. ISBN 0-313-29010-5.
  2. ((en))  Fred Astaire | Hollywood Walk of Fame. // walkoffame.com. Посетен на 18 юли 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]