Алберто Сорди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алберто Сорди
Alberto Sordi
SottoilsolediRoma-1948-Sordi.png
Роден
15 юни 1920 г.(1920-06-15)
Починал
24 февруари 2003 г. (на 82 г.)
Националност Флаг на Италия Италия
Професия актьор, кинорежисьор
Активни години 1937 – 1998
Награди „Сребърна мечка“ (1972)
Почетна награда „Златен лъв“ за принос в киноизкуството на фествала във Венеция (1995)
Голям кръст на ордена „За заслуги към Италианската Република“ (1994)
Страница в IMDb

Албѐрто Со̀рди (на италиански: Alberto Sordi) е италиански актьор и кинорежисьор. Кавалер е на ордена „За заслуги към Италианската Република“ (1994). Наред с Тото̀ се смята за най-знаменития от комиците на италианското кино. [1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бащата на Сорди е учител по музика. Албертоне, както с любов наричат актьора в Италия, се е родил в Рим, в бедняшкия квартал Трастевере. Още от детска възраст проявява склонност към театъра и пеенето. От 1937 г. работи като статист в киноградчето Чинечита̀, занимава се с дублаж (до 1951 г.). С неговия глас в италианските кина говорят Оливър Харди, Брус Бенет, Антъни Куин, Робърт Мичъм. Освен това Сорди участва в представления от жанра мюзикхол, постига и голям успех като радиоводещ – от 1948 г. се излъчва радиопредаването „С вас говори Алберто Сорди“.

Първи опити в киното[редактиране | редактиране на кода]

Дълго време Сорди изпълнява епизодични роли. Изключение става филмът на Марио Матоли „Трите орлета“ (1942), в който Сорди изиграва една от главните роли. През 1952 г. се случва знаменателна среща на актьора с Федерико Фелини. Сорди се снима в два ранни филма на най-знаменития от италианските режисьори: „Белият шейх“ и „Мамините синчета“; с това завършва сътрудничеството им. Работата с режисьора Стено помага на Сорди напълно да прояви на екрана таланта си на комичен актьор. Етап в неговото творчество бележи филмът на Марио МоничелиГолямата война“ (1959), където той играе обикновен, незабележим войник, загиващ като герой.

Майстор на „комедията по италиански“[редактиране | редактиране на кода]

В края 1950-те и началото на 1960-те години възниква жанрът „комедия по италиански“ и Алберто Сорди става един от основните изпълнители на роли на „средни италианци“, не във всяко отношение идеални от нравствена гледна точка. Нерядко Сорди сам участва в писането на сценариите на такива комедии, а по-късно и сам се заема с режисурата. Той участва в създаването на около 150 филма от този вид, като на 19 е постановчик. Сред най-известните филми са: „Вдовец“ и „Труден живот“ на Дино Ризи, „Всички по къщите“ на Луиджи Коменчини, „Бум“ на Виторио Де Сика, „Лекар от взаимоспомагателната каса“ на Луиджи Дзампа, „Задържан в очакване на съда“ на Нани Лой, „Маркиз дел Грило“ на Моничели, „Въздушни приключения“ на Кен Ананкин.

Майсторството на актьора да се превъплъщава се проявява с най-голяма сила в три скеча от филма „Новите чудовища“ (режисьори Марио Моничели, Дино Ризи и Еторе Скола). Към най-значителните роли на Сорди трябва да се отнесе отначало комичният, но в крайна сметка плашещ образ на наглия, разпуснал се „малък човек“ от филма на Моничели „Дребен, дребен буржоа“.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

В края на 1990-те години Сорди се снима предимно в телевизията. През 2000 г., в деня на своята осемдесетгодишнина, той получава от кмета на Рим „почетния скиптър“ на Вечния град. Кончината на Сорди през февруари 2003 г. става събитие от национален мащаб. Траурната церемония се извършва в знаменитата базилика Сан Джовани ин Латерано, а участниците са около половин милион.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля
1952 Белият шейх Lo sceicco bianco Фернандо Раволи
1953 Мамините синчета I Vitelloni Алберто
1959 Поликарпо, писаря Policarpo, ufficiale di scrittura Продавача на чадъри
1959 Зимна ваканция Vacanze d'inverno Алберто Морети
1959 Голямата война La grande guerra Оресте Джаковаци
1959 Измамниците I Magliari Фернандо „Тотоно“ Маглиуло
1959 Вдовецът Il Vedovo Алберто Нарди
1961 Страшният съд Il giudizio universale Продавач на деца
1962 Мафиозо Mafioso Антонио Бадаламенти
1967 Вещиците Le streghe Шофьор на камион

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Скоро след смъртта на актьора на неговото име е наречена бившата „Галерия Колона“ в Рим, разположена на централната улица на града – „Виа дел Корсо“.
  • Алберто Сорди е бил един от многото персонажи във филма на Фелини „Рим“, обаче при окончателния монтаж епизодът с неговото участие бил изрязан.

Алберто Сорди за комичното[редактиране | редактиране на кода]

„Само една четвърт от живота ни се състои от трагични неща; всичко останало е комично. Може да се смеем почти на всичко.“[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]