Изабел Юпер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изабел Юпер
френска актриса
Изабел Юпер 
Изабел Юпер през 2009 г.
Родена: 16 март 1953 г. (61 г.)

Изабел Юпер (на френски: Isabelle Huppert) е френска театрална и кино актриса, родена на 16 март 1953 г. в Париж. Сред най-известните филми с нейно участие фигурират: "Пианистката", "Плетачката на дантели", "Виолет Нозиер", "Церемонията", "Мадам Бовари" и "Осем жени". По време на дългогодишната си и особено активна кариера, освен във френски, актрисата се снима и в множество чуждестранни филми, сред които италиански, немски, полски, британски, американски, азиатски и сръбски продукции. Филмът от 2008-ма година "Home" ("Дом") на Урсула Мейер, в който Юпер изпълнява главната роля, е изцяло заснет в България, в близост до град Ямбол.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Изабел Юпер е родена в семейството на Реймон Юпер, индустриалец, и съпругата му Аник Бо, учителка по английски език и пианистка. Има три сестри е един брат - всички работещи в културната сфера. След като завършва гимназията, Юпер е приета във Версайската консерватория във факултета за православни и източни езици, където се дипломира със специалност Руски език. Паралелно с това тя посещава курсове по актьорско майсторство в École de la rue Blanche, след което се записва в националната консерватория за драматично изкуство, където нейни преподаватели са известните професори Жан-Лоран Коше и Антоан Вите.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Филмовата кариера на Изабел Юпер стартира през 1972 г., с второстепенни роли в три филма с режисьори Нина Компане, Ален Льован и Клод Соте. През 1974 г. Юпер е в ролята на тийнейджърката-бунтарка Жаклин в култовата продукция на режисьора Бертран Блие "Les Valseuses", която привлича близо шест милиона зрители в кино залите във Франция. Две години по-късно идва и първият от поредицата звездни моменти в кариерата на актрисата, когато тя е избрана да изпълни главната роля във филма "Плетачката на дантели" на Клод Горета, който й носи международна слава - наградена е с приза на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство като най-добра актриса, както и със статуетката за най-добра актриса на италианските награди Давид Ди Донатело (италианският еквивалент на "Оскар").

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Носителка на наградата „Сезар“ за най-добра актриса през 1996 г.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]