Кампаня (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Езеро Кампаня
Lago di Campagna
Ледниково езеро
Изглед към езерото
Изглед към езерото
45.484° с. ш. 7.895° и. д.
Местоположение в Италия
Местоположение Италия
Пиемонт Пиемонт,
Метрополен град Торино
Координати45°29′02.4″N 7°53′42″E
Дължина0,62 km
Ширина0,33 km
Площ0,109 km2
Дълбочина5 m макс.
Надм. височина238 m
Водосб. басейн4,1 km2
Островине
Населени местаКиаверано, Кашинете д'Ивреа
Езерна групаПетте езера на Ивреа
Езеро Кампаня в Общомедия

Езерото Кампаня, букв. „Провинциалното езеро“ или езерото на Кашинете (на италиански: Lago di Campagna, Lago di Cascinette, Лаго ди Кампаня, Лаго ди Кашинете) е ледниково езеро в Метрополен град Торино, регион Пиемонт, Северна Италия. Намира на границата между общините Кашинете д'Ивреа и Киаверано, на около 53 км от град Торино.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Езерото, на заден план – камбанарията на село Киаверано

Езерото, чиито северни брегове принадлежат на село Киаверано, е част от „Петте езера на Ивреа“ заедно със Сирио, Черното езеро (Лаго Неро), Пистоно и Сан Микеле. Има водна площ от 0,1 km², басейн от 4,1 km², дължина на бреговата ивица от 1,96 км и се намира на 238 м надм. височина. То е ледниково езеро, образувано с изтеглянето на ледника Балтеа. Разположено е в котловина, издълбана от ледника в скалистите хълмове на Мореновия амфитеатър на Ивреа и неговото образуване е тясно свързано с геоложката история на този забележителен моренов релеф.

Кампаня представлява зона от зоологически, геоложки и ботанически интерес. Този район е идеално местообитание на много видове птици и предоставя възможност за наблюдение на забележителната фауна на района. Поради това то заедно с останалите езера на Ивреа (с изключение на езерото Сан Микеле) е определено като Местообитание от интерес за Общността (код IT1110021).[1][2] В бъдеще Кампаня, заедно с останалите 4 езера на Ивреа, ще бъде включено в Природния парк на Петте езера на Ивреа (Parco naturale dei Cinque Laghi di Ivrea) под ръководството на Метрополен град Торино.[3]

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

От плажа близо до гробището на село Кашинете д'Ивреа се открива гледка към замъка Сан Джузепе, кацнал на хълма и към Предалпите на заден план. Възможно е да се направи разходка от около 2 часа пеша по езерния пръстен (Anello del Lago di Campagna) по лесно проходима пътека, която се изкачва по базалтовите скали вдясно и води чрез обозначения до езерото Сирио. От пейките на езерото или от скалистия нос вляво от входа може да се наблюдава залезът. Малко по-нататък, на другия му вход, е разположена зона за пикник, поддържана от Община Кашинете.[3]

Любителският спортен риболов е позволен на притежателите на риболовен билет (на италиански: licenza di pesca governativa).[4] Във водите на Кампаня има голямо присъствие на черен костур, съчетано с умерено присъствие на средни по големина щуки, и за тях е препоръчителен спининг риболовът. Има също и малки шарани и червеноперки, за които се препоръчва техники с докосване (al tocco[5]), характерни за английските езера. В разгара на зимата водите на езерото замръзват на повърхността, а през лятото придобиват зеленикав цвят от микро водорасли.[6][7]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Местообитанието от интерес за Общността (на английски: Site of Comunity Importance) е понятие, дефинирано от Директивата на Общността n. 43 от 21 май 1992 г. (92/43/ЕИО) и от Директивата на Съвета за опазването на естествените местообитания на дивата флора и фауна, известна още като Директива „Хабитат“ (на английски: The Habitats Directive), прилагана в Италия от 1997 г.
  2. Ricerca le schede dei Siti di Importanza Comunitaria (SIC) in Piemonte // Архивиран от оригинала на 2019-09-17. Посетен на 16.4.2020. (на италиански)
  3. а б Città Metropolitana di Torino. Parco naturale dei Cinque Laghi di Ivrea: Città metropolitana e Comuni al lavoro // Посетен на 16.4.2020. (на италиански)
  4. Regione Piemonte. Licenza di pesca // Посетен на 16.4.2020. (на италиански)
  5. PescaOK.it. Pesca al tocco // Посетен на 16.4.2020. (на италиански)
  6. Itinerari di pesca. Ivrea // Посетен на 16.4.2020. (на италиански)
  7. Online Spinning. Itinerari : Lago di Cascinette ad Ivrea // Архивиран от оригинала на 2021-05-13. Посетен на 16.4.2020. (на италиански)