Кастел дел Монте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за замъка в Южна Италия. За селото в Южна Италия вижте Кастел дел Монте (село).

Кастел дел Монте
Castel del Monte2.jpg
Italy relief location map.jpg
41.0842° с. ш. 16.2714° и. д.
Кастел дел Монте
Местоположение в Италия
Информация
Страна Флаг на Италия Италия
Архитектурен стил готика
Основател Фридрих II
Строителство 13 век
Кастел дел Монте в Общомедия

Кастел дел Монте (от италиански: „Замък на хълма“) е замък в регион Апулия, Италия.

Построен е през 13 век от императора на Свещената римска империя Фридрих II в периода между 1240 и 1250, въпреки че навярно така и не е бил напълно довършен. Съгласно замисъла на императора замъкът е натоварен със силно символическо значение, както с разположението си, така и с неговата абсолютно правилна форма. Той е уникален образец на средновековна военна архитектура, в която са съчетани елементи на класическата античност, ислямския Изток и северноевропейската цистерианска готика.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Кастел дел Монте е разположен на малък хълм, близо до манастира на Санта Мария дел Монте, на височина 540 m. над морското равнище.

Използван е основно като ловна резиденция от Фридрих II до смъртта му през 1250. По-късно се превръща в затвор, използван като убежище по време на чума и накрая занемарен. Първоначално е имал мраморни стени и колони, но те били взети от вандали.

Схема на Замъка

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Крепостта представлява октагонална /осмоъгълна/ призма с осмоъгълни бастиони на всеки ъгъл. Всяка стена има 8 стаи. Октагонът е замислен като междинен символ между квадрата (представящ земята) и кръга (представящ небето). Фридирх II може да е бил вдъхновен да построи замъка в тази форма от или от Куполът на Скалата в Ерусалим, който той вижда по време на Кръстоносните походи или от параклиса в Катедралата в Аахен.


Основната стена е висока 25 m, а всеки от осемте бастиона е по 26 m. Страните на основният октагон са 16.5 m дълги. Замъкът има диаметър 56 m. Главният му вход гледа на изток.

В съвременността[редактиране | редактиране на кода]

След като е бил изоставен за дълго време, замъкът е купен през 1876 г. за сумата от 25 хил. лири от италианското правителство, което започва процес на реставрация през 1928 г.

Замъкът Кастел дел Монте е включен в списъка на ЮНЕСКО с обекти на Световното и културно наследство през 1996.

Кастел дел Монте е изобразен на гърба на италианската монета от 1 евроцент.