Кастел дел Монте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за замъка в Южна Италия. За селото в Южна Италия вижте Кастел дел Монте (село).

Кастел дел Монте
Castel del monte, esterno 05,0.jpg
Местоположение в Андрия
Castel del monte, interno, finestra 02.jpg
A history of architecture in Italy from the time of Constantine to the dawn of the renaissance (1901) (14597887859).jpg
Информация
Страна  Италия
Терит. единица Апулия
Архитект. стил готика
Основател Фридрих II
Строителство 13 век
Кастел дел Монте в Общомедия

Кастел дел Монте (от италиански: „Замък на хълма“) е крепост от 13 век и замък, разположен на хълм в региона Апулия в югоизточна Италия.

Построен е от императора на Свещената римска империя Фридрих II[1] в периода между 1240 и 1250 г., въпреки че навярно така и не е бил напълно довършен и никога не е бил предназначен за отбранителна крепост[2]. През 18 век, вътрешните мрамори на замъка и останалите мебели са иззети. Той няма нито ров, нито мост.

Съгласно замисъла на императора замъкът е натоварен със силно символическо значение, както с разположението си, така и с неговата абсолютно правилна форма. Той е уникален образец на средновековна военна архитектура, в която са съчетани елементи на класическата античност, ислямския Изток и северноевропейската цистерианска готика. Защитен е като обект на световното наследство.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Кастел дел Монте е разположен на малък хълм в близост до манастира на Санта Мария дел Монте, на надморска височина 540 m. Когато е построен замъкът, районът е бил плодороден с изобилие от вода и буйна растителност. Намира се в община Андрия, провинция Барлета-Андрия-Трани и заема мястото на по-ранна крепост, от която не съществуват структурни останки.

Конструкцията на замъка се споменава само в един съвременен източник, документ, датиращ от 1240 г., в който светият римски император Фридрих II нарежда на губернатора на Капитаната да завърши някои работи по нея. Той никога не е завършен и няма доказателства, че императорът го е използвал като ловна хижа, както често се споменава. По-късно е превърнат в затвор, използван като убежище по време на чума, и накрая занемарен. Първоначално има мраморни стени и колони, но всички са разрушени от вандали или повторно използвани в строежи наблизо.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Схема на Замъка

Крепостта представлява октагонална /осмоъгълна/ призма с осмоъгълни бастиони на всеки ъгъл. Всяка стена има 8 стаи. Октагонът е замислен като междинен символ между квадрата (представящ земята) и кръга (представящ небето). Фридирх II може да е бил вдъхновен да построи замъка в тази форма от или от Куполът на Скалата в Ерусалим, който той вижда по време на Кръстоносните походи или от параклиса в Катедралата в Аахен.

Основната стена е висока 25 m, а всеки от осемте бастиона е по 26 m. Страните на основния октагон са 16.5 m дълги. Замъкът има диаметър 56 m. Главният му вход гледа на изток.

След като е бил изоставен за дълго време, замъкът е купен през 1876 г. за сумата от 25 хил. лири от италианското правителство, което започва процес на реставрация през 1928 г.

Замъкът Кастел дел Монте е включен в списъка на ЮНЕСКО с обекти на Световното и културно наследство през 1996. Кастел дел Монте е изобразен на гърба на италианската монета от 1 евроцент.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hubert, Houben. Castel del Monte. // Federiciana. Enciclopedia Italiana. Посетен на 19 юли 2011.
  2. Hindley, Geoffrey. Castles of Europe. Feltham, Middlesex, England, Paul Hamlyn, 1968. ISBN 978-0-600-01635-9. с. 149.