Амалфийско крайбрежие

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Амалфийско крайбрежие (на италиански: Costiera Amalfitana, изговаря се Костиера Амалфитана) е названието на северния бряг на Салернския залив. Названието му е известно от 9 век, когато днешният град Амалфи е бил морска република.

За източен край на Амалфийското крайбрежие се смята нос Пунта Ликозия край град Виетри сул Маре, където започва западното крайбрежие на Салернския залив. За западен край на Амалфийското крайбрежие се смята нос Пунта Кампанела, срещу който се намира остров Капри. Разстоянието от нос Пунта Ликозия до нос Пунта Кампанела е 61 км.

Амалфийското крайбрежие има характерен скалист стръмен бряг. То е южната част на Сорентинския полуостров, най-високата точка, на който е туристическият обект връх Монте Файто (1131 м), намиращ се край град Позитано. Всички градове по Амалфийското крайбрежие са малки по население. Имат еднотипна характерна за този район архитектура. Поради стръмния терен сградите са построени стъпаловидно една над друга, но това представлява една неповторима живописна гледка.

Основен отрасъл в икономиката на градовете е туризмът. Амалфийското крайбрежие е било място за творческо вдъхновение на много бележити личности. То е в списъка на ЮНЕСКО като място на Световното културно наследство.

Градове (от изток на запад)[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия на градовете[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]