Кешкек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кешкек
Tokat keshkek.jpg
Кешкек от Токат, Турция
Вид обредно ястие
Детайли
Основни
съставки
пилешко месо, пшеница
Кешкек в Общомедия

Кешкек (на турски: keşkek) е обредна яхния от пилешко месо, пшеница или ечемик.

Кешкекът е разпространен в Турция, Сирия, Иран и др. страни.

Приготвя се, като пшеницата или ечемикът се смесват с пилешко месо и се варят в голям казан на постоянен огън. Пшеницата е предварително накисната във вода от предния ден, а пилешкото е сварено и обезкостено. Хомогенизирането се получава с помощта на голям дървен чук, с който се „бият“ съставките, докато се варят в казана. Приготвянето е много трудоемко и изисква много често разбъркване и постоянна температура на огъня. Казва се, че най-вкусният кешкек е този, който е бит силно и дълго време. Ястието е обредно и най-често се консумира по време на религиозни празници, сватби и погребения.

Смята се, че славянската дума за каша произлиза от персийската дума kishk[1], или и двете думи произлизат от санскритската kashaya – „лековита напитка“[2].

Терминът кешкек също е свързан и с думата кус-кус, като за приготвянето на кешкек някога е бил използван кус-кус от ечемичени зърна.

Турция регистрира традицията за приготвяне на церемониален кешкек в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО през ноември 2011 г. [3][4]

На островите Лесбос и Самос кешкек се приготвя в летните нощи, когато се коли церемониален бик. [5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gil Marks, Encyclopedia of Jewish Food, p. 314
  2. Aubaile-Sallenave, p. 109, note 7
  3. Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage, Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage, Nomination file 00388
  4. „Turkish dish and Korean tightrope walking join UN intangible heritage list“, UN News Center 28 November 2011
  5. Greece, by Paul Hellander, Lonely Planet series