Кешкек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кешкек
Кешкек от Токат, Турция
Кешкек от Токат, Турция
Видобредно ястие
ПроизходТурция[1]
Основни съставкипилешко месо, пшеница
Кешкек в Общомедия

Кешкек (на турски: keşkek) е обредна яхния от пилешко месо, пшеница или ечемик.

Кешкекът е разпространен в Турция, Сирия, Иран а също и в други страни.

Приготвя се, като пшеницата или ечемикът се смесват с пилешко месо и се варят в голям казан на постоянен огън. Пшеницата е предварително накисната във вода от предния ден, а пилешкото е сварено и обезкостено. Хомогенизирането се получава с помощта на голям дървен чук, с който се „бият“ съставките, докато се варят в казана. Приготвянето е много трудоемко и изисква много често разбъркване и постоянна температура на огъня. Казва се, че най-вкусният кешкек е този, който е бит силно и дълго време. Ястието е обредно и най-често се консумира по време на религиозни празници, сватби и погребения.

Смята се, че славянската дума за каша произлиза от персийската дума kishk[2], или и двете думи произлизат от санскритската kashaya – „лековита напитка“[3].

Терминът кешкек също е свързан и с думата кус-кус, като за приготвянето на кешкек някога е бил използван кус-кус от ечемичени зърна.

Турция регистрира традицията за приготвяне на церемониален кешкек в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО през ноември 2011 г. [4][5]

На островите Лесбос и Самос кешкек се приготвя в летните нощи, когато се коли церемониален бик. [6]

Кешкек в България[редактиране | редактиране на кода]

Кешкек, приготвен в Лудогорието

Рецептата за приготвянето на кешкек в Силистренското село Чернолик се предава от поколение на поколение. Той е специално и много трудоемко ястие, което е задължително блюдо на мевлида (помена) за 52 ден след кончината на някого. Кешкек се готви и по време на традиционното гезе, когато дете стане на годинка и роднините най-често по майчина линия идват на гости, за да го видят. За приготвянето на кешкек в селото изкопават дълбок трап с диаметър 1 метър, в който се пали огън още от предната вечер. В дълбок 50-литров меден съд се слагат многократно измито жито и краве масло в пропорция 1:1. Добавят месото от две угоени кокошки, агнешки бут и ребра. Доливат гореща вода и затварят съда, като капакът се запечатва с глина или тесто. Съдът остава в жарта за 6 до 8 часа. След като всичко е сварено, месото се обезкостява, доливат се варено мляко и се добавя сол на вкус. Сместа се „бие“ с голям дървен чук до получаването на хомогенна каша и месото стане на конци. Кешкекът се смята за готов, когато се загребе с лъжица, обърне се наопъки и не се стича.

В пещерското село Радилово от 2010 г. се провежда фестивал на кешкека[7]. Там той е местно ритуално ястие, приготвяно от векове и свързвано с легендата за богинята на плодородието Бендида. Поверието гласи, че в селото настъпили години, в които жените не можели да зачеват. Богинята се явила в съня на една от жените и в поискала в замяна на помощта си, когато се родят деца, да се приготвя кеша (каша). Тя трябвало да се раздава на всички в селото. Богинята заръчала да съберат най-хубавото пшеничено зърно и да се смели между едри камъни. То трябвало да се измие 9 пъти, докато стане бистро като сълза. Бременна булка трябвало да донесе мълчана вода, която да се кипне в голям съд и към него да се добави смляното жито и да се бърка. Докато кешкека се бърка, за детето се наричало „Да порасне силно и работливо“, „Да бъде с чиста душа като зърното“. Когато детето порасне, преди сватбата му се приготвя отново кешкек и се нарича за здравето на новото семейството, а след това и на децата му.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. RL/00388
  2. Gil Marks, Encyclopedia of Jewish Food, p. 314
  3. Aubaile-Sallenave, p. 109, note 7
  4. Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage, Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage, Nomination file 00388
  5. „Turkish dish and Korean tightrope walking join UN intangible heritage list“, UN News Center 28 November 2011
  6. Greece, by Paul Hellander, Lonely Planet series
  7. Тина Соколова, Двудневен фестивал на кешкека започва в село Радилово, 2017