Креон (цар на Тива)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Креон.

Креон
Характеристики
Описание цар на Тива в древногръцката митология
Родители Менекей
Деца Мегара
Креон в Общомедия

Креон (на старогръцки: Κρέων – Kreōn; Kreon, Creon) е в древногръцката митология цар на Тива в Беотия.

Креон е потомък на спартанците, син е на тиванския благородник Менекей и внук на цар Пентей. Той е брат на Йокаста, която е съпруга Лай и на сина си Едип и майка на Етеокъл, Полиник, Антигона и Исмена.

Той се жени за първи път за Хениоха. За втори път Креон се жени за Евридика и е баща на Хемон, Мегарей (също Менекей), Ликомед и на Мегара, съпруга на Херакъл.

Когато Лай е убит от своя син Едип, Креон, като брат на съпругата на Лай, поема управлението на Тива.

Амфитрион убива случайно своя тъст Електрион (син на Персей) и бяга заедно със съпругата си Алкмена и нейния брат Ликимниос от Микена в Тива при Креон и първата му съпруга Хениоха. Креон и Амфитрион провеждат поход против Тафирите (от групата на Лелегите). В Тива Алкмена ражда от Зевс син си Херакъл.

По времето на управлението на Креон Хера изпраща Сфинкса в Тива. От благодарност, че победил Сфинкса Едип получил Йокаста (своята собствена майка) за жена и сменя Креон като цар на Тива.

След години, когато в Тива има чума и Едип разбрал, че убил баща си и е женен за майка си, напуска Тива, Креон става отново цар.

Синовете на Едип Етеокъл и Полиник, поемат властта от Креон като решават да се сменят всяка година. След една година Етеокъл не напуснал трона и брат му Полиник се съюзил с други князе и нападнал Тива (Седемте срещу Тива). В решителната битка двата братя са убити.

Креон се възкачва за трети път на трона като регент на Лаодамант, синът на Етеокъл.

Той забранява Полиник и другите убити в боевете против Тива да бъдат погребани. Антигона, сестра на Полиник, обаче е хваната от пазачите, когато хвърля пръст върху трупа на брат си. Креон наредил да я зазидат жива в гробница, макар че е годеницата на син му Хемон. Kогато Креон отворил гробницата намерил Антигона обесена. Син му Хемон видял това и се самоубил. Тогава жена му Евридика го проклела и също се самоубива.

Лик II, син на Лик, от Евбея, идва в Тива, убива Креон и става тиран на Тива.

Източници[редактиране | редактиране на кода]