Луций Марций Филип (консул 56 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Луций Марций Филип)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Луций Марций Филип.

Луций Марций Филип е член на римска сенаторска фамилия. Той е наследник на римския цар Анк Марций и син на консула и цензор Луций Марций Филип. Претор е през 60 пр.н.е. и става пропретор на римската провинция Сирия през 59 пр.н.е.. Същата година се жени за Атия Балба Цезония, племенница на Юлий Цезар. Филип е вдовец. От първия си брак има син Луций Марций Филип (консул 38 пр.н.е.) и дъщеря - Марция (по-късно става съпруга на Катон Младши).

Атия също е вдовица. Нейният предишен съпруг, Гай Октавий, умира на връщане към Рим, оставяйки ѝ две деца: Октавия Младша и Гай Октавий (бъдещия римски император Октавиан Август). Филип се грижи за доведените си деца като за свои. Луций Филип става консул през 56 пр.н.е. заедно с Гней Корнелий Лентул Марцелин.

Въпреки, че се сродява с Цезар, Филип не заема неговата страна по време на войните му с Помпей. Поради това, за една година на Филип не е дадена провинция, която да управлява.

Усещайки заплахата в този отказ, Филип иска Цезар да му позволи да остане извън войната, но да остане в Италия, докато трае войната. Цезар му е признателен, че не се превръща в негов враг, макар, че не му е и поддръжник. Филип става близък приятел на Цицерон, който също очаква края на войната.

Желанието на Филип да избягва конфликти е очевидно през цялото време на неговия живот. Когато неговия доведен син е обявен за наследник от Цезар, Филип се опитва да го разубеди да приеме наследството поради заплахата от страна на Антоний. Въпреки, че е опозиция на Марк Антоний, Филип взема участие в делегацията, изпратена до него в Мутина, и връща неговите искания до Сената. Цицерон смъмря Филип за това.

Атия умира през август/септември 43 пр.н.е. и според Овидий, Филип по-късно се жени за една от сестрите ѝ. Той живее до дълбока старост и Август го награждава за неговата лоялност с военни трофеи от победи в чужди страни. С тази награда той възстановява храм.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]