Македонска студентска корпорация „Шар“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Македонска студентска корпорация „Шар“
Информация
Типстудентска организация
ОснователиХристо Огнянов,
Аспарух Миников,
Стоян Бояджиев,
Борис Междуречки
Основана1935 година, София, България
Закрита1944 година, София, България
Положениенесъществуваща
СедалищеСофия
Езицибългарски

Македонската студентска корпорация „Шар“ е организация на студентите в Софийския университет, бежанци от областта Македония, съществувала от 1935 до 1944 година.

История[редактиране | редактиране на кода]

Организацията е основана в 1935 година, като секция на Българския национален студентски съюз. Наследник е на Македонското студентско дружество „Вардар“, закрито от режима на деветнадесетомайците след преврата в 1944 година. Основатели са студентите македонци Христо Огнянов, Аспарух Миников, Стоян Бояджиев, Борис Междуречки.[1]

Македонската студентска копрорация си поставя за цел да продължи дейността на дружество „Вардар“ и да възпитава членовете си в духа на българско родолюбие. Основни дейности чрез които „Шар“ осъществява възпитание и просвета са множество беседи и празнуване на известни събития и почитане на личности, свързани с борбите за освобождение и обединение.[1] Пред членовете на студенстката корпорация изнасят лекции едни от най-изтъкнатите учени от Софийския университет, сред които са Иван Дуйчев, Александър Балабанов, Владислав Алексиев и други.[2] Членовете на дружеството дейно участват в организирането и провеждането на протестни акции и демонстрации на цялата българска младеж срещу Ньойския договор, заради което много от студентите в дружеството са преследвани, арестувани и малтретирани от полицията.[1][3] През октомври 1938 година Македонската студентска корпорация „Шар“, заедно с македонските дружества в чужбина, Българския народен студентски съюз, Тракийския младежки съюз, Съюза на добруджанските младежи, Западнопокрайнската младежка организация и други младежки организации, изпращат меморандум до министрите на народното просвещение, на войната, на вътрешните работи и до председателя на Народното събрание, в който се заявява между другото, че на 27 ноември 1938 се навършват 19 години от разпокъсването и оковаването на България във веригите на Ньойския договор.[3]

През 1939 година наброяващата над 1500 души корпорация „Шар“ е забранена, а имуществовото ѝ е конфискувано. През септември 1941 година дейността и е възстановена и получава помощи от Министерство на просвещението, ръководството на Софийския университет, бежанските организации, общественици и други. Развива активна дейност в новоосвободените земи и в Егейска Македония. През 1942 година издава специален юбилеен брой на вестник „Свободна Македония“. Някои от членовете ѝ се включват в организации като „Охрана“.[4]

Закрита е след Деветосептемврийския преврат през 1944 година.[1][5][6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г История на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. София, Университетско издателство „Проф. Марин Дринов“, 1988. с. 181.
  2. Гоцев, Димитър. Младежките национално-освободителни организации на македонските българи 1919 - 1941. София, Издателство на Българската академия на науките, 1988. с. 190 - 191.
  3. а б Гоцев, Димитър. Младежките национално-освободителни организации на македонските българи 1919 - 1941. София, Издателство на Българската академия на науките, 1988. с. 191.
  4. Алманах на българските национални движения след 1878, Академично издателство „Марин Дринов“, София 2005, с. 173.
  5. Михайловъ, Иванъ. Спомени, томъ II. Освободителна борба 1919 – 1924 г. Louvain, Belgium, A. Rosseels Printing Co., 1965. с. 27.
  6. Гоцев, Димитър. Младежките национално-освободителни организации на македонските българи 1919 - 1941. София, Издателство на Българската академия на науките, 1988. с. 190.