Малка мечка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Малка мечка
Карта на съзвездието Малка мечка
Информация
Латинско име Ursa Minor
Съкращение UMi
Символизира Малка мечка
Ректасцензия 15h
Деклинация 70°
Площ 256кв. градуса
56 в класацията
Главни звезди 6
Най-ярка звезда Полярна звезда (α UMi)
(Видима величина 2,02)
Метеорни потоци
Съседни
съзвездия
Видимо на ширини между +90° and −10°
Най-добра видимост в 21:00 през месец юни
Малка мечка в Общомедия

Малка мечка е съзвездие в северното полукълбо. То е едно от 88-те съвременни съзвездия, а също така е и едно от 48-те съзвездия, описани от Птолемей. То е известно с факта, че се намира на мястото на северния небесен полюс, въпреки че това ще се промени след няколко века, благодарение на прецесията на земната ос.[1]

Видими особености[редактиране | редактиране на кода]

Разположението на седемте най-ярки звезди на Малката мечка наподобява вида на черпак. Звездата в края на дръжката на черпака е Полярната звезда – Северната звезда. Полярната звезда може да бъде открита и ако се следва мислената линия, преминаваща през двете звезди, които оформят края на „черпака“ на намиращата се наблизо Голяма мечка.

Полярната звезда (α UMi), най-ярката звезда в това съзвездие, е жълт свръхгигант с видима звездна величина 2,02m. Тя принадлежи към класа на променливите цефеиди. Съвсем малко по-тъмна е Кохаб (β UMi) – оранжев гигант с видима величина 2,08m в другия край на съзвездието. В периода приблизително от 2000 г. пр.н.е. до 500 г. тя е била най-близко до посоката север и е служила за полярна звезда.

Четирите звезди, които оформят „черпака“ на Малката мечка са характерни с това, че са от втора, трета, четвърта и пета величина. Така те могат да се използват за определяне на величината на други звезди или за изпробване на остротата на зрението.

Обекти от дълбокия космос[редактиране | редактиране на кода]

Джудже малка мечка, е галактика джудже, разположена в региона на съзвездието.

История[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че съзвездието е дефинирано през 6 в. пр. Хр. от гръцкия астроном Талес Милетски, но със сигурност е било използвано и преди като пътеводител от мореплавателите.

В древни времена, Малката мечка била наричана „Драконово крило“ и се смятала за част от съзвездието Дракон. Древногръцкият поет Аратус наричал съзвездието Κυνόσουρα (куносоура), което означава „кучешка опашка“. Името по-късно е адаптирано към латински и променено на Cynosura.

В митологията[редактиране | редактиране на кода]

Малката мечка, която е съставена от малък брой звезди, видими с невъоръжено око, смътно наподобява мечка с необикновено дълга опашка. Съзвездието, заедно с Голямата мечка, формира основата на мита за Калисто. Смята се, че необикновено дългата опашка на мечката се дължи на постоянното и въртене (на опашката) около полюса.

Вариант на историята, където Воловар представлява Аркас, малката мечка се счита за кучето му. Това е най-стария мит, който обяснява както дължината на опашката, така и наричането на съзвездието „Малка Мечка“ (опашката на кучето) от ескимосите.

По-рано, Малката мечка се считала просто за седем близки звезди и в митологията били отбелязани като сестри. В ранната гръцка митология, седемте звезди в Малката мечка били считани за хеспериди – дъщерите на Атлас. Заедно с другите съзвездия в зодиакалния знак на Везните, били свързани с ябълките на хесперидите, част от дванадесетте подвига на Херкулес.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Navigating the Night Sky: How to Identify the Stars and Constellations, Guilherme de Almeida, 2004, ISBN 1852337370
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Collins Stars and Planets Guide, HarperCollins, London. ISBN 978-0007251209.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]