Матусал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Матусал
Матусаил, Mетушелах
Библейска личност
Стъклопис на прозорец в югозападния трансепт на Кентърбърийската катедрала, изобразяващ Матусал
Стъклопис на прозорец в югозападния трансепт на Кентърбърийската катедрала, изобразяващ Матусал

Роден
3317 г. пр. н. е.
Починал
2348 г. пр. н. е. (на 969 г.)

Националност евреин
Семейство
Баща Енох
Майка Една
Деца Ламех, Ракел
Матусал в Общомедия
Изображение на Матусал в църквата „Сан Хуан Баутиста“ в Карбонеро ел Майор, провинция Сеговия, Испания.
Бартоломе Бермехо – „Христос, водещ патриарсите към рая“, 1480 г. В тази картина на Съшествието в Ада на Исус, Матусал е изобразен като ръководител на процесията на праведните зад Исус, заедно със Соломон, Савската царица, Адам и Ева.

Матусал[1] (на иврит: מְתוּשֶׁלַח‎ – Mетушелах, „Човек от дротик“ или „Човек от Села“) е библейски персонаж и фигура в юдаизма, християнството и исляма. Споменат е в книгата Битие, глава 5, 21 – 27. Според Битието, Матусал е 8-о поколение от Сътворението на света, той е син на Енох, баща на Ламех и дядо на Ной. На други места в Библията Матусал е споменат в родословията в 1-ва хроника и в Евангелието на Лука.

Неговият живот е описан по-подробно в извънбиблейските религиозни текстове като Книгата на Енох, Славянския Енох и Книгата на Мойсей.

Когато е на 187-годишна възраст му се ражда син – Ламех. Според Библията Матусал живее след това още 782 години и му се раждат още синове и дъщери.

Матусал умира на 969 години и е най-възрастният човек, чиято възраст е посочена в Библията. Библейските коментатори предлагат различни обяснения защо Битието описва, че е починал в толкова напреднала възраст. Някои учени смятат, че възрастта на Матусал е резултат от неправилен превод, докато други смятат, че неговата възраст се използва, за да създаде впечатлението, че част от Битието се извършва в много далечно минало. Неговото име е станало нарицателно за обозначение на дълголетие („матусаилов век“). Думата Матусал се е превърнала в синоним на дълголетие и е използвана и цитирана във филмите, телевизията и музиката.

Родословно дърво[редактиране | редактиране на кода]

Според Библията, Матусал е 8-о поколение от Сътворението на света:
Адам и ЕваСитЕнос – Каинан – МалелеилИаредЕнох – Матусал. Роден е през 3317 г. пр. н. е.
Родители: Енох, Една
Деца: Ламех, Ракел
Внуци: Ной, Eмзара
Дядовци/баби: Иаред, Барканах, Барака, Данел
Чичо/вуйчо: Азриал

В еврейската традиция[редактиране | редактиране на кода]

Според една от версиите името Матусал означава „когато той умре, то ще дойде“, като се има предвид Всемирния потоп. Той умира в годината на потопа, но не от него.

Според друга версия името му произхожда от думите мавет (смърт) и шелах (меч) или шалах (отпращам), тоест молитвата му имала силата да отпраща смъртта, с която той се биел като духовен меч, спасявайки хората. Неговата молитва за загиващото човечество, съединявайки се с молитвата на Ной, отблъсна Потопа, който започва чак след смъртта на Матусал.

Матусал достига до „границите на земята“, за да научи от баща си Енох за предстоящия Потоп и за спасението на Ной, внука на Матусал (Първа книга на Енох, 111 – 112, Мидраш: Хагада от Битие, 6, 25). Смъртта на Матусал идва преди Потопа (Бит. 6:27; 7: 6), в 600-тната година от живота на Ной. Според Агада, Потопът е бил отложен за седем дни заради седмицата на траур за Матусал. Впоследствие някои еврейски теолози поставят под въпрос праведността на Матусал, отнасяща се и до неговата възраст.

Сред „седемте велики пастири“ (Сит, Енох, Матусал, Авраам, Яков, Моисей, Давид) той трябва да се появи на земята преди идването на Месията.

Матусал в съвременната култура[редактиране | редактиране на кода]

 • Първата книга от цикъла научно-фантастични романи на Роберт Хайнлайн за изкуствения контрол при кръстосване на дългоживеещи членове на определени семейства и житейските проблеми на морала на старите сред младите „Децата на Матусал“
 • Фондация Матусал е неправителствена научна организация, основала наградата MPrize, която се изплаща на изследователите за удължаване на живота на експерименталните мишки за по-дълъг период, както и за обръщане в тях на ефекта от стареенето.
 • Книгата на Марк Твен „Дневникът на Адам“.
 • Книгата на Юрий Никитин, „Началото на всички начала“.
 • Пиесата на Бърнард Шоу „Назад към Матусал“.
 • В настолната ролева игра Вампир: Маскарадът матусали (или матусалахи) се наричат древни вампири от четвъртото и петото поколение на най-старите вампири (Каин се счита за вампир от първото поколение), съществуващи повече от няколко хиляди години и притежаващи почти божествена сила.
 • В анимето и мангата „Троица Кръв“ „матусали“ наричат себе си хора, които са заразени със специален вирус, който им дава, наред с други неща, свръхестествена продължителност на живота.
 • В разказа и литературната версия на филмовия сценарий на братята Стругацки „Пет лъжици еликсир“ един от героите нарича „матусалин“ вещество, неограничено удължаващо живота. [2]
 • Във филма „Видоизменен въглерод“, хората, които имат достатъчно пари, за да удължат живота си чрез смяна на черупката, се наричат ​​„мати“ – позоваване на Матусал и неговото дълголетие.
 • Една от фантастичните серии на „Звезден път: Оригинален сериал“ се нарича „Реквием по Матусал“ (3.19). По сюжета екипът на звезден кораб се среща с дълголетник на около 6000 години, който е излетял от Земята на далечна планета през втората половина на второто хилядолетие.
 • Мецуселах (Матусал) е главният герой на мангатаБезсмъртният Рейн“ от Озаки Каори; в сюжета той е обречен на вечен живот от бившия си другар, вечно прераждащия се Юка.
 • Романът „Лампата на Матусал или Крайната битка на чекистите с масоните“ на Виктор Пелевин.
 • В анимето „Психо-Пас“ има серия, наречена „Играта на Матусал“.
 • В компютърната игра „Дългата тъмнина“ има герой на име Матусал, който твърди, че е много стар и е виждал това да се случва в играта преди.

В киното[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Библия, изд. на Св. Синод на Българската църква, 1991 г., София
 2. Пять ложек эликсира