Мравката Z

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мравката Зед)
Мравката Z
Antz
Официално лого
РежисьориЕрик Дарнъл
Тим Джонсън
ПродуцентиБрад Луис
Арон Уорнър
Пати Уотън
СценаристиПол Уейтз
Крис Уейтз
Тод Алкот
В ролитеСилвестър Сталоун
Уди Алън
Шарън Стоун
Ан Банкрофт
Джийн Хекман
Кристофър Уокън
Дженифър Лопес
Дан Акройд
МузикаХари Грегсън-Уилямс
Джон Пауъл
РазпространителDreamWorks Animation
Премиера2 октомври 1998 г.
(САЩ)
Времетраене87 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$42 – 105 милиона[1][2]
Приходи$171,8 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie
Мравката Z в Общомедия

„Мравката Z“ (на английски: Antz) е компютърна анимация от 1998 година, режисиран от Ерик Дарнъл и Тим Джонсън (в техния режисьорски дебют), по сценарий на Пол Уейц, Крис Уейц и Тод Алкот. Филмът е озвучен с гласовете на Уди Алън, Шарън Стоун, Дженифър Лопес, Силвестър Сталоун, Кристофър Уокън, Дан Акройд, Ан Банкрофт, Дани Глоувър и Джийн Хекман. Някои от главните герои споделят прилики по лицето с актьорите, които ги озвучават.[3] Мравката Z е първия филм и проект на DreamWorks Animation, и е втория пълнометражен компютърно анимиран филм, след „Играта на играчките“ на Дисни и Пиксар.

По време на неговото производство между тях избухна обществена вражда създателя на DreamWorks Джефри Катценбергер и Стив Джобс и Джон Ласитър от Пиксар, поради производството на техния подобен филм „Животът на буболечките“ (A Bug's Life), в който е пуснат месец по-късно. Това се влоши само, когато Disney отказа да избегне конкуренцията с първото анимирано издание на DreamWorks, „Принцът на Египет“ (The Prince of Egypt), пуснат на 18 декември 1998 г.

Филмът прави премиера на 19 септември 1998 г. в международния филмов фестивал в Торонто, и беше пуснат по кината на 2 октомври 1998 г. от DreamWorks Pictures.[4] Той събра 171,8 милиона долара по целия свят при бюджет от 42 – 105 милиона долара. Филмът получи положителни отзиви с критици, възхваляващи гласовия актьорски състав, анимацията, хумора и привлекателността му към възрастните.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Z Marion-4195 или за кратко „Z“ (Зед, озвучен от Уди Алън), невротичен и песимистичен работник, който копнее да изрази себе си. Докато една вечер в бара, той се влюбва с принцесата от колонията, Бала (Шарън Стоун), която посещава бара, за да избяга от задушния си кралски живот.

Колонията обявява война на термитите, и голяма сила от войнишки мравки се мобилизират за нападение. За да види отново Бала, Z сменя местата с неговия приятел от войната Уийвър (Силвестър Сталоун) и се присъединява във войната, докато се сприятелява със сержанта Барбейтъс (Дани Глоувър). Z не знае, че водачът от армията и годеника на Бала, Генерал Мандибъл (Джийн Хекман) тайно изпраща войниците, верни на кралицата мравка (Ан Банкрофт) да умрат, за да може да организира държавен преврат. В основата на дърво в близост до нощно падане, Z осъзнава, че марширува в битка. Всички, освен Z, биват убивани от защитници на термитите, стрелящи с киселина. Докато умряха, Барбейтъс казва на Z да помисли за себе си, вместо да следва заповеди. Междувременно, докато замества Z, Уийвър се влюбва в Ацтека (Дженифър Лопес).

Z се завръща у дома и е приветсван като герой от войната (въпреки че не направи нищо и остави травма). Тайно разгневен, Мандибъл го поздравява и го представя на кралицата. Там той отново среща Бала, която в крайна сметка го призна за работник. Z се паникьосва и се преструва да вземе Бала за заложник, карайки той и Бала да паднат от мравуняка през улей за боклук. Z решава да намери Инсектопия, легендарен рай за инсектите. Бала се оптива да се върне в колонията, но бързо се връща при Z, след като е изплашена от една богомолка.

Новините за инцидента се разпространяват из колонията и актът на индивидуалността на Z вдъхновява работниците и някои войнишки мравки, спирайки производителността. За да печели контрол, Мандибъл публично описва Z като егоцентричен военнопрестъпник, насърчава славата на съответствието и им обещава един по-добър живот през наградата за завършване на „Мега тунела“, планиран от самия него. Въпреки това, втория командващ полковник на Мандибъл, Кътър (Кристофър Уокън) се тревожи за плановете на Мандибъл.

Z и Бала се натъкват на човешки пикник, положен върху кърпа, която вземат за Инсектопия, но те са поразени от опаковките на храната. Една женена двойка от либерални оси, Чип (Дан Акройд) и Мъфи (Джейн Къртин) се сприятеляват с тях, макар и с много снизходителност и всички започват да пробиват в храната; но те се нарушават, като се тъпчат от гигантски маратонки и се преплитат с мухоловка. Z спасява Бала от маратонките, но Мъфи е убита от мухоловката, оставящ Чип да страда. Той насърчава мравките да продължат напред.

Те най-после намериха Инсектопия, кошче за човешки отпадъци, препълнено с разлагаща се храна, където Бала започва да възвръща чувствата на Z. След като разпитва Уийвър, Мандибъл научава, че Z намира Инсектопия и изпраща да доведе Бала и да убие Z. Тази нощ, Кътър пристигна в Инсектопия и насилствено взима Бала обратно в колонията. Z ги намира изчезнали; виждайки отчаянието му, скърбящия Чип щедро го отвежда обратно в колонията.

Докато Z пристига в колонията, той среща войниците, които насилствено го насочват към „Мега тунела“. По пътя той намира Бала, държана в плен в кабинета на Мандибъл. След като я освобождава, те разкриха, че „Мега тунела“ на Мандибъл води направо към локвата до Инсектопия, която Мандибъл ще използва да удави на кралицата мравка и работниците на церемонията по откриването. Бала предупреждава мравките в церемонията, докато Z отива до изхода на тунела, за да спре работниците, но не успява и водата изтича. Z и Бала обединяват работниците в изграждането на извисяваща се стълба към повърхността, докато водата се издига.

Междувременно, Мандибъл и неговите войници се събират на повърхността, където той обяснява визията си за нова колония с никой от „слабите елемнти“. Докато работниците пробиват, Мандибъл се опитва да убие Z, но Кътър се бунтува срещу Мандибъл и вместо това помага на Z и работниците. Разгневен, Мандибъл се опитва да се бие с Кътър, но Z го отдръпва настрани, за да го спаси и случайно е паднат в наводнената колония с Мандибъл, който се приземява на корен, умира от удар. Кътър нарежда войниците да помогнат на работниците и кралицата. на повърхността, докато самият той тръгва след Z. Въпреки че Z изглежда е удавен, Бала го съживява.

Z е назначен да геройство се жени за Бала. Заедно ремонтираха колонията, превръщайки го от военно състояние в общност, която цени всички свои членове. Докато Z разказва как сега се чувства доволен от мястото си в света, камерата намалява, за да разкрие, че цялата история се е състояла в малка част от Сентрал Парк в Ню Йорк.

Озвучаващи артисти[редактиране | редактиране на кода]

Персонаж Изпълнител Описание
Z Марион-4195 „З“ (Зед) Уди Алън идеалистичен и тревожен работник, който се влюбва в Принцеса Бала.
Принцеса Бала Шарън Стоун принцеса на мравешката колония, дъщерята на Кралицата на мравките, и любовната тръпка на Z.
Генерал Мандибъл Джийн Хекман средно одухотворен и арогантен генерал офицер на мравките. Той също е годеник на принцеса Бала.
Ефрейтор Уийвър Силвестър Сталоун смел войник-мравка, най-добрият приятел на Z и гадже на Ацтека.
Ацтека Дженифър Лопес мравка-работничка, приятелка на Z, и гадже на Уийвър
Полковник Кътър Кристофър Уокън летяща мравка, който служи като съпричастен съветник на Мандибъл, който се обезверява от действията на генерала.
Сержант Барбейтъс Дани Глоувър мравката войник, докато се сприятелва с Z, докато води битка с термитите.
Кралицата на мравката Ан Банкрофт майката на принцеса Бала, и водач на мравките.
Чип Дан Акройд оса, която се сприятелва с Z, съпруг на Мъфи
Мъфи Джейн Къртин оса, която е съпруга на Чип
Гребс Джон Махоуни пияна мравка, която говори за Инспектопия.
Бриградир Грант Шод главата на работещите мравки
Психиатъра на Z Пол Мазурски

В ролите има няколко актьори от филми, които Алън е написал, участвал и режисирал, включително Стоун в „Спомени от звезден прах“ (Stardust Memories, 1980), Сталоун в „Банани“ (Bananas, 1971), Хекман в „Друга жена“ (Another Woman, 1988) и Уокън в „Ани Хол“ (Annie Hall, 1977). Акройд по късно участва в режисирания от Алън филм „Проклятието на скорпиона“ (2001).

Пускане[редактиране | редактиране на кода]

В кината[редактиране | редактиране на кода]

На 23 декември 1997 г. един тийзър трейлър за Мравката Z, съдържа начална сцена със Z в един психиатричен кабинет, за първи път е пуснат в киносалоните пред избрани щампи.

Домашна употреба[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е пуснат на VHS и DIVX на 9 февруари 1999 г., и на DVD от 23 март 1999 г., който става първия пълнометражен компютърно анимиран филм да бъде достъпен на DVD. Оригиналното издание използваше 35-милиметрово отпечатване на филма в кодираната версия от оригиналните файлове. Версията на специалното издание е пуснат на 14 февруари 2003 г. Филмът беше пуснат на Blu-ray диск на 16 октомври 2018 г., по случай 20-годишнината на филма.

Отменено продължение[редактиране | редактиране на кода]

Продължението за директно към видео е в разработка на DreamWorks по времето на излизането на Мравката Z. Като в първия филм, беше планиран да бъде продуциран в Pacific Data Images, и се считаше и за освобождаване по кината.[5] По-рано през 1999 г., когато DreamWorks затвори своя телевизионен анимационен блок и обедини към блока за директното видео с анимация с функции, продължението все още беше планирано, но в крайна сметка проектът беше анулиран.[6][7]

„Мравката Z“ В България[редактиране | редактиране на кода]

На 8 юли 1999 г. е издаден на VHS от Александра Видео със субтитри на български.[8][9]

През декември 2003 г. филмът е излъчен за първи път по bTV.

На 8 ноември 2009 г. е излъчен по Нова телевизия.

На 5 март 2022 г. се излъчва и по FOX.

През ноември 2023 г. е качен в стрийминг платформата „Ейч Би О Макс“, а след това се очаква да се излъчи и по каналите на „Ейч Би О“ на 3 декември 2023 г.

Български дублажи
Александра Аудио (2009)
Изпълнителен продуцент Васил Новаков
Преводач Йоанна Йорданова
Озвучаващи артисти Петя Абаджиева
Цветана Мирчева
Живко Джуранов
Петър Калчев
Стефан Сърчаджиев-Съра
Тонрежисьор Пламен Чернев
Режисьор на дублажа Десислава Софранова
студио „Про Филмс“ (2022)
Преводач Силвия Вълкова
Тонрежисьор Детелина Ралчевска
Режисьор на дублажа Анна Тодорова
Озвучаващи артисти Йорданка Илова
Татяна Захова
Явор Караиванов
Стефан Сърчаджиев-Съра
Христо Узунов

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Antz (1998) - Box Office Mojo
  2. ‘Antz’ & ‘A Bug’s Life’ // August 23, 2013.
  3. Antz DVD – Review – Just a big kid // ciao!. January 30, 2001. Архивиран от оригинала на 2015-07-14. Посетен на 13 юли 2010.
  4. Neville, Ken. "Antz" Crashing Toronto Film Fest // E! Online UK, August 29, 1998. Посетен на November 19, 2013.
  5. DreamWorks is having a picnic; Antz II marching on // Animation World Network, October 12, 2015. Посетен на August 26, 2015.
  6. DreamWorks TV shuts down // Animation World Network, March 9, 1999. Посетен на August 26, 2015.
  7. 3D Festival interviews Andy Murdock, the artist behind Lots of Robots // CG Society, November 22, 2002. Архивиран от оригинала на 2017-02-02. Посетен на August 26, 2015.
  8. kino.dir.bg
  9. drive.google.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]