Принцът на Египет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Принцът на Египет
The Prince of Egypt
Gnome-video-x-generic.svg
Режисьор Бренда Чапман
Стийв Хикнър
Саймън Уелс
Продуцент Пени Финкелман Кокс
Сандра Рабинс
Сценарий Филип ЛаЗебник
Никълъс Мейър
В ролите Вал Килмър
Ралф Файнс
Мишел Пфайфър
Сандра Бълок
Хелън Мирън
Стив Мартин
Мартин Шорт
Патрик Стюарт
Дани Глоувър
Музика Ханс Цимър
Оператор Ейдриън Бидъл
Разпространител DreamWorks Animation
Премиера 18 декември 1998 г.
Времетраене 99 минути
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Бюджет $70 милиона
Хронология
Йосиф: Господарят на сънищата (2000)
Fleche-defaut-droite.png
Страница в IMDb

„Принцът на Египет“ (на английски: The Prince of Egypt) е американски анимационен филм продуциран от DreamWorks. Това е вторият анимационен филм от DreamWorks Animation.

Сюжет[редактиране | edit source]

В Древен Египет през 1285 г. пр. Хр, Юхебед (Офра Хаза), еврейски роб, и децата им, Мириам и Аарон, гледане на еврейски момчета се взети и безмилостно убити от египетски войници, както е наредено от Фараон Сети I (Патрик Стюарт), който се бои увеличение при еврейските мъже може да доведе до въстание. Да спаси собствения си новородения си син, Юхебед го поставя в една кошница и го постави на повърхността на Нил, молейки се, че Бог ще го достави безопасно съдба. Мириам следва кошница и свидетели бебето си брат, предприети от египетската кралица Тий (Хелън Мирън), който наименува го Моисей.

20 години по-късно през 1265 г. пр. Хр. Мойсей (Вал Килмър) и неговият му брат, Рамзес (Ралф Файнс), се изнесе от баща си, след като унищожи храм по време на един от младостта си премеждие. Рамзес е смъмрил за постъпките си, че Моисей се опитва да поеме вината Моисей по-късно отбелязва, че Рамзес иска одобрението на баща си повече от всичко, но липсва възможност. В стремежа си да му даде тази възможност, Сети провъзгласи Рамзес за Принц Регент и му дава власт над всички храмове на Египет. При благодарството му, Рамзес назначава Мойсей като главен порцов архитект. В знак на почит към Рамзес, главните жреци Хотеп (Стив Мартин) и Хюи (Мартин Шорт) му предложи Сепфора (Мишел Пфайфър), млада мидийска жена, отвлечена като наложница. След като тя почти го ухапе, Рамзес я дава на Мойсей, който в крайна сметка помага да избяга в плен. Докато е избягала от града, Мойсей се връща от Мириам (Сандра Бълок) и Аарон (Джеф Голдблум). Мириам казва Моисей истината за миналото си, въпреки опитите на Аарон да я защити, и Моисей го отрича, докато Мириам започва да пее приспивна песен, която Юхебед пее за него и тя спаси живота си. Същата вечер, Мойсей е сънувал кошмар, който го кара да осъзнае истината. Мойсей пита Сети за убийството на еврейските бебета чрез отговора си, Мойсей осъзнава, че Сети счита за евреите, по-малък от него. На следващия ден, Мойсей се натисна случайно египетска охрана край на скелето на храма, докато се опитва да го спре от разбиване на еврейски роб и охрана пада до смъртта му. Засрамен и объркан, Мойсей реши да се крие, въпреки призивите на Рамзес, че остават.

Мойсей пресича много мили от пустинята, и в крайна сметка достига земята на мадиамските хора Сепфора, които се покланят на еврейски бог. След като Мойсей спестява сестрите на Сепфора от бандити, той се приветства топло в племето от баща си, Ятро (Дани Глоувър), жрец на Мидия. След като се асимилират в тази нова култура, Мойсей става овчар и постепенно печели отношение към любовта на Сепфора, което завършва в брака им. Един ден, докато преследва бездомно агне, Мойсей открива горящия храст, чрез които Бог му говори. Бог (изговорени думи, изказани от Вал Килмър) инструктира Мойсей да освободи еврейските роби и да ги отведе до обетованата земя, и дарява Моисей пасеше персонал с властта си.

Мойсей се връща в Египет с Сепфора, влезе в двореца в средата на голям празник. Той е щастливо посрещнати от Рамзес, сега Фараона и на бащата на младия принц. Мойсей казва на Рамзес, за да позволи на евреите да си отидат, демонстрирайки силата на Бога, като промените си пасеше персонал в египетска кобра. Хотеп и Хюи се хвалят на отворна на тази трансформация с помощта на илюзии, да включи две тояги в две змии. След като не смята, че брат му, Рамзес отвежда Мойсей в тронната зала, където Мойсей е установил, че той е честно се връща, за да освободи евреите, а по-скоро да се убеди, Рамзес се втвърдява и заповедите на натовареността на евреите да се удвои. Моисей и Сепфора отиде да живее с Мириам, който прощава на Мойсей за бившото си неверие, и убеждава Аарон и евреите да му се доверят. Късно, Моисей се изправя срещу Рамзес, преминаващи в лодката си на Нил. Рамзес нареждаю на своите служители, които да доведат Мойсей с него, но те се дърпат назад, когато Моисей превръща реката водата в кръв с тоягата си, първо чумата на Египет. Подобно на по-ранната конкуренция, Хотеп и Хюи правят измама и използват боя за купата на вода се появява на кръв, както и убедени мощта на египетските богове и своята собствена божественост, Рамзес, отново отказва да освободи евреите.

Като пропуск на деня, Бог предизвиква още осем от появата на напастите на Египет чрез персонал на Мойсей. Напастите опустошават Египет, неговите паметници, както и хора. Мойсей се чувства измъчван, за да нанесе такива ужаси на невинен и е с разбито сърце, за да види бившия си дом в руини. Въпреки всичко болката и разрушенията, причинени от напасти, Рамзес отказва да се разкае, и в гняв, когато Моисей го изправя отново обеща да завърши работата, баща му започнал срещу евреите, несъзнателно предписанията на крайните напасти. Моисей, останало нищо, който да каже на Рамзес, сам подаде оставка на подготовката на евреите за десети и заключителни напасти. Той ги инструктира да рисува кръвта на агнето над вратите си за предстоящата нощ на Песах. Тази нощ, на крайната напаст, ангел на смъртта, отива през страната, убивайки всички на първородни деца на Египет, включително собственият син на Рамзес, докато съхраняващи тези на евреите, тъй като те са отбелязани техните каси с кръвта на агнето, което позволява на Пасхата, за да ги идентифицира. На следващия ден, Мойсей посещава Рамзес за последен път, който най-накрая му дава разрешение да освободи евреите и да ги изведе от Египет. Мойсей плаче при вида на мъртвия си племенник и за болка всичко на брат му.

На следващата сутрин напуснаха Египет, евреите, водени от Мойсей, Мириам, Аарон и Сепфора. Те са уморени в началото, но скоро ще започне да се лекува и да намерят надежда и щастие. Те в крайна сметка да намерят своя път до Червено море, но тъй като те почиват, те откриват, че Рамзес е променил мнението си и е тясно ги преследва с армията си. Само на няколко минути отделяне на евреите от египтяните, Мойсей използва персонала си част от морето, а стълб на пожар блокове на армията начин. Еврейският кръст на морско дъно, когато огнен стълб изчезва и армията дава преследване, водата се затваря през египетските войници и евреите са безопасни. Въпреки това, Рамзес е пощаден и той се хвърли към брега на сриващи се вълни, крещейки името на Моисей в мъка. Натъжен от това, което той и Рамзес е загубен завинаги, Мойсей заповядва брат му сбогом за последен път и води Еврейските хора до планината Синай, където той получи Десетте Божи заповеди.

Синхронен дублаж[редактиране | edit source]

Озвучаващи артисти[редактиране | edit source]

Роля Изпълнител
Мойсей Даниел Цочев
Рамзес Георги Георгиев-Гого
Сепфора Ани Василева
Арон и Бог Мариан Маринов
Сети Марин Янев
Кралица Тий Силвия Лулчева
Хотеп Николай Урумов
Хюи Христо Мутафчиев

Външни препратки[редактиране | edit source]