Пътят към Елдорадо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пътят към Елдорадо
The Road to El Dorado
РежисьориЕрик „Бибо“ Бергерон
Дон Пол
Допълнителни сцени:
Уил Фин
Дейвид Силвърман
ПродуцентиБрук Бретън
Бон Радфорд
СценаристиТед Елиът
Тери Росио
В ролитеКевин Клайн
Кенет Брана
Роузи Перез
Арманд Асанте
Едуард Джеймс Олмос
МузикаЕлтън Джон
Тим Райс
Ханс Цимер
Джон Пауъл
МонтажДжон Карночан
Дан Молина
Вики Хиат
Лин Съдърланд
Филмово студиоDreamWorks Animation
РазпространителDreamWorks Pictures
Премиера31 март 2000 г.
(САЩ)
Времетраене89 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$95 милиона[1]
Приходи$76.4 милиона[1]
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie
Пътят към Елдорадо в Общомедия

„Пътят към Елдорадо“ (на английски: The Road to El Dorado) е американски анимационен филм от 2000 г., създаден от DreamWorks Animation и е разпространен от DreamWorks Pictures. Режисиран е от Ерик „Бибо“ Бергерон и Дон Пол, а Уил Фин и Дейвид Силвърман режисират допълнителните сцени. Главният озвучаващ състав се състои от Кевин Клайн, Кенет Брана, Роузи Перез, Арманд Асанте и Едуард Джеймс Олмос. Саундтракът включва песни на Елтън Джон и Тим Райс, както и композиторите Ханс Цимер и Джон Пауъл. На Джон също се кредитиран периодично да разказва историята в песен през целия филм. Сюжетът е базиран на новелата от 1888 г. „Човекът, който искаше да бъде крал“ от Ръдиард Киплинг.

Филмът следва историята на двама измамници, които след спечелването на картата в Ел Дорадо, бягат от Испания. След измиване на брега в Новия свят, те използват картата, за да ги водят до град Ел Дорадо, където жителите му ги объркват за богове.

Филмът е пуснат на 31 март 2000 г., до смесени ревюта и се оказа провал на каси, като натрупа 76 милиона долара в световен мащаб при производствен бюджет от около 95 милиона долара.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В Испания през 1519 г. двама мошеници – Тулио (Кевин Клайн) и Мигел (Кенет Брана) спечелиха карта на легендарния град на златото Ел Дорадо, в хазарт с подредени зарове (макар че иронично печелят картата сравнително). След като тяхната измама е изложено, двамата бягат от стражите и се скриват вътре в бъчви, които след това са подведени в един от корабите, за да бъдат водени от конкистадора Ернан Кортес (Джим Къмингс) за Новия свят. По време на плаването те са хванати като безшумни и затворени, но се освобождават и вземат гребна лодка с помощта на коня на Кортес, Алтиво.

Лодката им стига до сушата, където Мигел започва да разпознава забележителности от картата, водейки ги до маркер на тотем близо до водопад, за който Тулио смята, че е задънена улица. Докато се подготвят да си тръгват, те откриват една туземска жена на име Чел (Роузи Перез), която е преследвана от стражите. Когато охраната виждат Тулио и Мигел да яздят Алтиво, както е изобразен на тотема, те ги придружават и Чел до таен вход зад водопадите, в Ел Дорадо. Те са доведени при старейшините в града, благосклонния началник Танабък (Едуард Джеймс Олмос) и нечестивия висш жрец Цекел-Кан (Арманд Асанте).

Двойката се заблуждава с богове и им се дават луксозни квартири, заедно с обвинението на Чел. Тя открива, че двамата обмислят хората, но обещава да си мълчат, ако я вземат със себе си, когато напуснат града. Двамата са обсипани със златни дарове от Танабък, но не одобряват Цекел-Кан, опитвайки се да пожертва цивилно като ритуала на боговете.

Тулио и Мигел инструктират Танабок да им построи лодка, за да могат да напуснат града с всички подаръци, които са им дадени, под прикритието, че са им необходими обратно в „другия свят“. През трите дни строителството ще поеме, Мигел изследва града, а Чел се приближава романтично до Тулио. Мигел идва да оцени спокойния живот, обгърнат от гражданите; дотогава той преразглежда, като си тръгва, особено след като подслуша Тулио, казвайки на Чел, че би искал тя да дойде с тях в Испания, преди да добави, че би искал тя да дойде специално с него и да забрави Мигел – обтягайки отношенията между двамата.

Докато Цекел-Кан вижда Мигел да играе топка с деца, той настоява боговете да демонстрират своите сили срещу най-добрите играчи на града в една и съща игра. Тулио и Мигел са надминати, но Чел е в състояние да замени топката с броненосец на име Бибо, което им позволява да спечелят рундовете до финала, където Бибо се заменя с истинска топка, но за пореден път двамата иронично печелят играта справедливо. Мигел щади ритуала за жертва на губещия отбор и наказва Цекел-Кан, много за одобрението на множеството. Цекел-Кан забелязва Мигел получи малко намаление в играта и осъзнава, че двамата не са богове, тъй като боговете не кървят, следователно и причината за жертвите. След това, Мигел и Тулио се радват на едно парти, което се организира за тях, но рано или късно започват да спорят за разговора на Тулио и Чел и желанието на Мигел е да остане. Въпреки това, преди да продължат, Цекел-Кан призовава гигантски каменен ягуар, за да ги гони из целия град. Тулио и Мигел успяват да надхитрят ягуара, карайки го и Цекел-Кан да попаднат в гигантски водовъртеж, смятан от туземците за вход в Шибалба, духовния свят. След това Цекел-Кан се появява в джунглата, където се среща с Кортес и хората си. Вярвайки, че Кортес е истинският бог, Цекел-Кан предлага да ги доведе в Ел Дорадо.

Със завършената лодка Мигел решава да остане в града. Докато Тулио и Чел се качват на лодката, те виждат дим на хоризонта и осъзнават, че Кортес е близо. Знаейки какво ще се случи, ако Кортес открие града, Тулио предлага да използва лодката, за да уплътни скалните стълбове под водопада и да блокира главния вход на града. Планът успява гражданите да изтеглят статуя в лодката, за да ѝ осигурят достатъчно скорост. Тъй като статуята започва да пада твърде бързо, Тулио изпитва затруднения при подготовката на платно на лодката. Отдавайки се на престоя си в града, Мигел и Алтиво скачат на лодката, за да разгърнат платната, уверявайки лодката да изчисти статуята навреме. Групата успешно се разбива върху стълбовете, причинявайки в пещерата, но губи всичките си дарове в процеса. Те се скриват близо до тотема точно когато пристигат мъжете на Кортес и Цекел-Кан. Когато намират входа блокиран, Кортес признава Цекел-Кан за лъжец и го завежда в затвора, докато си тръгнат. Тулио и Мигел, макар и разочаровани, загубиха златото (не осъзнавайки, че Алтиво все още носи златните подкови, с които е направен в Ел Дорадо), се отправят в различна посока за ново приключение с Чел, вероятно също търсейки път обратно към Испания.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

 • Кевин Клайн – Тулио, един от измамниците, които се преструват на богове, за да могат да получат злато. Той е стратегическият планиращ, често става тревожен и преодоляващ нещата.
 • Кенет Брана – Мигел, един от измамниците, които се преструват на богове, за да могат да получат злато. Той е по-спокоен и лесен от съдружника си Тулио.
 • Роузи Перез – Чел, красива родна жена от Ел Дорадо, която открива заговора на Тулио и Мигел и решава да играе заедно в опит да се измъкне от Ел Дорадо. Тя също е любовната тръпка на Тулио.
 • Арманд Асанте – Цекел-Кан, фанатично порочният висш жрец, който има религиозна фиксация за човешките жертви. Първоначално вярвал, че Тулио и Мигел са богове, докато не открие истината.
 • Едуард Джеймс Олмос – Вождът Танабък, скептичният, но любезен началник на Ел Дорадо, който поставя под въпрос, че Тулио и Мигел са богове, макар че той им позволява да останат извън добротата и гостоприемството и поради добротата, която Мигел и Тулио проявяват към своите хора.
 • Джим КъмингсЕрнан Кортес, безпощадният и амбициозен лидер на конквистадора на експедицията да намери империите на Новия свят.
  • Къмингс също озвучава готвачът от кораба на Кортес, един воин, който се стъпва от каменния ягуар на Цекел-Кан, и местният, който предупреждава вожда Танабък за Кортес.
 • Тобин Бел – Зарагоза, моряк в пътешествието до Новия свят на Ел Дорадо и първоначалният собственик на картата, който губи на Тулио и Мигел след игра на зарове.
 • Елтън Джон – Пеещ разказвач

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Малко преди публичното обявяване на DreamWorks SKG през октомври 1994 г. бившият председател на „Дисни“ Джефри Каценберг се срещна със сценаристите Тед Елиът и Тери Росио и им даде копие от книгата на Хю Томас, „Завоевание: Монтесума, Кортес и падането на Старото Мексико“, желаещи да направят анимационен филм във Великите географски открития. От пролетта през 1995 г. Тери и Росио измислили сюжетно лечение, вдъхновено от филмовата поредица „Пътят към...“ (Road To...) на Боб Хоуп и Бинг Крозби, със самонадеяните, комедийни антигерои, които щяха да намерят да намерят изгубения град на златото, след като придобиха карта до местоположението си.[2][3] Уил Фин и Дейвид Силверман първоначално бяха режисьорите на филма с предварителна версия, планирана за есента на 1999 г.[4] Първоначално историята е замислена като драматичен филм поради склонността на Каценберг към мащабните анимационни филми, които влизат в противоречие с лекомислените елементи на филма. Тази версия на историята Мигел първоначално е била замислена като озлобен персонаж, подобен на Санчо Панса, който е умрял, но се е оживил дотолкова, че местните хора са предположили, че е бог, както и за изпаряващата се любов и оскъдните дрехи, предназначени за Чел.[5] В лечението на Елиът и Росио филмът трябваше да завърши с Мигел и Тулио, спасявайки народа на маите от испанския конквистадор Ернан Кортес, тъй като ще изостави цивилизацията си, за да живее в близката джунгла на фона на трагичния фон на унищожаването на културата.[2]

Въпреки това, докато „Принцът на Египет“ е в продукция, Каценберг реши, че следващият им анимационен проект трябва да бъде отклонение от сериозния му, възрастен подход и желанието на филма да бъде приключенска комедия.[6] Поради това филмът беше поставен на задържане, където на шега беше наречен „Ел Дорадо: Изгубеният град в задържане“ (El Dorado: The Lost City on Hold) поради няколко пренаписвания.[5] Мигел и Тулио бяха пренаписани като дребни мошеници, а настройката на филма беше променена в по-пищен рай.[6] Освен това романтиката бе тонизирана, а за Чел бяха проектирани нови дрехи. Продуцентът Бони Радфорд обясни: „Първоначално смятахме, че ще бъде класиран PG-13, и затова сме го нахвърлили на тази група ... Но тогава решихме, че не можем да изключим по-малките деца, така че трябваше да намалим романтиката.“[5] Фин и Силвърман напуснаха проекта през 1998 г.,[3] след спорове относно творческата режисура на филма и бяха заменени от Дон Пол и Ерик „Бибо“ Бергерон.[5] Освен това, Каценберг съобщава, че е режисирал филма, макар и да не е кредитиран.[7]

Кастинг[редактиране | редактиране на кода]

На 15 август 1998 г. актьорите Кевин Клайн, Кенет Брана и Роузи Перез се подписаха за филма.[8] Защото героите и филмът черпят от филмите на Боб Хоуп и Бинг Крозби за „Пътят към...“ (Road to...), продуцентът Боне Радфорд отбеляза, че "приятелските отношения между дуото е в основата на историята. Те се нуждаят един от друг, защото и двамата са доста неумели. Те са противоположности – Тулио е мошеникът, а Мигел е мечтателят. Техната другарство добавя към приключението; почти не е нужно да знаете накъде отиват или какво следват, защото забавлението е в пътуването. „Необичайно за анимационен филм, Клайн и Брана записаха своите редове в една и съща стая в студиото, за да могат за да постигнат по-реалистична химия. Това доведе до много импровизиран диалог, част от който завърши във филма.[9]

Анимация[редактиране | редактиране на кода]

В началото на продукцията екип от дизайнери, аниматори, продуценти и Каценберг предприеха изследователски пътувания до Мексико, където изучаваха древните градове на Маите – Тулум, Чичен Ица и Уксмал с надеждата да направят архитектурата на филма автентична.[5] От януари 1997 г. сто аниматори са назначени на проекта.[10] Въпреки това, тъй като отделът за анимация беше зает с „Принцът на Египет“ (The Prince of Egypt), студиото отдели повече аниматори и ресурси за този филм, отколкото за Пътят към Елдорадо.[3][5]

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Марилата Джейкъб, която стартира музикалния отдел на DreamWorks през 1995 г., стана музикален ръководител на филма, преди сценарият да бъде завършен. Консултирайки се с Каценберг, Джейкъб реши, че музикалният подход към филма ще бъде световна музика.[11] В края на 1996 г. Тим Райс и Елтън Джон бяха помолени да съставят седем песни, върху които веднага работиха на тях.[12] Музикалният им процес започна с това, че Райс първо написа текстовете на песента и ги даде на Джон да композира музиката. Тогава Джон записва демонстрация, която се дава на аниматорите, които разказват на демо, тъй като темпото и вокалите ще останат непокътнати. В крайна сметка създателите на филма решиха да не следват традиционния музикален подход, като накараха героите да пеят. Копродуцентът Боне Радфорд обясни: „Опитвахме се да се освободим от този модел, който беше някак придържан в анимацията и наистина пуснахме песен там, където сметнахме, че ще е чудесно ... и ни прекараме през някои истории.“[11] На 20 февруари 1999 г., преди излизането на Aida на Елтън Джон и Тим Райс, беше обявено, че са написани десет песни за Ел Дорадо и че датата на издаване е преместена до март 2000 г.[13]

Саундтрак[редактиране | редактиране на кода]

Пътят към Елдорадо
Албум на
Записан1997 – 1999
Издаден14 март 2000 г.
Жанррок, поп
Времетраене62:14
Музикален издателDreamWorks Records
Езиканглийски
The Road to El Dorado: Original Motion Picture Soundtrack в Общомедия

„Пътят към Елдорадо“ (на английски: The Road to El Dorado) издаден от певеца Елтън Джон, който придружава в едноименния анимационен филм на DreamWorks. Песните са композирани главно от Джон с текстописец Тим Райс, с принос на партитура от Ханс Цимер и Джон Пауъл. Джон, Райс и Цимер по-рано са сътрудничили на саундтрака до филма на Дисни – „Цар лъв“ (The Lion King), друг анимационен филм. Преди това Цимер композира музикалната партитура към „Принцът на Египет“.

В някои случаи (като например „Напред вървим“, The Trail We Blaze), песните са променени музикално и вокално от начина, по който са се появили във филма. Съществува един запис на име Cast & Crew Special Edition в саундтрака, но така и не беше пуснат на публиката. Тя включва театрални версии на песните, включително „Трудно е да бъдеш Бог“ (It's Tough to be a God), записани от Кевин Клайн и Кенет Брана, и няколко от партитурните парчета на Ханс Цимер.

Бекстрийт Бойс (The Backstreet Boys) предоставиха беквокал на „Приятелите никога не казват сбогом“ (Friends Never Say Goodbye),[14] но бяха некредитирани поради проблеми със звукозаписния лейбъл. Групата е „благодарена“ от Джон, следвайки кредитите в книжката на CD. Членовете на The Eagles Дон Хенли и Тимоти Б. Шмит са кредитирани като фокални вокалисти на песента „Без въпрос“ (Without Question).

Списък с песни[редактиране | редактиране на кода]

Име Време
1. "El Dorado" 4:22
2. "Someday Out of the Blue" (Theme from El Dorado) 4:48
3. "Without Question" (с Дон Хенли и Тимъти Б. Шмидт) 4:47
4. "Friends Never Say Goodbye" (с Backstreet Boys) 4:21
5. "The Trail We Blaze" 3:54
6. "16th Century Man" 3:40
7. "The Panic In Me" 5:40
8. "It's Tough to Be a God" (дует с Ранди Нюман) 3:50
9. "Trust Me" 4:46
10. "My Heart Dances" 4:51
11. "Queen of Cities (El Dorado II)" 3:56
12. "Cheldorado" (with Хейтор Перейра) 4:26
13. "The Brig" (с Triology) 2:58
14. "Wonders of the New World (To Xibalba / Save El Dorado / The Ball Game)" 5:56

Пускане[редактиране | редактиране на кода]

Маркетинг[редактиране | редактиране на кода]

Филмът беше първо разкрит в двоен трейлър с анимирания филм на DreamWorks „Бягството на пилето“ (Chicken Run) в домашното видео на „Принцът на Египет“. Тя беше придружена от промоционална кампания на Burger King.[15]

Домашна употреба[редактиране | редактиране на кода]

Филмът беше пуснат на DVD и VHS на 12 декември 2000 г. Имаше и събитие в Ел Дорадо, KS, по което улиците, където рисуваха злато и златни монети, бяха дарени на града за изграждане на киносалона. Изданието на DVD включваше аудио коментар, задкулисни филми, музикален клип на Someday Out of Blue, бележки за продукцията, трейлъри и телевизионни спотове.[16] През юли 2014 г. правата за разпространение на филма бяха закупени от DreamWorks Animation от Paramount Pictures (собственици на каталога DreamWorks Pictures отпреди 2005 г.)[17] и прехвърлени в 20th Century Fox, преди да се върне към Universal Studios през 2018 г. Поради това Universal Pictures Home Entertainment впоследствие пуснаха филма на Blu-ray на 22 януари 2019 г.[18]

Рецепция[редактиране | редактиране на кода]

Критични рецензии[редактиране | редактиране на кода]

На Rotten Tomatoes филмът има одобрение от 48% въз основа на 105 отзива и средна оценка 5,49 / 10. Критичният консенсус на сайта гласи: „Предсказуема история и тънки герои направиха филма изравнен.“[19] Относно Metacritic, филмът има оценка 51 от 100 на базата на 29 критици, което показва „смесени или средни отзиви“.[20] Анкетираните от CinemaScore зрители дадоха на филма средна оценка „B +“ по скала от A + до F.[21]

Преглед за Chicago Tribune, Майкъл Уилмингтън обобщи, че „Този филм е забавно да се гледа по начини, по които най-скорошните анимационни филми не са. Освен това е по-възрастен, макар че е със същата карикатурна чувственост като оригиналните филми за „Пътя“ с техните силно кодирано благоразумие. Това е силно настроен филм, макар и да не е за всички вкусове. Резултатът от Джон-Райс не е чак толкова ронлив на целта, колкото „Цар лъв“ (The Lion King). Сценарият, макар и умен, често изглежда твърде сладък и шумен, не е достатъчно емоционален.[22] Лиза Шварцбаум, рецензираща за Entertainment Weekly, отбеляза, че „това пътуване надолу по Пътят към Елдорадо продължава с ограничението на скоростта. Нашите Тулио и Мигел не са достатъчно големи, нито достатъчно силни, нито смешни, за да привържат всякакви плъзгачи. За нас са толкова загубени, колкото и изгубеният град, в който се натъкваме.“[23] По подобен начин историкът на анимацията Чарлз Соломон отбеляза липсата на развитие на героите, пишейки: „Тулио и Мигел се движат прекрасно, но аниматорите изглежда нямат по-голяма представа кои са те, отколкото публиката. Кевин Клайн и Кенет Брана изнасят своите гласове, но героите казват и правят подобни неща по подобни начини. Кой може да ги раздели?“[24] Пол Клинтън от Си Ен Ен написа: „Анимацията не е вдъхновяваща и не носи нищо ново в масата на анимационната магия“, възхвалявайки песните на Елтън Джон и Тим Райс, но отбелязват слабия сюжет.[25]

Роджър Ебер от Chicago Sun-Times даде на филма три звезди от четири и коментира, че макар да не е „толкова причудлив като „Мравката Z“ (Antz) или толкова пораснал като „Принцът на Египет“ (The Prince of Egypt), той е „ярък и с добра енергия и видовете остроумни страни, които забавляват възрастните между границите на нещата за децата.“[26] Джоел Сийгъл, преглеждайки телевизионната програма „Добро утро Америка“, го нарече „твърдо злато“, твърдейки, че филмът е „изпъстрен със смях“.[27] Джей Бойар от Орландо Сентинел заяви, че „Пътят към Елдорадо е гранично забавен, предполагам, с анимация, която на моменти е наистина впечатляваща. И ако шестте песни на Елтън Джон / Тим Райс са напълно забравими, те нямат достатъчно разграничение, за да всъщност стават досадни.“[28]

Бокс офис[редактиране | редактиране на кода]

Филмът събра 12,9 милиона долара при откриването на уикенда, класирайки се на второ място след третия уикенд на Ерин Брокович.[29][30] Филмът се затвори на 29 юни 2000 г., след като спечели 50,9 милиона долара в САЩ и Канада и 25,5 милиона долара в чужбина за общо 76,4 милиона долара в световен мащаб. Въз основа на общия си брутен път, „Пътят към Елдорадо“ беше бомба с каси, не успя да възстанови бюджета си за 95 милиона долара.[1]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Категория Номиниран(и) Резултат
Награди „Ани“ (Annie Awads)[31]
Най-добър пълнометражен анимационен филм номинация
Индивидуални постижения в сторибординга Джеф Сноу (супервайзър на историята) номинация
Индивидуални постижения в сценографията Крисчън Шелуолд (дизайн на продуцкията) номинация
Индивидуални постижения в анимационния герой Дейвид Брюстър (за Мигел)
Родолф Гуендонън (за Чел)
номинация
Индивидуални постижения в анимационните ефекти Дъг Икелър номинация
Индивидуални постижения в озвучаването Арманд Асанте (за гласа на Тцекел-Кан) номинация
Индивидуални постижения в музиката Ханс Цимер и Джон Пауъл номинация
Изборът на критиците[32]
Най-добър композитор Ханс Цимер награда
Сатурн
Най-добра музика Ханс Цимер номинация

Интернет популярност[редактиране | редактиране на кода]

20 години след пускането на филма, „Пътят към Елдорадо“ имаше неочакван ръст на популярността като интернет мем.[33]

„Пътят към Елдорадо“ В България[редактиране | редактиране на кода]

В България филмът е разпространен по кината от Съни филмс Ентъртеймънт[34] на 8 декември.[35]

През декември 2001 г. е издаден на VHS от Александра Видео, тъй като дублажът е насинхронен.[36]

На 15 септември 2004 г. започва телевизионно излъчване за първи път по bTV на 15 септември 2004 г. в сряда от 13:30 ч.[37][38] Прави повторно излъчване на 3 март 2005 г. в четвъртък от 14:00 ч.[39] Последното повторение на филма е на 1 май 2008 г. в петък от 10:00 ч.[40]

Прави повторения и по Нова телевизия на 29 ноември 2009 г.[41] до 14 юли 2012 г. и по KinoNova през 2010 до 2014 г.

Синхронен дублаж[редактиране | редактиране на кода]

Озвучаващи артисти
Персонаж Английски език Български език
Тулио Кевин Клайн Христо Чешмеджиев
Мигел Кенет Брана Иван Балсамаджиев
Чел Роузи Перез Ася Братанова
Цекел-Кан Арманд Асанте Петър Върбанов
Вождът Танабък Едуард Джеймс Олмос Марин Янев
Кордес Джим Къмингс Иван Петрушинов
Зарагоза Тобин Бел Иван Петрушинов
Псалтът Дънкан Марджорибанкс Петър Добрев
Пеещия разказвач Елтън Джон Стамен Янев
Песни
Песен Английски език Български език
Ел Дорадо
Напред вървим
Видях света
Няма път назад
Елтън Джон Стамен Янев
Трудно е да си бог Кевин Клайн
Кенет Брана
Христо Чешмеджиев
Иван Балсамаджиев
Хор
Тодор Георгиев
Румяна Динева
Антоанета Георгиева
Екип
Обработка Александра Аудио (2001)
Режисьор на дублажа Василка Сугарева
Превод и адаптация Веселина Пършорова
Музикален режисьор Десислава Софранова
Превод на песните Десислава Софранова
Цветомира Михайлова
Тонрежисьори Николай Вътов
Стамен Янев
Изпълнителен продуцент Васил Новаков
Продуцент на българската версия Александра Груп Холдинг

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в The Road to El Dorado (2000) // Посетен на March 8, 2017.
 2. а б Шаблон:Cite interview
 3. а б в Laporte, Nicole. Rolling // The Men Who Would Be King: An Almost Epic Tale of Moguls, Movies, and a Company Called DreamWorks. Mariner Books. ISBN 978-0547520278. с. 208 – 9.
 4. Animated Features of a Different Hue // Los Angeles Times. January 24, 1999. Посетен на June 24, 2014. The movie features the voices of Edward James Olmos, Armand Assante and Rosie Perez and is tentatively scheduled for a fall release.
 5. а б в г д е Munoz, Lorenza. Bumpy Road to 'El Dorado' // Los Angeles Times, March 29, 2000. Посетен на March 8, 2017.
 6. а б Pezsko, J. Paul. El Dorado: The Old World Meets the New in Tradigital Animation // March 1, 2000. Посетен на March 8, 2017.
 7. Solomons, Jason. Me and my troll // The Guardian, July 5, 2004. Посетен на November 12, 2018.
 8. Heard But Not Seen (Subscription required) // Los Angeles Daily News, August 6, 1998. Архивиран от оригинала на 2017-03-12. Посетен на March 8, 2017.
 9. Barbara and Scott Siegel. Theater News: Kevin Kline & Kenneth Branagh // TheaterMania.com, March 29, 2000.
 10. Fabrikant, Geraldine. Despite a Sluggish Beginning, DreamWorks is Viewed as a Potential Hollywood Power // The New York Times, January 20, 1997. Посетен на January 19, 2014.
 11. а б Schatz, Sharon. Paving the Musical Road to El Dorado // Animation World Network, April 1, 2000. Посетен на March 8, 2017.
 12. The Road to El Dorado // timrice.co.uk. Архивиран от оригинала на 2016-09-02. Посетен на January 19, 2014.
 13. Rocket to Launch Tim Rice, Elton John’s ‘Aida’. Т. 118. Google Books, February 20, 1999. с. 76. Посетен на March 8, 2017.
 14. The Road to El Dorado // Tbook.com. Архивиран от оригинала на 2012-04-04. Посетен на November 18, 2011.
 15. Travel Down 'The Road To El Dorado' With BURGER KING(R) For An Exciting Adventure Full Of Fun And Glory // PRNewswire, March 30, 2000. Архивиран от оригинала на March 12, 2017. Посетен на March 8, 2017.
 16. DeMott, Rick. The Road To El Dorado Leads To Home Video // Animation World Network, December 13, 2000. Посетен на November 14, 2013.
 17. DreamWorks Animation Q2 Earnings Fall Short of Estimates, SEC Investigation Revealed // Variety. July 29, 2014. Посетен на July 30, 2014.
 18. The Road to El Dorado Blu-ray // Посетен на November 23, 2018.
 19. The Road to El Dorado (2000) // Rotten Tomatoes. Посетен на July 12, 2020.
 20. The Road to El Dorado Reviews // Metacritic. Посетен на July 12, 2020.
 21. Home – Cinemascore // cinemascore.com. Посетен на July 12, 2020.
 22. Wilmington, Michael. Taking The High 'Road' // Chicago Tribune, March 30, 2000. Посетен на March 8, 2017.
 23. Schwarzbaum, Lisa. The Road to El Dorado // April 7, 2000. Посетен на March 8, 2017.
 24. Solomon, Charles. For Good Animation, It's Always a Question of Character // Los Angeles Times, May 31, 2000. Посетен на March 8, 2017.
 25. Clinton, Paul. Review: Little gold in this 'El Dorado' // CNN, April 3, 2000. Посетен на February 12, 2013.
 26. Ebert, Roger. The Road To El Dorado // Chicago Sun-Times, March 31, 2000. Посетен на February 12, 2013.
 27. The Road to El Dorado newspaper ad // Los Angeles Times, April 8, 2000. с. 75. Посетен на May 9, 2019. Шаблон:Open access
 28. Boyar, Jay. Road Trip With Few Surprises // Orlando Sentinel, March 31, 2000. Посетен на March 8, 2017.
 29. Natale, Richard. A 'Beauty' of a Weekend for Oscar Winner // April 3, 2000. Посетен на March 8, 2017.
 30. Weekend Box Office Results for March 31-April 2, 2000 // Box Office Mojo. Amazon.com, April 3, 2000. Посетен на February 4, 2012.
 31. Legacy: 28th Annual Annie Award Nominees and Winners (2000) // The Annie Awards. Посетен на October 13, 2012.
 32. Armstrong, Mark. Broadcast Critics Eat Crowe // E! Online UK, December 19, 2000. Посетен на January 4, 2014.
 33. Radulovic, Petrana. The great kids movie Road to El Dorado found a future in positive memes. // April 1, 2020. Посетен на May 17, 2020.
 34. www.sunnyfilms.com
 35. www.imdb.com
 36. drive.google.com
 37. www.btv.bg, архив на оригинала от 15 септември 2004, https://web.archive.org/web/20040915012212/http://www.btv.bg/week/, посетен на 15 септември 2004 
 38. old.segabg.com // Архивиран от оригинала на 2022-11-30. Посетен на 2020-08-24.
 39. www.btv.bg, архив на оригинала от 6 март 2005, https://web.archive.org/web/20050306210738/http://www.btv.bg/movies/?film=1205, посетен на 6 март 2005 
 40. old.segabg.com // Архивиран от оригинала на 2022-11-30. Посетен на 2020-08-24.
 41. www.novatv.bg, архив на оригинала от 2 декември 2009, https://web.archive.org/web/20091202073153/http://www.novatv.bg/bg/movies/view/233, посетен на 2 декември 2009 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]