Музей на „Македонска трибуна“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Музей на „Македонска трибуна“
Macedonian Tribune Museum
Музеи в САЩ
Тематикаистория на македоно-българската емиграция в Северна Америка
Основан1927 г.
Допълнителна информация
Адрес124 „Уест Уенд Стрийт“, Форт Уейн, Индиана 46802[1]
Телефон+1 260 422 5900
Сайтhttps://macedonian.org/our-culture/museum/
Карта Местоположение в Индиана

Музеят на „Македонска трибуна“ или Македонски музей на Северна Америка (на английски: Macedonian Tribune Museum, Macedonian Museum of North America)[1][2] се помещава в сградата на Македонската патриотична организация, която същевременно е редакция на организационния вестник „Македонска трибуна“.

Знамето на Добролищката чета на Никола Добролитски от Илинденско-Преображенското въстание, експонат на Музея на „Македонска трибуна“[3]

Намиращ се в центъра на Форт Уейн, музеят е основан, за да промотира, съхранява и дава информация на посетителите за историята, традициите, религията, културата, изкуството и обичаите на преселниците от Македония. В музея се организират работилници за деца, където те могат да се представят посредством рисуване.[1] Музейната експозиция представя стотици артефакти на македоно-българската емиграция в Северна Америка.[2]

Музеят е основан заедно с редакцията на „Македонска Трибуна“ в Индианаполис през 1927 година, а през 80-те години на XX век е преместен във Форт Уейн.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Macedonian Tribune Museum // cityseeker.com. Посетен на 3 януари 2024.
  2. а б Museum // macedonian.org. Посетен на 3 януари 2024.
  3. Христосков, Р. Бойните знамена на Костурския революционен район от Илинденско-Преображенското въстание // „Македонски преглед“ XVIII (3). София, МНИ, 2022. с. 132 - 134.