Николай Данилевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Николай Данилевски
руски учен

Роден
Починал
7 ноември 1885 г. (62 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XIX век
Школа Славянофилство
Интереси Философия на историята
Научна дейност
Област Културология, антропология
Николай Данилевски в Общомедия

Никола́ѝ Я́ковлевич Даниле́вски (на руски: Никола́ѝ Я́ковлевич Даниле́вский) е руски социолог, култоролог, публицист, естествоизпитател, геополитик, и един от основателите на цивилизационния подход към историята. Николай Данилевски е идеолог на славянофилството, като огромно значение за формиране на възгледите му изиграва историята на руската държава на Николай Карамзин.

Основната идея на Данилевски се състои в критика на човешката цивилизация. Данилевски разработва една теоретична концепция на културно-историческия тип, състоящ се от четири стълба: религия, култура (изкуство, наука, технология), политика, социално-икономическа среда. На културно-историческия тип и цивилизация противостои етнографския материал според Данилевски.

Данилевски произхожда от семейство на заслужил генерал. На младини е арестуван за участие в кръжока на Патрашевски, но за разлика от Достоевски и други бунтари не е изкарван на Семьоновския площад в Москва на 22 декември 1849 г. за изпълнение на екзекуция (това се оказва само "един императорски театър" и блудните синове на Матушка Рус са помилвани, а смъртните им присъди заменени с различни срокове каторга), а е освободен от затвора след 100 дни арест в Петропавловската крепост, след като представя оправдателна записка.

Въпреки оправдателната присъда Данилевски е осъден на изгонване от Петербург и е принуден да се засели във Вологодска, а след това в Самарска губерния. През 1853 за известно време се включва в експедицията на академик Карл Ернст фон Баер като изследва риболовството по река Волга и Каспийско море. През септември 1855 отново се включва в експедицията на Баер, като заедно с Пьотър Семьонов-Тяншански изследва северния бряг на Каспийско море между Гурев (Атирау) и устието на река Емба.

Основният и същевременно фундаментален труд на Данилевски е „Русия и Европа“ (на руски: Россия и Европа). Още с първото си издание от 1871 година, „Русия и Европа“ предизвиква широк обществен отглас и дебат сред руското общество. Друг известен труд на Данилевски е „Дарвинизъм“. За разлика от други автори, Данилевски не е отличаван с академични звания или награди, но за сметка на това идеите му оказват огромно въздействие върху развитието на антропологията и геополитиката като науки.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Карастоянов, Стефан. Политическа география, Геополитика, Геостратегия (стр. 110-111). УИ "Св. Кл. Охридски", ISBN 978-954-07-2756-1, трето основно преработено издание, 2008.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]