Николай Николов (художник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Николай Николов.

Николай Ив. Николов
български художник сценограф
Доц. Николай Ив. Николов (10 август 1992, София, България).
Доц. Николай Ив. Николов (10 август 1992, София, България).

Роден
Починал
София, България

Националност България
Учил вНационална художествена академия
Кариера в изкуството
Стилсценография
АкадемияХудожествена академия
Професиясценограф

Николай Николов е български художник сценограф.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Доц. Николай Николов е роден на 25 май 1933 г. в град Сливен. Завършва средно образование в родния си град през 1950 г. и кандидатства в Художествената академия в град София. Приет е като първа година студент на проф. Иван Пенков в специалност живопис и декоративни изкуства. Като втора година студент се записва в ново-откритата специалност „Сценография“. Учи и завършва пълният курс на Художествената академия при проф. Георги Каракашев през 1957 г. с пълно отличие.

Започва да работи като художник постановчик в Държавния театър в гр. Дупница от 1957 г. до 1959 г. През театралния сезон 1959/1960 г. работи в драматичния театър в гр. Силистра като художник постановчик. В началото на театралния сезон 1960/1961 започва работа в драматичния театър Враца, като художник постановчик и се установява там до 1964, докато постъпва на работа в Съюза на българските артисти в гр. София, като завеждащ секция „Сценография“.

През 1969 г. се явява и печели конкурс за доцент по сценография в Художествената академия. През 1971 г. сценографията се обособява като самостоятелна катедра в Приложния факултет на Художествената академия и Николай Николов е избран като първия завеждащ Катедра сценография в историята на специалността. С неговия иновативен подход, Николов е отговорен за развитието и интеграцията на учебния процес в специалност Сценография с театрите в България, Българската национална опера, Оперета, Национална академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) и Българската национална телевизия до 1993. През този период той изпълнява и длъжността на заместник декан по учебната част на Приложния факултет в продължение на 8 години.

През творческата си кариера от 1957 – 1997 г. Николай Николов е работил в театрите и оперите в Дупница, Силистра, Враца, Разград, Пловдив, Сливен, Кюстендил, Стара Загора, Плевен, Видин, Габрово, София, Москва и много други. Работил е като художник на костюмите над Българските исторически филми: Цар Иван Шишман, Юлия Вревска, Борис l (Последният езичник и Слово за буквите) и Време на насилие (Време разделно). Създава декори и костюми за новосъздадения Български телевизионен театър в продължение на 6 години. Участва редовно в Квадриналето на сценографията в Прага, Братислава и Сао Пауло. Носител на наградата на Съюза на българските артисти за сценография и костюм за постановката „По Земята“ и на Съюза на българските художници за костюм на фестивала на българското кино във Варна за филма „Борис I“. Участник във всички Общи художествени сценографски изложби и е първият български сценограф, който представя действителни филмови костюми в изложбеното пространство.

От 1994 г. до 1997 г. е поканен да създаде и оглави катедра „Сценография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Доц. Николай Николов умира на 14 септември 2005 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]