Нона Йотова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Нона Йотова
българска актриса и певица
Нона Йотова 
Родена: 25 октомври 1966[1]

Нона Йотова е българска театрална актриса и музикална изпълнителка.

Родена е в семейството на писателя Кръстьо Кръстев, автор на дванадесет книги. От малка е закърмена с музиката: баба ѝ е народна певица, майка ѝ също се занимава с музика, двамата братя на майка ѝ са музиканти — тромпетист и перкусионист.[2] Освен музиката, другата страст в живота на Йотова е театърът.

През 1991 г. тя завършва НАТФИЗ със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Елка Михайлова. Заедно с режисьора Николай Георгиев основава Първия български женски театър, като първата ѝ роля в него е на Сирано дьо Бержерак в едноименната постановка. Благодарение на тази роля, Йотова получава покана от Театър „Българска армия“ през 1992 г., където играе роли в пиеси на Марсел Паньол, Юджийн О'Нийл, Иван Радоев, Антон Чехов, Николай Гогол, Деян Дуковски, Уилям Шекспир, Сам Шепърд, Артър Милър и други. Освен в ТБА Нона Йотова има участия и в театър „Възраждане“ и в Свободен театър.

Има роли и в два игрални филма: „Ла дона е мобиле“ на Нидал Алгафари и „Емигранти“ на Ивайло Христов. Участва и в епизодите от " Къде е батко? " Успоредно с работата си в театъра, Йотова композира и изпълнява авторска музика. Издава пет албума: "Омана" (1993), изцяло акустичните "Нона" (1997), "Не завиждам" (2001), "Terra Incognita" (2003) и "Преоткриване" (2004).


От 2003 г. води научно-популярното предаване за археология, „Непозната земя“ по Българската национална телевизия.

Нона Йотова е женa на бившия вътрешен министър Богомил Бонев.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
  1. Статия за Нона Йотова, в. Шоу, 20 октомври 2005
  2. Представяне на Нона Йотова, младежка интернет медия СветЪ

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България