Овчарово (област Добрич)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Овчарово (Област Добрич))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Овчарово.

Овчарово
Общи данни
Население 510 (ГРАО, 2017-12-15)*
Землище 18,983 km²
Надм. височина 214 m
Пощ. код 9395
Тел. код 05711
МПС код ТХ
ЕКАТТЕ 53210
Администрация
Държава България
Област Добрич
Община
   кмет
Добрич
Соня Георгиева
(БСП)
Кметство
   кмет
Овчарово
Иван Вълев
(ЗНС)

Овчарово е село в Североизточна България. То се намира в община Добричка, област Добрич.

География[редактиране | редактиране на кода]

Овчарово е село в Североизточна България. То е част от община Добричка, област Добрич. Намира се на 12 км от гр. Добрич, на 70 км от гр. Варна и на 35 км от гр. Балчик и морския бряг. Населението му наброява около 600 души. Надморско равнище – 260 м. Релефът е равнинен. Климатът е умерено-континентален. Лятото е слънчево и горещо, а зимата – с обилни снеговалежи.

В селото и района е изградена отлична инфраструктура – регулярно водо- и електроснабдяване, пътища в добро състояние. В селото има основно училище, ЦДГ, читалище с библиотека, селскостопанско летище, здравен пункт, кметство, пощенски клон, хранителни магазини, кафене, механа, парк, търговски комплекс, футболно игрище, където се играят срещи на отбори от В-група. До 2005 г. в селото е имало завод за производство на филтри, който вече не функционира. Има редовен обществен транспорт до гр. Добрич и околните села. Селото е потънало в зеленина. Парковите площи са облагородени и поддържани. Овчарово е тихо и спокойно село. Едно от основните му преимущества е близостта до областния гр. Добрич.

Местното население е ангажирано предимно в земеделие, животновъдство и зърнопроизводство. В района се отглеждат предимно зърнени и маслодайни култури – жито, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.