Операция „Рьоселшпрунг“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Седма офанзива срещу Титовите партизани
Втора световна война
Маршал Йосип Броз Тито (вдясно) със своите главни служители на кабинета в Дървар, дни преди офанзивата.
Маршал Йосип Броз Тито (вдясно) със своите главни служители на кабинета в Дървар, дни преди офанзивата.
Информация
Период 25 май 1944 – 6 юни 1944
Място Западна Херцеговина, Далмация
Резултат Стратегическа загуба за силите на Оста.
Страни в конфликта

Flag of Germany 1933.svg Нацистка Германия
Flag of Croatia Ustasa.svg Независима хърватска държава
Chetniks Flag.svg четници

Flag of Yugoslavia (1943–1946).svg Югославски партизани
Tehran Conference, 1943.jpg съюзници

Командири и лидери

Курт Рибке

Йосип Броз Тито

Сили

няма точни данни

12 000 – 16 000

Жертви и загуби

800

7000

Седма офанзива срещу Титовите партизани в Общомедия

Операция Рьоселшпрунг (на немски: Operation Rösselsprung; на сърбохърватски: Десант на Дрвар/Desant na Drvar); на български: Ход (скок) с/на коня (от шахмата)), известна също от югославската историография като Седмата офанзива срещу Титовите партизани е оперативно-тактическа операция на Вермахта, в която се включват части на НХД и сръбските четници. Частите на БА на територията на бивша Югославия не вземат пряко участие в хода на самата операция, а съдействат спомагателно и логистично за крайния ѝ успех.

Цел[редактиране | редактиране на кода]

В хода на шестата офанзива срещу Титовите партизани не е постигната главната задача по унищожение основното ядро на т.нар. югославски партизани около Тито. Хитлер решава да предприеме окончателно разчистване на партизанското движение на територията на бивша Югославия с оглед подсигуряване сигурността на тила си, предвид стремителното настъпление на Червената армия на Източния фронт.

За целта в края на пролетта на 1944 в главната квартира на фюрера Вълчата бърлога в Източна Прусия е извикан диверсант № 1 на Третия Райх – Ото Скорцени, и му е поставена от държавния глава лично задачата – залавяне (пленяване) водача на югославските партизани Йосип Броз Тито. Немското главно командване счита, че чрез обезглавяване на югославското партизанско движение, ще постигне преимущество и по този начин ще изпълни стратегическата цел по осигуряване сигурност за/на южния фланг на силите на Оста на Източния фронт срещу СССР.

Развой на операцията[редактиране | редактиране на кода]

Абвера разполага с разузнавателна информация, че ръководителят на югославските партизани се укрива заедно със своя щаб в планина до Дървар в Западна Херцеговина. За целта на операцията, на 25 май 1944 е осъществен внезапен десант в района на главния партизански щаб в т.нар. свободна партизанска територия, като основните партизански сили са обкръжени. Партизаните са напълно изненадани и допълнително затруднени, защото същия ден празнуват рождения ден на Тито. В капана попадат англо-американски и съветски представители, сътрудници, инструктори и офицери за свръзка към щаба на Тито. Партизаните са принудени да преминат в яростен защитен бой при който дават близо 7000 жертви. Противниковите загуби са близо 800 убити и изчезнали, и към 1000 ранени. В крайна сметка партизанската кръгова отбрана е пробита, но Тито (заедно с ръководителите на британската и съветска мисия) се спасява благодарение на тайните пещерно-понори заходи на Динарите, през които бяга, и в хода на операцията е изведен от охраната си на безопасно място в тила на противника.

Предвид неблагоприятния развой на операцията за съюзниците, на 3 юни 1944, Тито заедно със 74 членове на британската и съветска мисия към неговия щаб е евакуиран в Бари, Южна Италия (под контрола на съюзниците). Три дни по-късно, на 6 юни, цялата съюзническа мисия е евакуирана за безопасност с британския разрушител „Блекмур“ от Западна Херцеговина на остров Вис.

На 6 юни 1944 година започва дълго готвения от съюзниците десант в Нормандия с който е открит т.нар. втори /основен/ фронт в Европа (Западен фронт) в хода на Втората световна война.

Сили на оста[редактиране | редактиране на кода]

Основните сили които вземат участие в операцията са един SS парашутно-десантен батальон, 7-а SS дивизияПринц Ойген“, 118-а планинска дивизия, 92-ри моторизиран полк и части от 373 и 392-ра дивизии на Вермахта.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Карта[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]


 
Офанзиви срещу Титовите партизани (1941-1944) Josip Broz Tito 1971.png

Конфликт: Втора световна война

Първа офанзива | Втора офанзива | Трета офанзива | Четвърта офанзива | Пета офанзива | Шеста офанзива | Седма офанзива

Предхождащи събития в Шумадия