ПФК Спартак (Плевен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Спартак Плевен пренасочва насам. За български баскетболен отбор вижте БК Спартак (Плевен).

Спартак Плевен пренасочва насам. За български волейболен отбор вижте ВК Спартак (Плевен).

Спартак Плевен
ОФК Спартак Плевен.png
Герб на футболния клуб
Прозвище "синьо-белите",
"гладиаторите",
"спартаклии"
Основан 10 септември 1919 г.
Стадион Плевен
Капацитет 25 000
Старши треньор Flag of Macedonia.svg Роберт Петров
Първенство „Б“ група
2014/15 Северозападна „В“ група,
1-во /промоция/
Спонсор МЕТАКОМ - СЛЗ,
Община Плевен
Екипировка Uhlsport
Екипи и цветове
Домакин
Гост

ПФК Спартак Плевен (Плевен) е български футболен клуб от град Плевен. Има 35 сезона в А футболна група, което го поставя на 12-то място във вечната класация на българските футболни клубове.

Играе мачовете си на стадион "Плевен" — капацитет 25 000 зрители. Цветове — синьо и бяло.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години /1919-/[редактиране | редактиране на кода]

На 10 септември 1919 г. по идея на ученика в Свищовската търговска гимназия Драгомир Несторов двадесетина младежи се събират под старата лоза в двора на бащината му къща и започват да водят ентусиазирани разговори за създаването на свой футболен клуб. В полунощ всичко завършва с подписването на учредителния протокол и в Плевен се ражда първият организиран клуб, чиято основна задача е да развива все по-популярната в страната футболна игра. Избрано е гордото име "Генерал Скобелев", което е олицетворение на героизма на град Плевен и на свободата на цяла България. В онази вечер заедно с Драгомир Несторов са още Владимир Недков, Васил Замфиров, Драгомир Донков, Кирил Крумов, Лазар Хайдудов, Илия Топуров, Цветан Топуров и др.

На общото събрание, свикано след дни, присъстват над 150 младежи, които постъпват в клуба. Избрано е ръководство с председател Драгомир Несторов, секретар Владимир Недков и членове Васил Замфиров и Лазар Хайдудув. Новосъздаденият клуб се обръща към един от най-популярните отбори в България в момента – „Славия” (София), с молба за съдействие. На нея е откликнато веднага и в Плевен са изпратени образец на устава, правилник за футболната игра, значката и емблемата на клуба, която служи за основа на тази на „Скобелев”.

Младите скобелевисти получават разрешение да използват футболните терени на Текийски баир и започват да събират средства за организация на клуба. Чрез дарения, членски внос и организиране на забави най-накрая са събрани пари за спортен екип. Членът на дружеството Кирил Крумов заминава с велосипеда си за Габрово и поръчва униформа – бяла раирана със синьо фланелка, бели гащета и чорапи в бяло зелено и червено.

През 1920 г. „Скобелев” вече е натрупал опит, избрано е постоянно ръководство, утвърдени са уставът и значката, както и ръководните документи. Към клуба се сформират два тима, които започват да мерят сили на игрищата на Текийски баир] и да привличат все повече зрители, правейки ги съпричастни на великата футболна игра. Лятото на същата година ще се запомни с едно знаменателно събитие – първият официален за тогавашните разбирания мач. Той се състои в Червен бряг, а противник е местният отбор „Сила”. След добра игра „Скобелев” печели първото си състезание с 3:1 и полага основата на победния път на плевенския футбол.

В началните години от организианото развитие на футбола в Плевен възникват още няколко клуба – отделилият се от „Скобелев” клуб „Победа”, „Вит”, „Левски” и „Ботев-21”.

За съжаление само две години след светлата дата 10-ти септември 1919 г. създателят на организирания футбол в град Плевен Драгомир Несторов умира. Той е едва на 19 години, но малко са тези негови връстници, които на една такава все още младежка възраст са постигнали нещо толкова значимо. Ето защо цял Плевен и до днес помни името му и датата 10-ти септември 1919 г.

Първи стъпки на Спартак /1931 - 1947/[редактиране | редактиране на кода]

Датата 19 август 1931 г. остава паметна в историята на „Спартак”. В Скобелевия парк двадесетина футболни дейци учредяват футболния клуб „Белите орлета”, който през 1932г. променя името си на „Белите орли”. Клубът се развива бързо и През 1941 г. получава от местната власт място за игрище и става първата спортна организация в града, която има собствен терен и съблекалня. По-късно на това място е изграден стадион „Спартак”, който днес носи името „Белите орли”.

След 1944г. новата власт в България започва да се намесва и в спортния живот. През 1946г. на местно партийно ниво е взето решение най-добре развитият организационно клуб в Плевен „Белите орли” да бъде преименуван на „Републиканец” и да премине под шефството на МВР. Това име въобще не се харесва на основателите му и на 28 декември 1947г. е свикано Общо събрание, на което клубът се преименува на „СПАРТАК”.

Обединен клуб на Плевен[редактиране | редактиране на кода]

През 1949г. освен „Спартак” в Плевен съществуват и оформилите се след различни трансформации и сливания отбори „Генерал Винаров” и „Локомотив”. До този момент историята на тези клубове НЕ се преплита по никакъв начин. Всеки от тях има своите корени:

 • „Спартак” - пряк наследник на „Белите орли”
 • „Генерал Винаров” - пряк наследник на „Скобелев”, „Победа” и „Вит” (обединени по-късно под името „СП-39”), както и на „Левски” и на съществувалия кратко клуб „Труд”
 • „Локомотив” - пряк наследник на „Ботев-21” и „ЖСК”

Спортните ръководители в Плевен вземат решение за създаването на един силен обединен клуб на града, носещ името „Септември”, който бързо спечелва промоция за новосформираната „А” група. Съществуването му, обаче, продължава по-малко от година заради взетото на общодържавно ниво решение по подобие на структурата в СССР и в България да се образуват Доброволни спортни организации (ДСО) на ведомствен принцип към съответните отраслови профсъюзи. Така „Септември” се разделя на пет Доброволни спортни организации и „Спартак” продължава самостоятелното си съществуване, оставайки под управлението на МВР.

„Спартак” отново е самостоятелен клуб /1949/[редактиране | редактиране на кода]

„Септември“ се разделя на пет клуба в края на 1949 г. – „Спартак”, „Торпедо”, „Динамо”, „Строител” и „Червено знаме”. След изиграването на квалификационен турнир между отборите „Торпедо”” спечелва извоюваното място в „А” група, а „Спартак” тръгва от регионалните групи. Отборът, обаче, има голяма обществена подкрепа в Плевен и бързо възстановява позициите си на водещ в града и през 1951г. е новият член на „А” група. През 1958г. „Спартак” постига най-големия си успех, спечелвайки бронзовите медали. До края на 80-те „Спартак” е неизменна част от елита на България, а изпаданията в „Б” група са само няколко. Плевен се оформя като е един от основните футболни центрове на страната, а школата на „Спартак” създава нови и нови талантливи футболисти.

„Спартак” е обединител на плевенската футболна традиция[редактиране | редактиране на кода]

Постепенно в „Спартак” се вливат всички съществуващи клубове, включително и „Торпедо” през 1957 г. Именно тази роля на "Спартак" му дава право да използва годината 1919 в емблемата си и привържениците на отбора да я почитат.

Трудности в края на 80-те[редактиране | редактиране на кода]

С идването на промените в края на 80-те „Спартак” започва да изпитва сериозни затруднения и е част от втория футболен ешелон. Все пак до 2001г. „Спартак” записва още три сезона при майсторите и така участията му в „А” група стават 35, което му отрежда 12-то място във Вечната ранглиста на българския футбол. След 2001г. „Спартак” играе в „Б” група като по традиция разчита предимно на собствени кадри. Отборът не е в най-добрите си години, но на няколко пъти е в борбата за промоция в „А” група.

Задълбочаване на кризата[редактиране | редактиране на кода]

През 2009г. „Спартак” един от деветте отбора в България, които никога не са изпадали в аматьорските футболни групи. За съжаление, обаче, това се случва, след като клубът е застигнат от фалит. В началото на 2010г. клубът е възстановен под името „Плевен Атлетик 2004“ и започва от окръжните групи.През 2010 г. „Плевен Атлетик 2004“ се преименува на „Спартак 1919“, но след четири изиграни сезона, през 2013 г. той преустановява дейност.

Възраждането /2013 - днес/[редактиране | редактиране на кода]

На 22 юли 2013 г. се създава общински футболен клуб - Спартак Плевен (Плевен), в който на 15 август се влива другият клуб в града - Сторгозия.Клубът заема извоюваното от Сторгозия място в Северозападната „В“ група и започва да налага собствени футболисти от юношеските формации.През следващият сезон „Спартак Плевен“ разгромява всички съперници и се завръща с гръм и трясък в Б група.

Спартак е първият български участник в турнира „Интертото”[редактиране | редактиране на кода]

Това става факт в далечната 1964 година. Плевенчани получават правото да са първият български отбор, включил се в турнира, водещ началото си от 1961 г. По онова време шампионатът се нарича „Купа Рапан” на името на известния швейцарски треньор Карл Рапан, чиято е идеята за създаването му. Целта е през летните месеци да се попълват с мачове програмите на седмичните тиражи на спортните тотализатори.
Самото участие на Спартак на пръв поглед не може да бъде определено като много успешно, но е спечелен добър опит за България в третия по сила европейски клубен турнир. Плевенчани попадат в група Б4.В шестте си мача Спартак записва 3 равенства в Плевен и 3 загуби на чужд терен.

Група B4[редактиране | редактиране на кода]

Отбор М П Р З ВГ ДГ ГР Т
Flag of East Germany.svg Карл Маркс Щад 6 3 2 1 12 6 +6 8
Flag of the Czech Republic.svg Татран Прешов 6 2 3 1 12 8 +4 7
Flag of Poland.svg Одра Ополе 6 2 2 2 6 6 ±0 6
Flag of Bulgaria (1948-1967).svg Спартак Плевен 6 0 3 3 6 16 –10 3
  Flag of East Germany.svg Flag of the Czech Republic.svg Flag of Poland.svg Flag of Bulgaria (1948-1967).svg
Flag of East Germany.svg Карл Маркс Щад 0:0 0:2 6:2
Flag of the Czech Republic.svg Татран Прешов 1:4 1:1 6:1
Flag of Poland.svg Одра Ополе 1:2 0:2 1:0
Flag of Bulgaria (1948-1967).svg Спартак Плевен 0:0 2:2 1:1


След изиграването на четвъртото издание на купата България спира участието си, за да го възобнови чак през 1977 г. Мачовете в паузата между сезоните позволява на редица наши отбори, които трудно достигат до челните места в изключително оспорваните шампионати на „А” група, също да излязат на европейска сцена. През 1981 г. за втори път в историята си това прави и плевенският Спартак – първият български участник в турнира „Интертото”.Тогава той попада в група 3.

Група 3[редактиране | редактиране на кода]

Отбор М П Р З ВГ ДГ ГР Т
Flag of Germany.svg Вердер (Бремен) 6 5 1 0 16 6 +9 11
Flag of Sweden.svg Малмьо ФФ 6 2 2 2 7 7 ±0 6
Flag of Bulgaria (1946-1948).svg Спартак Плевен 6 2 0 4 9 11 -2 4
Flag of Switzerland.svg ФК Цюрих 6 1 1 4 7 14 –7 3
  Flag of Germany.svg Flag of Sweden.svg Flag of Bulgaria (1946-1948).svg Flag of Switzerland.svg
Flag of Germany.svg Вердер (Бремен) 1:0 1:0 3:1
Flag of Sweden.svg Малмьо ФФ 2:2 3:1 2:1
Flag of Bulgaria (1946-1948).svg Спартак Плевен 2:3 2:0 4:1
Flag of Switzerland.svg ФК Цюрих 1:5 0:0 3:0

Наименования[редактиране | редактиране на кода]

 • Белите орлета (19 август 1931 - 1932)
 • Белите орли (1932 - 1946)
 • Републиканец (1946 - 28.12.1947)
 • Спартак (28.12.1947 – 13.03.1949)
 • Септември (13.03.1949 – 1957)
 • Спартак (1957 – 2003)
 • Спартак 2003 (2003 – 2009)
 • Плевен-Атлетик 2004 (2009 – 2010)
 • Спартак 1919 (2010 – 2013)
 • Спартак Плевен (от 22.07.2013)

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

Управителeн съвет[редактиране | редактиране на кода]

Администрация[редактиране | редактиране на кода]

Треньорски щаб[редактиране | редактиране на кода]

Детско-юношеска школа[редактиране | редактиране на кода]

Пресслужба[редактиране | редактиране на кода]

Състав 2015/2016[редактиране | редактиране на кода]

Към 20 февруари 2016 г.

Вратари
16 Flag of Bulgaria (bordered).svg Димитър Пантев
89 Flag of Bulgaria (bordered).svg Христо Матев
Защитници
02 Flag of Bulgaria (bordered).svg Теодор Коларов
03 Flag of Bulgaria (bordered).svg Теодор Михайлов
04 Flag of Bulgaria (bordered).svg Илиян Гаров
05 Flag of Bulgaria (bordered).svg Цветелин Радев
14 Flag of Bulgaria (bordered).svg Даниел Гергов
19 Flag of Bulgaria (bordered).svg Богомил Дяков
33 Flag of Bulgaria (bordered).svg Стенислав Георгиев
Халфове
06 Flag of Bulgaria (bordered).svg Виктор Иванов
07 Flag of Bulgaria (bordered).svg Даниел Васев
08 Flag of Bulgaria (bordered).svg Никола Мицански
09 Flag of Bulgaria (bordered).svg Кристиян Иванов
11 Flag of Bulgaria (bordered).svg Ивайло Дангуров
15 Flag of Bulgaria (bordered).svg Тихомир Тодоров
17 Flag of Bulgaria (bordered).svg Иво Иванов Капитан
30 Flag of Bulgaria (bordered).svg Димо Атанасов
Flag of Bulgaria (bordered).svg Николай Чипев
Flag of Bulgaria (bordered).svg Марио Димитров
Flag of Bulgaria (bordered).svg Мартин Бакалов
Нападатели
10 Flag of Bulgaria (bordered).svg Цветомир Тодоров
20 Flag of Bulgaria (bordered).svg Преслав Антонов
45 Flag of Bulgaria (bordered).svg Григор Долапчиев
Flag of Bulgaria (bordered).svg Виктор Митов


Известни футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Зала на славата[редактиране | редактиране на кода]

Футболисти с най-много мачове в A ПФГ:

# Име Мачове
1 Flag of Bulgaria.svg Пъшо Димитров 301
2 Flag of Bulgaria.svg Красимир Лазаров 257
3 Flag of Bulgaria.svg Сашо Върбанов 253
4 Flag of Bulgaria.svg Петър Боянов 251
5 Flag of Bulgaria.svg Петко Тодоров 244
6 Flag of Bulgaria.svg Стоян Здравков 220
7 Flag of Bulgaria.svg Павел Челестинов 213
8 Flag of Bulgaria.svg Борис Новачев 204
9 Flag of Bulgaria.svg Димчо Димов 204
10 Flag of Bulgaria.svg Венчо Съботинов 203
11 Flag of Bulgaria.svg Никола Пърчанов 201

Футболисти с най-много отбелязани голове в A ПФГ:

# Име Голове
1 Flag of Bulgaria.svg Пламен Гетов 108
2 Flag of Bulgaria.svg Сашо Върбанов 75
3 Flag of Bulgaria.svg Стоян Здравков 64
4 Flag of Bulgaria.svg Павел Челестинов 56
5 Flag of Bulgaria.svg Красимир Лазаров 40
6 Flag of Bulgaria.svg Петър Боянов 25
7 Flag of Bulgaria.svg Васил Минков 25
8 Flag of Bulgaria.svg Благой Кръстанов 24
9 Flag of Bulgaria.svg Милен Горанов 24
10 Flag of Bulgaria.svg Петър Костов 20
11 Flag of Bulgaria.svg Йордан Христов 20

Плевенското дерби[редактиране | редактиране на кода]

 • 2002/2003 г.

Белите орли 2:0 Спартак
Спартак 1:0 Белите орли

 • 2003/2004 г.

Спартак 1:2 Белите орли
Белите орли 2:1 Спартак

 • 2005/2006 г.

Белите орли 2:2 Спартак
Спартак 3:0 Белите орли

 • 2006/2007 г.

Спартак 1:0 Белите орли
Белите орли 0:1 Спартак

 • 2007/2008 г.

Спартак 0:0 Белите орли
Белите орли 2:0 Спартак

Най-големите победи в А група[редактиране | редактиране на кода]

 • Спартак 6:1 Червено знаме (Павликени) - 15 Май 1955
 • Спартак 6:0 Ботев (Пловдив) - 30 Юни 1963
 • Спартак 6:3 Ботев (Враца) - 1968
 • Спартак 5:0 Добруджа (Добрич) - 08 Декември 1968
 • Спартак 5:0 Янтра (Габрово) - 11 Октомври 1970
 • Спартак 5:0 Марек (Дупница) - 14 Юни 1972
 • Спартак 6:3 Етър (Велико Търново) - 07 Октомври 1972
 • Спартак 6:1 Миньор (Перник) - 1975
 • Спартак 5:0 Черно море (Варна) - 06 Октомври 1984
 • Спартак 5:1 Добруджа (Добрич) - 7 Септември 1997

Известни привърженици[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


България България

Банско • Ботев (Гълъбово) • Верея (Стара Загора) • Добруджа (Добрич) • Дунав (Русе) • Литекс 2 • Локомотив (Горна Оряховица) • Локомотив (Мездра) • Лудогорец II • Нефтохимик (Бургас) • Оборище (Панагюрище) • Пирин (Разлог) • Поморие • Септември (Симитли) • Созопол • Спартак (Плевен) •