Пири Реис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пири Реис
османски мореплавател

Роден
1465 г.
Починал
1554 г. (89 г.)
Научна дейност
Област География
Пири Реис в Общомедия

Пѝри Реѝс (на турски: Piri Reis; ок. 1480 – 1555) е османски мореплавател и картограф. Известен е с мореплавателския атлас Бахрие „Морска книга“ (Kitab-ı Bahriye) и картите на света, показващи Америка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Рождената му дата не се знае точно. Роден е между 1465 и 1470 г. в Галиполи (Гелиболу), Турция, на полуостров Галиполи, пролива Дарданели). Истинското му име е Хаджи Мухиддѝн Пѝри ибн Хаджѝ Мехмѐд[1]. Син е на Хаджи Али Мехмед от град Караман и племенник на известния османски мореплавател Кемал Реис.

Приблизително след 1481 г. започва да плава заедно с чичо си, който е пират в Средиземно море. През 1487 г. заедно с него отива на помощ на мюсюлманите в Испания. Между 1491–1493 г. участва в нападенията на островите Сицилия, Сардиния, Корсика и южните брегове на Франция. Започвайки служба за Османската империя заедно с чичо си, той бил капитан на боен кораб в Османско-венецианската война от 1499–1502 г. След смъртта на чичо му 1511 г. се оттегля в гр. Галиполи, работи върху „Морска книга“ и през 1513 г. начертава карта на света.

Воюва като капитан в османския флот при Египетската операция през 1516 г. През 1517 г. предлага първата начертана карта на Явуз Султан Селим („Смелият“). След като завършва „Морска книга“ през 1521 г., участва в Родоската операция от 1522 г. През 1524 г. направлява кораба на великия везир Ибрахим Паша, пътуващ за Египет. През 1525 г. поради интереса на великия везир преработва „Морска книга“ с негова помощ и я подарява на падишаха султан Сюлейман I, „Законодателя“ (или наричан още „Великолепни“), заедно с начертаната през 1528 г. втора карта на света.

Карта на Пири Реис

След 1528 г. служи в южните морета. След превземането на град Аден (в дн. Йемен) от португалците, той е назначен за капитан в Османския суецки флот, но на 26 февруари 1548 г. Аден е превзет обратно. През 1552 г., превземайки важната португалска база в Мускат (Маскат) и след това остров КешъмПерсийския залив), обсажда крепостта Хормуз. После се насочва на север, узнавайки решението на португалците да затворят Персийския залив. След като завладява Катарския полуостров и остров Бахрейн, заминава за Египет. Губернаторът на Басра, Кубад паша, поискал помощта му по време на тези нападения, но Пири Реис изоставя флотата, намираща се в Персийския залив. По-късно е обявен за виновен за тези си действия и е публично обезглавен през 1554 г. или 1555 г. в Кайро.

Картография[редактиране | редактиране на кода]

Пири Реис, който е толкова велик картограф, колкото и велик мореплавател, пътешества още от пиратските си години и използвайки своята и получена от чужди източници информация, в книгата си описва историческите и географските особености на континентите и начертава картите си.

„Морска книга“, която е написана в стихове, в началната си част събира всички познания, свързани с мореплаването, и след общите разяснения ни запознава с Егейско и Средиземно море. След описанията на ураганите, видовете ветрове, след бележките и картите са отразени в мащаб обхващащите света морета и сушата. Описва подробно португалските постижения в мореплаването и откритията им, Китайско море, Индийския океан, ветровете в Средиземно и Егейско море, Персийския залив и Атлантическия океан.

Картовата част, започваща с надписи с равен почерк, съставлява същинския текст. В тази част се разглежда целия басейн на Средиземно море, започвайки от пролива Дарданели, последван от историческа и географска информация за бреговете на Егейско море и островите му, бреговете на Адриатическо море, Западна Италия, Южна Франция и островите около бреговете на Източна Испания, изследвайки африканските брегове, Палестина, Сирия, Кипър и бреговете на Мала Азия и стигайки до Мармарис. Днес прочутата карта се намира в истанбулския музей „Топкапъ“.

Картата на Пири Реис, сравнена с днешна сателитна снимка на Южна Америка

По време на преустройството на двореца Топкапъ в музей през 1929 г. е намерена карта на света на Пири Реис. Тази карта веднага се предоставя на Мустафа Кемал Ататюрк. Той заповядал картата да се проучи и публикува. По това време никой не осъзнавал колко важна е тя. Направените по-късно проучвания открили всъщност колко мистериозна е тази карта. Имало дори предположения, че тя е направена от извънземни. Освен намерената в двореца Топкапъ карта, в Националната берлинска библиотека се съхраняват и атласи на Пири Реис. Те точно показват Средиземно море и околностите на Мъртво море.

Първоначално тези карти били дадени за изследване на американския картограф Арлингтън Малери. Той съобщил, че е поставил всички географски координати на картите, но не намерил истинските местоположения на обектите и поискал помощ от Уолтърс, американски флотски картограф. Уолтърс и Малери успели след дълги проучвания да наложат картите към съвременния атлас. Резултатите разбунили духовете в научните среди, тъй като се оказало, че картите били начертани изключително точно. Освен това, Пири Реис изобразил не само Средиземно море и околностите на Мъртво море, но бил изчертал и Северна Америка и Южна Америка, даже и бреговата линия на Антарктида. Още по-стряскащ бил фактът, че картите на Пири Реис изобразяват не само бреговата линия на континентите, а с голяма точност и планинските вериги, върховете, островите, реките и равнините.

През 1957 г., която е година на геофизиката, картите са дадени и на директора на Уестънската обсерватория и на йезуитския свещеник Линехам, картограф на американския военен флот. След обстойни проучвания Линехам съобщава, че картите са до смайваща степен точни и че показват ясно области, които в онези дни още не са били съвсем напълно проучени. Най-смайващо било, че на картите се виждали и планините на Антарктида. Но тези планини са открити едва през 1952 г. чрез ехолокация. По-рано съществуването им не е било известно, тъй като Антарктида е покрита с ледове още от 6000 г. пр. Хр.

Последните проучвания на проф. Чарлз Хапгуд и математика У. Срейхан ни предоставят и още по-смущаващи факти. Съпоставяйки сателитни снимки на Земята с картите на Пири Реис, се получава изумително сходство. Учените стигат до извода, че тези карти би трябвало да се основават на фотографии, заснети от голяма височина.

Опитите показват, че снимки, направени от сателит, могат да станат ясни и точни, само ако обхващат район, побиращ се в 5000-километрова окръжност. Районите извън тази окръжност стават несъразмерни и не представят реалните форми на обектите. Същият феномен се наблюдава и в картите на Пири Реис. Ето защо тези карти стават обект на проучване от страна на изследователи с по-нетрадиционни разбирания като Ерих фон Деникен. Той проучва и много други такива артефакти, поставящи цялата позната история на човешката цивилизация под въпрос. Картите на света на Пири Реис остават и до днес една голяма загадка за съвременната наука.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Реѝс (също Раис) е турски военен чин – морски капитан – и обикновено се добавя след името на офицера

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Чарлз Х. Хапгуд, Карти на древни морски крале, 2004 (ISBN 9545855231)