Пруски социализъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Пруският социализъм, срещащ се още и като Пруски държавен социализъм е практика на конструиране на социалната държава в Германската империя, чийто теоретични основи са положени от Освалд Шпенглер.

В основата на пруския социализъм лежи градивна критика на антидържавния марксически социализъм, която критика на алегорично ниво преминава в сравнение между колективистичния дух на Тевтонския орден още от средновековието и индивидуалистичния викингски английски дух. Върховната власт принадлежи на чиновничеството при пруския социализъм, което се ръководи в действията и постъпките си от обществения интерес. Полагането на общественополезен труд се разглежда от пруския социализъм не като индивидуално бреме подобно на ангарията, а като обществен дълг към социума.

Пруският социализъм култивира в германското обществото ценностите на възникналия на негова почва националсоциализъм, заменен през 60-те години на 20 век от държавата на всеобщото благоденствие.

Основите на пруския социализъм полага "железния канцлер" Ото фон Бисмарк, въвеждайки за първи път в историята солидарна система за социално осигуряване. Не бива да се бърка или смесва на теоретично ниво модела на пруския социализъм с теорията на държавния социализъм на Фердинанд Ласал, разглеждана от някои като ляв вариант на пруския социализъм.

Източници[редактиране | редактиране на кода]