Регулация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Публичната администрация е едновременно академична дисциплина и поле в практиката; на снимката е изобразено второто - служители на федералната администрация на САЩ по време на среща.

Регулацията или също така като държавна регулация e административно законодателство, което определя, контролира или ограничава правата и разпределя отговорностите. Чрез държавни механизми може да бъде разширено до наблюдаване и налагането на правила, установени от основно и/или делегирано законодателство. Така че то може да бъде разграничено от първичното законодателство, приемано от парламента или изборното законодателно тяло от една страна, и съдийското право в англосаксонската съдебна и законодателна система, от друга. [1]

Регулацията може да има много форми: правни рестрикции, обнародвани от правителствен авторитет, саморегулации на индустря като профсъюзите, социални регулации (като норми), актове, съвместни регулации или пазарни регулации. Регулацията може да се смята като действия на поведение, включващи санкции, като глоби, в степента, позволена от местното право. Това действие на административното право или приложение на регулаторното законодателство може да се разглежда като контрастиращо на статутното право или правото, създавано от съдебните случаи.

Като цяло, регулациите са писани от изпълнителни агенции като начин за налагане на законите, приети от законодателната власт.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Levi-Faur, David, Regulation and Regulatory Governance, Jerusalem Papers in Regulation and Governance, No.1, 20101
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Regulation“ и страницата „Regulation“ в Уикипедия на английски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]