Ротари (лангобард)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ротари.

Edictum Rothari
Италия по времето на Ротари

Ротари (Rothari; * 606; † 652) е крал на лангобардите от 636 до 652 г. Син е на херцога на Бреша Нандигилд (от рода Харуден) и остава арианец. С Гундеперга има син Родоалд († 653).

Преди да бъде избран за крал на лангобардите след Ариоалд, 30-годишният Ротари е херцог на Бреша. За по-голяма легитимация той се жени за Гундеперга, вдовицата на Ариоалд и дъщеря на Теодолинда. Той, както първия ѝ мъж, я държи много години в затвор. Роля със сигурност играе това, че Ротари, както и Ариоалд, е арианец, а Теолинда и децата ѝ – католици.

За вътрешната сигурност Ротари издава на 22 ноември 643 известния едикт „Edictum Rothari“, външнополитически е в експанзия.

Тръгва от Павия около 650 г., пресича Апенините и успява да спечели Лигурия с важния пристанищен град Генуа от византийците, стига на юг до границата с франките Ница. Успехи има и по другите граници: императорският град Опитергиум е унищожен, пред Равена на река Скултена падат 8 000 римско-византийски бойци, нападения в Южна Италия. Византийците накрая се молят за примирие.

След Ротари крал на лангобардите става неговият син Родоалд, убит след няколко месеца през 653 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]