Самоомраза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Самоомразата се отнася до изключително неодобрение или омраза към себе си, гняв или предразсъдък, насочени срещу собствената личност или срещу собствените действия. Отнася се и за неодобрение или омраза срещу група хора, семейство, социална класа, раса, пол, националност, към които даден субект принадлежи, или срещу определен стереотип, на който отговаря. Например „етническа самоомраза“ е крайното неодобрение на собствената етническа група или културна идентификация. Самоомразата може да се асоциира с определени аспекти на автофобията.

Самоомразата и срамът са важни фактори при някои психически разстройства, по-специално такива, които включват убеждението, че субектът има някакъв дефект на тялото или външния вид (т.нар. дисморфофобия). Самоомразата също е симптом на много личностни разстройства, както и на депресия. Може да бъде свързана и с вина от собствените действия, които биват възприемани като провал.

Психологическо разстройство, което може да включва самоомраза, е самонараняването, при което субектът може да чувства потребност да се нарани като отдушник на депресията, неспокойствието или гнева. В някои случаи самонараняването може да доведе до инцидентна смърт или самоубийство. Това не е категоричен индикатор обаче, че самоубийството е било желано или обмисляно.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Self-hatred“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.