Дом на хумора и сатирата: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Bot: Automated text replacement (-“([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\” +„\1“)
м (Bot: Automated text replacement (-ж\.п\. +жп))
м (Bot: Automated text replacement (-“([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\” +„\1“))
'''Домът на хумора и сатирата''' е музей в Габрово с национално и световно значение.
 
Той е създаден на “лъжовния”„лъжовния“ 1 април ([[ден на шегата|Международния ден на шегата]]) през 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции в българската столица на хумора. Автор на девиза на Музея - “Светът„Светът е оцелял, защото се е смял”смял“, е [[Радой Ралин]]. Сградата му се намира в централната част на града. Проектирана е от архитект [[Карл Кандулков]] върху основите на стара кожарска фабрика на [[Братя Калпазанови]]. Изложбените зали на Дома са с обща площ от 4000 m².
 
Емблемата му представлява земен глобус с котешки очи и уши, за да “вижда„вижда и чува”чува“ световния хумор посредством сетивата на символа на габровския хумор – котката. Целта на Музея е да събира, експонира и популяризира хумора на народите в областта на визуалните изкуства, литературата и фолклора, веселите празници и маскарадни традиции по света.
 
Музеят е истински дворец със своите 9 изложбени зали, библиотека, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири и издания, безплатен паркинг. Предлага на своите гости четири етажа с постоянни експозиции (“Корените„Корените на габровския хумор”хумор“, “Раят”„Раят“, “Грехът”„Грехът“, “Планета„Планета Габрово”Габрово“, “Маската„Маската – лицето на празника”празника“, “Карнавалите„Карнавалите в света”света“), временни изложби, както и множество забавни атракции – криви огледала, медни чанове, огромна фигура на габровската котка с отрязана опашка и др.
 
Основните събития, организирани от Дома на хумора и сатирата са:

Навигация