Разлика между версии на „Джон Маккрей“

Направо към навигацията Направо към търсенето
[Съединени американски щати|САЩ] → [САЩ]
м (Премахване на Категория:Хирурзи; Добавяне на Категория:Канадски хирурзи, ползвайки HotCat)
([Съединени американски щати|САЩ] → [САЩ])
На 1 юни 1915 на Маккрей му е заповядано да се оттегли от артилерията, за да създаде канадската основна болница номер 3 в близост до [[Булон сюр Мер]], западна [[Франция]]. К.Л.К. Алисън рапортува, че Маккрей ''"съвсем невоенно [ми] каза какво мисли за това да бъде изпратен в болницата и да бъде отделен от неговите обичани оръдия. Последните му думи към мен бяха: „Алисън, всичките проклети доктори на света няма да спечелят тази война – това, от което се нуждаем са повече войници.“"'' <ref>Прескот (1985), стр. 99</ref>
 
Поемата ''Във Фландърските полета'' се появява анонимно в списание „Пънч“ ма 8 декември 1915, но през същата година Маккрей е обявен за автора ѝ. Стихът веднага става един от най-известните поеми през войната и е използван в безброй кампании за набирания на средства. Творбата се превежда на много езици (на [[латински]] например заглавието е ''„In agro belgico“''). „Във Фландърските полета“ е издадена с голям успех и в [[Съединени американски щати|САЩ]].
 
За осем месеца болницата, където Маккрей служи, представлява редица палатки, наречени „Дурбар“ (те са дарени от Каикхусрау Яахан и докарани с [[кораб]]и от [[Индия]]), но след наводнения, бури и мраз болницата е преместена през февруари 1916 в Йезуитския колеж в [[Булон сюр Мер]].
423 033

редакции

Навигация