Стража (област Смолян)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Стража.

Стража
Общи данни
Население 73 души[1] (15 юни 2022 г.)
11,7 души/km²
Землище 6,309 km²
Надм. височина 1170 m
Пощ. код 4726
Тел. код 0301
МПС код СМ
ЕКАТТЕ 69585
Администрация
Държава България
Област Смолян
Община
   кмет
Смолян
Николай Мелемов
(ГЕРБ)

Стража е село в Южна България. То се намира в община Смолян, област Смолян.

География[редактиране | редактиране на кода]

Стража е село в средните Южни Родопи. Намира се в община Смолян, на 6 километра от самия град и на 15 километра от курортния комплекс Пампорово.

Над селото има връх (скала), който е наричан с различни имена като: Стената, връх Стража, Стражарника или по думите на местните жители Стеньота. Той е с надморска височина от 1354 метра. Селото е разположено под южния склон на върха и е с надморска височина от 1150 метра на центъра.

Стража е изградено върху пресечена терен в три основни махали с околовръстен полигон 222,576 декара. Населението му е от 108 жители с постоянен и 20 жители с настоящ адрес по проучвания от 2009 година. Селото се намира високо в планината и е ориентирано на юг, накъдето се открива панорамна гледка.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото се нарича така, защото през римско време са минавали кервани, през една скала, наречена „Стената“, там имало пазачи (стражари), които пазили керваните. Местните разказват различни легенди, свързани със селото:

  • След битка край пазената от стражарите скала, златото, пренасяно от един керван, е останало там заровено, но и до днес така това злато никой не го знае къде е.
  • Носи се легенда, че при тази скала има тунел, който води до съседноТО село Тикале и това било скривалище на хората от Стража.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението е 100% мюсюлмани и изповядват исляма. В селото има реконструирана изцяло джамия. По данни – старата е на над 500 години.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година мюсюлманското настоятелство организира курбан. Чества се Рамазан и Курбан байрам.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]