Стража (област Търговище)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Стража.

Стража
Общи данни
Население 782 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 21,935 km²
Надм. височина 306 m
Пощ. код 7738
Тел. код 06062
МПС код Т
ЕКАТТЕ 69599
Администрация
Държава България
Област Търговище
Община
   - кмет
Търговище
д-р Дарин Димитров
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет

Стража

Руслан Стойнев

Стража е село разположено в Община Търговище, област Търговище, България.

История[редактиране | редактиране на кода]

Има легенда за името на селото и неговото възникване. Селото в средните векове 15 - 16 век се е намирало на около 3 км източно от сегашното му местонахождение. Там както е сега населението е било турско и българско. Ражда се обаче красива мома българка, наричана Стратижа. Турците започват да задирят младата и хубава българска жена, а за да я предпази баща и изнася цялото си семейство и се заселва на място, където е сегашното село, или до „Дядо Митковата чешма“. Така започват да прииждат и други семейства и се формира новото селище, чието име е част от името на тази българка.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяването на населението през 2001 година, в селото се самоопределят - около 55 % българи и около 45 % турци.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Поради демографския срив Детската градина и училището са затворени. Функционира читалище „Развитие“. Последната сграда на читалището, която се намира в центъра на селото е открита през 1972 година. Преди това то се е помещавало в две стаи в стария център на селото, където се предполага че е основано селото. При разкопките на площада пред читалището трактор пропада и след идването на археолози от Търговищкия исторически музей се установява, че това е древноримска керамична пещ. Те преценяват, че това не представлява историческа ценност и находката е заровена, а отгоре е положен асфалт. Към читалището има сформирана фолклорна певческа група, която има завоюван златен медал от Фолклорния фестивал „Копривщица-2010“.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

В селото има два храма:

Други[редактиране | редактиране на кода]

До 2010 година в селото функционира Дом за деца с увреждания „Св.Мина“, към месец януари 2009 година в него живеят 21 деца и 39 младежи[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]