Стража (област Търговище)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Стража.

Стража
Общи данни
Население 782 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 21,935 km²
Надм. височина 305 m
Пощ. код 7738
Тел. код 06062
МПС код Т
ЕКАТТЕ 69599
Администрация
Държава България
Област Търговище
Община
   - кмет
Търговище
д-р Дарин Димитров
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет

Стража

Руслан Стойнев

Стража е село разположено в Община Търговище, област Търговище, България.

История[редактиране | редактиране на кода]

Има легенда за името на селото и неговото възникване. Селото в средните векове 15 - 16 век се е намирало на около 3 км източно от сегашното му местонахождение. Там както е сега населението е било турско и българско. Ражда се обаче красива мома българка, наричана Стратижа. Турците започват да задирят младата и хубава българска жена, а за да я предпази баща и изнася цялото си семейство и се заселва на място, където е сегашното село, или до „Дядо Митковата чешма“. Така започват да прииждат и други семейства и се формира новото селище, чието име е част от името на тази българка.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяването на населението през 2001 година, в селото се самоопределят - около 55 % българи и около 45 % турци.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Поради демографския срив Детската градина и училището са затворени. Функционира читалище „Развитие“. Последната сграда на читалището, която се намира в центъра на селото е открита през 1972 година. Преди това то се е помещавало в две стаи в стария център на селото, където се предполага че е основано селото. При разкопките на площада пред читалището трактор пропада и след идването на археолози от Търговищкия исторически музей се установява, че това е древноримска керамична пещ. Те преценяват, че това не представлява историческа ценност и находката е заровена, а отгоре е положен асфалт. Към читалището има сформирана фолклорна певческа група, която има завоюван златен медал от Фолклорния фестивал „Копривщица-2010“.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

В селото има два храма:

Други[редактиране | редактиране на кода]

До 2010 година в селото функционира Дом за деца с увреждания „Св.Мина“, към месец януари 2009 година в него живеят 21 деца и 39 младежи[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]