Руец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руец
Общи данни
Население 1 128 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 16,933 km²
Надм. височина 245 m
Пощ. код 7744
Тел. код 06024
МПС код Т
ЕКАТТЕ 63241
Администрация
Държава България
Област Търговище
Община
   - кмет
Търговище
д-р Дарин Димитров
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Руец
Байрамали Черкезов
(ДПС)
4-ти селскостопански културен и национален събор, 28 – 29 август 1938 г., гр. Варна. Парад на участниците в събора по ул. Княз Борис І. На преден план са представителите на община Руец.

Руец е село в Североизточна България. То се намира в община Търговище, област Търговище.

История[редактиране | редактиране на кода]

Настоящото село е основано през 16 век от т.нар. юруци, тоест пастири, както по това време в Османската империя са наричали мюсюлманите от нетурски произход. Първоначално се е намирало на около километър южно от настоящото село. В края на 19 и началото на 20 век населението бързо нараства поради заселването на много български родове, бежанци от Одринска Тракия, както и преселници от Дряновския и Габровския Балкан. През 30-те години на 20 век е преименовано от първоначалното му име Юруклери на село Христо Ботев, което име носи няколко години, след което приема настоящото си име.

Около селото има редица доказателства за човешко присъствие от хилядолетия. Многобройни са тракийските могили, като някои от намерените в тях предмети са изложени в Националния исторически музей. В землището на селото има и три селищни могили, останки от манастир от второто българско царство, както и теке на ислямски светец. Първата история на селото е написана от Кънчо Стоянов, дългогодишен читалищен деятел и зам. кмет на селото.